Бургас. Бургаският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение “задържане

...
Бургас. Бургаският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение “задържане
Коментари Харесай

Бургаският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража“ за турския гражданин Ендер П. от гр. Хьорфез, обл. Куджайли, обвинен в контрабанда на златни изделия

Бургас. Бургаският апелативен съд удостовери най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража “ за турския жител Ендер П. от гр. Хьорфез, обл. Куджайли, упрекнат в контрабанда на златни произведения. Това оповестиха от Апелативен съд - Бургас .

Той е притеглен за закононарушение по чл.242, ал.1, б. „ д “ от Наказателен кодекс, за това, че на 19.01.2022г. през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Лесово “, чрез влекач марка „ ДАФ “, с румънска регистрация пренесъл през границата на страната от Република Турция, без знанието и разрешението на митниците, артикули за търговски цели в огромни размери, а точно: златни произведения с общо тегло 1412,71 грама, на обща стойност 115 842,22 лв.. За закононарушението законът планува наказване от три до 10 години отнемане от независимост и санкция от двадесет хиляди до 100 хиляди лв..

С определение от 20.01.2022 година Окръжен съд – Ямбол е взел по отношение на турския жител мярка за неотклонение “задържане под стража “. Обвиняемият апелира правосъдния акт пред въззивната инстанция с искане за по-лека мярка. Според държавното обвиняване определението на Оценка за съвместимост – Ямбол е обосновано и законосъобразно.

След като е ревизирал законността на задържането, съгласно компетенциите си, Бургаският апелативен съд е намерил жалбата за неоснователна. Според въззивната инстанция законовите предпоставки за налагане на тази най-тежка мярка за процесуална насила са налице. Събраните досега доказателства обосновават извод за допустима съпричастност на турския жител към контрабандата на златни произведения. Обвиняемият е с предходно наказание у нас, като актуалното действие е осъществено в изпитателния период на предишна присъда за същото такова закононарушение.
Мъжът не е адресно регистриран и не живее в Република България. Апелативните съдии са споделили извода на първоинстанционния съд, че тези условия обосновават и възможност от укриване за разстройване на наказателно гонене.

Определението на Апелативен съд – Бургас е дефинитивно.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР