Бунтовниците хути в Йемен разширяват нападения си срещу Израел. Говорител

...
Бунтовниците хути в Йемен разширяват нападения си срещу Израел. Говорител
Коментари Харесай

Отвлеченият кораб с българи на борда: Каква е ролята на Иран и какво целят хутите?

Бунтовниците хути в Йемен уголемяват набези си против Израел. Говорител на военизираната група разгласи, че в неделя са отвлекли товарния транспортен съд " Galaxy Leader " в Червено море. В екипажа на кораба има българи, както и украинци, филипинци и мексиканци. Българите на борда са двама - капитанът и първият помощник-капитан, удостовери основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

Собственикът на кораба е израелският предприемач Абрахам " Рами " Унгар, потвърдиха от компанията за сигурност " Амбрей ". Корабът е плавал под японски байрак.

Израел упрекна Иран. Техеран отхвърля.

Външната министърка на Япония Йоко Камикава заяви, че Токио е в контакт с Израел и се пробва да посредничи. " Освен че се обръщаме непосредствено към хутите, призоваваме и Саудитска Арабия, Оман, Иран и останалите заинтригувани страни да притиснат хутите, с цел да освободят кораба и екипажа му допустимо най-скоро ", анализира . 

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи, че товарният транспортен съд е бил похитен от " с иранска помощ от йеменските хути ". Шиитската военизирана група фактически е подкрепяна от Техеран. По информация на организация Франс прес представителят на външното министерство на Иран е отхвърлил израелските обвинявания. " Неведнъж сме обяснявали, че бунтовническите групи в района съставляват личните си страни и вземат решения на база на ползите на своите страни ", безапелационен е Насер Канани.

Намесата на хутите беше предстояща

Експерти от седмици чакат бунтовниците хути да стартират да нападат кораби, свързани с Израел и техните съдружници. От началото на войната в Газа, последвала терористичното нахлуване на Хамас от 7 октомври, Израел е прихванал редица ракети, ориентирани към южния град Ейлат.

Имаше опасения, че хутите ще нападат и потапят цивилни кораби, удостоверява Фабиан Хинц, боен специалист от Международния институт за стратегически проучвания в Лондон. " Решили са ескалацията да е на по-ниско равнище ", споделя той. " Това прилича дейностите на Иран в Персийския залив, където кораби, които имат връзка с Израел, неведнъж са били атакувани ". След това тези кораби са употребявани " за политически цели в разнообразни спорове ".

Каква е ролята на Иран?

Фабиан допуска, че ролята на Иран в отвличането на " Galaxy Leader " не е била забележителна. Иранците са разположили товарния транспортен съд " Behshad " в района и го употребяват за оперативна платформа, а евентуално и за шпионаж, и е " изцяло допустимо да са помогнали малко с разследваща информация ".

Според Хинц обаче отвличането е било дело на йеменските бунтовници. Вече има и информация, че хутите са употребявали един от дребното си хеликоптери, с цел да нахлуят на кораба. Бунтовническата група разполага с " дребен флот, който е профилиран в асиметрични дейности - това не са огромни военни кораби, а моторни лодки, които се употребяват за слагане на мини на кораби или изпращане на ракети ".

Какво целят хутите?

Йемен обаче не може да си разреши да отвори нов фронт в Червено море. Страната е във война от девет години, откакто през 2014 година бунтовниците хути овладяха властта в столицата Сана от законното държавно управление. През 2015 Саудитска Арабия стартира да обстрелва хутите и войната се разрасна. Политическият пейзаж в Йемен е извънредно фрагментиран, а инфраструктурата на страната е унищожена. Конфликтът, който значително се преглежда като прокси война сред Саудитска Арабия и Иран, провокира една от най-големите филантропични рецесии в света, споделят от Организация на обединените нации.

" Хутите желаят да убедят хората в Йемен, че би трябвало да поддържат освобождението на Палестина ", изяснява Матю Хеджес, специалист по йеменските и близкоизточните въпроси. Военната милиция се пробва да " сътвори неустановеност и неустойчивост " и да " изпрати сигнал към целия район ", че би трябвало да се дистанцират от тези страни, които се пробват да възстановяват връзките си с Израел - като Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ.

Ще последват ли още сходни набези?

ОАЕ и Бахрейн възстановиха връзките си с Израел през 2020 година с подписването на Авраамовите съглашения под егидата на Съединени американски щати. Ситуацията се подобряваше и сред Израел и Саудитска Арабия, само че за момента диалозите са замразени поради войната в Газа.

" Хутите оказват напън на други военизирани групи в района да се включат в панислямския разказ ", споделя Хеджес. В рамките му нападенията на Израел против Газа се чака да се възприемат като набези против всички мюсюлмани, които от своя страна дружно би трябвало да нападат Израел.

Фарея ал Муслими от лондонския мозъчен концерн " Чатъм Хаус " е на същото мнение. " Червено море е най-новата, само че явно най-важната фронтова линия по оста на опозиция в Близкия изток ", сподели той пред Дъждовни води. Вероятно ще последват и други набези от бунтовниците в идващите седмици, в това число и по кораби, които не са свързани с Израел, предизвестява специалистът. " Никой не трябва да подценява безскрупулността на хутите ".


Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР