Бумът на гърнето събужда сънения Динозавър, Колорадо — малък град, който може да бъде столицата на канабиса в щата

...
ДИНОЗАВЪР, Колорадо — Няма много в този град на кратко
Коментари Харесай

ДИНОЗАВЪР, Колорадо — Няма много в този град на кратко разстояние с кола от едноименния национален паметник . Няколко бензиностанции, магазин за алкохол и малък мотел са разположени покрай двете главни улици, Brontosaurus Boulevard и Stegosaurus Freeway.

Но тази общност от около 315 и нейните четири диспансера за марихуана — един магазин на всеки 79 жители — е претендент за титлата столица на канабиса в Колорадо.

Динозавърът, сгушен в северозападния ъгъл на щата, е на пет минути път с кола до линията на Юта и на няколко часа път от Уайоминг , и двата щата, където употребата на марихуана за развлечение е незаконна.

през границата с Юта, но множество клиенти казаха, че никога не са имали проблем. И все пак, спиране на трафика по други причини може да има по-сериозни последици, ако полицията намери марихуана в колата.

Жителите на Юта Джаксън и Челси поръчват своя канабис онлайн от Rocky Mountain Cannabis, намиращ се по подходящ начин на 420 E. бул. "Бронтозавър" (420 е съкращение за пушене на марихуана) и карайте през границата на щата, за да го вземете.

„Всеки в Юта отива и получава зелената си карта и след това идва тук и си взема марихуаната“, каза Джаксън.

Картите, носени от хора, регистрирани в програмата за медицинска марихуана на Юта (около 70 000 от 3,4 милиона жители на щата), осигуряват покритие в случай, че бъдат спрени. Други клиенти казват, че не си струва да се карате да кандидатствате за карта и да плащате годишната такса от $15, когато нищо от това не се изисква в Колорадо.

Поне два други града в Колорадо съперничат на Dinosaur в магазините за продажба на дребно на канабис на глава от населението. Мофат в южен централен Колорадо може да се похвали с четири магазина за марихуана в град и околностите от само 818 души, поради масивна операция за отглеждане на канабис.

Седжуик е друг граничен град, който заложи на трева, с три магазина и население от 172. Градът се намира в североизточния ъгъл на щата, на по-малко от 10 минути от Небраска, където марихуаната е незаконна както за медицинска, така и за развлекателна употреба.

Някои гранични градове избраха да не разрешават магазините за марихуана , като Rangely, от който жителите сега правят 18-километровото пътуване до Dinosaur, за да купят канабис.

Четирите магазина в Dinosaur са струпани в източната част на града, точно до магистрала 40, почти до само места, които отговарят на мандата на града да са на поне 1000 фута от училище. Повечето търговски обекти искат да са по протежение на магистралата, за да уловят клиентите, минаващи оттам. Някой може лесно да стигне пеша до всичките четири магазина, а някои хора правят точно това, за да избегнат дневния лимит за покупка от 1 унция.

Да се ​​каже, че канабисът е променил облика на града, би било напразно. Той остава сънлив малък град, с малко други неща, които да движат икономиката му. Въпреки процъфтяващата търговия с марихуана, все още изглежда, че има повече затворени предприятия, отколкото отворени.

Всъщност градът не е съвсем сигурен какво да прави с всички пари, които събира. Някога куцаше заедно с годишен бюджет от $100 000 или по-малко, но Dinosaur сега печели толкова всеки месец само от приходи от канабис.

През 2021 г. градът събра около $1,4 милиона от свързани с канабиса данъци и лицензиране такси.

Когато за първи път одобри продажбите на канабис, градът събра данък от 5%, който се вля в общия му фонд за приходи. Жителите гласуваха за добавяне на втори данък от 5%, предназначен за инфраструктурни проекти. Той събира лицензионни такси от магазините за търговия на дребно и дейността по отглеждане на марихуана и получава част от приходите от канабис, събирани от държавата.

Тези пари позволиха на града да построи нови канализационни езера, да пребоядиса вътрешността на резервоар за вода и добавете нови жилищни парцели с павирани пътища и канализационни и водопроводни връзки. Градът е в разгара на проект за разкрасяване, засаждане на дървета и цветя и преустройство на бившата училищна сграда в обществен център за отдих. Градът, където преди разчиташе на окръжния шериф за правоприлагане и страдаше от дълги времена за реакция, сега е наел трима собствени маршали.

И миналата година, за първи път от десетилетия, градът се съживи неговият ежегоден фестивал, сега наричан „Бягството от каменната ера на динозаврите“, с храна, игри и музика.

Но по-голямата част от приходите от данъци върху марихуаната отиват в спестявания. Градът очаква да има около 3,5 милиона долара в хазната си до края на годината и, каза Евънс, Динозавърът привлича около 230 000 долара годишно само от лихви. Разгорещен дебат избухна, когато Общинският съвет за първи път обмисли разрешаването на магазини за търговия на дребно. Градските лидери в крайна сметка решиха да оставят жителите да избират на урните. Първоначалната мярка за гласуване през 2010 г. се провали.

До 2016 г. мненията се промениха, тъй като жителите видяха други гранични градове в Колорадо да процъфтяват, докато техният град бързо се превръщаше в … е, динозавър.

„Хората видяха, че градовете, които са [легализирани], просперират“, каза кметът Ричард Блекли, 70-годишен, който е баща на собственика на Dino Dispensary Ландо Блекли. „И няма реално лошо нарастване на престъпността или подобни неща.“

Селището, което стана Динозавър, първоначално се наричаше Бакстър Флетс, но беше създадено като град през 1947 г. и кръстено Артезия, намек към артезианските кладенци в околните хълмове. През 1966 г. Службата на националния парк каза на местните лидери, че ако променят името на Динозавър, градът ще просперира от връзката си с националния паметник, известен със своите праисторически вкаменелости и петроглифи.

Жителите се съгласиха и преименуваха дома си и улиците. Но просперитетът така и не последва, отчасти защото страната на Колорадо на националния паметник има малко вкаменелости на динозаври. Това е предимно витрина на геологията.

„Хората влизат и питат „Къде е музеят? Къде са скелетите?“, каза Евънс. Освен няколко научно съмнителни скулптури на динозаври, няма Тиранозавър рекс или Стегозавър, нито Велоцираптор или Алозавър.

Както казват рейнджърите на националния парк, Юта има костите, Колорадо има камъните — или, както казват хората от страната на Юта на границата, убитите с камъни.

„Ние имаме репутация“, каза Еванс. „Говорите за динозаври в Юта и това е като „Да, те всички са потници и прочие.“

Кметът каза, че градът е видял малко отрицателни последици от разрешаването на марихуаната, сред които някои хора неподготвен за потентността на лекарството, което се отвращава от него. Градът се разраства. Населението, което е спаднало до 243 жители при преброяването през 2020 г., се е възстановило до около 315, каза Блекли. Много хора също са закупили празни парцели, за да се възползват от сравнително ниската цена на недвижимите имоти, което затруднява намирането на земя в града.

Блекли се надява, че икономическият растеж ще донесе магазин за хранителни стоки. Жителите карат 40 минути до Вернал, Юта, или два часа до Гранд Джънкшън, за да се запасят с храна или да получат медицинска помощ. Децата ходят на училище в Rangely, откакто училището на Dinosaur затвори преди години. Клиника за спешна медицинска помощ отвори врати срещу кметството преди няколко години, но тя не можа да се справи с нея.

Дори Dinosaur да продължи да расте, това няма да добави повече магазини за канабис. Градският съвет ограничи наличните лицензи до четири. И тези четири магазина сега са същността на Dinosaur.

„В противен случай“, каза Еванс, ковчежникът, „това е тъжен малък град.“

, известен преди като Kaiser Health News (KHN) е национален нюзрум, който произвежда задълбочена журналистика по здравни проблеми и е една от основните оперативни програми в – независимият източник за изследване на здравната политика, анкети и журналистика.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР