Булгаргаз е доставял чрез посредници руско синьо гориво на завишени

...
Булгаргаз е доставял чрез посредници руско синьо гориво на завишени
Коментари Харесай

Булгаргаз е продължил да доставя руски газ, но през посредници, на по-високи цени

" Булгаргаз " е доставял посредством медиатори съветско синьо гориво на повишени цени, съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов пред Българска национална телевизия. Той заяви, че още през днешния ден ще изиска незабавна среща с министъра на енергетиката за решение на проблемите с природния газ. Шефът на регулатора предлага три разновидността за излизане от рецесията.

Тежки обвинявания насочи остарелият - нов ръководител на КЕВР Иван Иванов към актуалното управление на " Булгаргаз " и някогашните ръководещи, че са изгубили 4 месеца, откакто е станало ясно, че Русия няма да ни доставя природен газ, в случай че на платим в рубли, в които те са имали опция да сключат дълготраен контракт с газови снабдители и по този метод да избегнат актуалната рецесия. Работодателите пък желаеха незабавна среща с служебното държавно управление и с отрасловия министър и упорстват за държавна помощ.

Председателят на Комисията по енергийно и водно контролиране Иван Иванов разкритикува управлението на " Булгаргаз ", че след 31 март,когато Кремъл разгласи, че ще се заплаща в рубли, вместо да закупи от борсата нужните количества синьо гориво е предпочел доставки през медиатори.

" В същото време което е изключително печално, може да се окаже при инспекция по документите, че в действителност " Булгаргаз " е закупил още веднъж съветски газ, он след медиатор е купил съветския газ и ни го препродава с към 20 евро по-висока цена, което е в тежък ущърб на българските консуматори ", съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

От " Булгаргаз " обясниха, за какво се е наложило да купуват от търговци на повишени цени.

" Тъй като доставките от " Газпром " са спрени, т.е. ние по този начин първия източник го нямаме и се обръщаме към търговците. Това са търговци на газ, които оперират в България и на прилежащи пазари. Техният главен бизнес е да набират тази суровина. Те имат суровина от русия, също по този начин имат суровина от полутечен газ ", добави Иван Топчийски, ръководител на Съвета на шефовете на " Булгаргаз ".

Всички от тях имат кораби, които са доставени. Това е едни микс, който се предлага. Разбира се различните доставки са по-скъпи, в сравнение с по дълготраен контракт в границите на 20% е разликата. Но за жалост пред приключен факт, когато нямаме доставки единственият потребен ход през май и юни беше, краткосрочно да се набират тези количества. "

А шефът на КЕВР попита кой ще понесе отговорност за финансовия срив на " Булгаргаз ".

" Необяснимо е по какъв начин самият " Булгаргаз " безусловно в рамките от 3 до 4 месеца от сдружение, което беше на 60 млн. лева облага при започване на февруари, когато беше заменен съставът на управлението на " Булгаргаз ", натрупа 500 млн. загуба ", добави ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

От " Булгаргаз " не се съгласиха с констатацията.

" По първото изказване за насъбрани загуби последните 3-4 месеца и то в доста огромен размер, бяха представени 500 млн., изрично не дава отговор на истината. За последния регистриран интервал когато имаме данни, сдружението на оперативна облага. Тя не е огромна ", посочи Иван Топчийски, ръководител на Съвета на шефовете на " Булгаргаз ".

Въпреки поисканото рекордно повишаване от 60% на газа за август, КЕВР няма да промени цената на парното, съобщи ръководителят на регулатора Иван Иванов.

" Цените на топлинната сила беше избрана от комисията на 1 юли тази година, т.е. единствено преди месец. Тя остава непроменена. По принцип решението е за едногодишен интервал - до 30 юни идната година. Ако има трагична смяна в цената на съставни елементи, на първо място в цена на природния газ, е допустимо да се стигне ново решение за актуализиране на цените на 1 януари ", сподели Иван Иванов.

От бизнеса се оповестиха срещу готвеното фрапантно повишаване на газа през август.

" 60-процентно нарастване значи нарастване на цените на крайните артикули и услуги, които се създават от българските предприятия за българските консуматори, защото държавното управление не съблюдава обещанието си за опазване на природния газ към месец април, а записваме двукратно увеличение на цената към месец август, това значи цените на крайните артикули ", съобщи Добрин Иванов, изпълнителен шеф на АИКБ.

Работодателите чакат държавна поддръжка поради фрапантния скок на газа.

" От новия кабинет чакаме незабавни ограничения за обезпечаване на газовия баланс на страната до края на годината, защото след септември има към половината от наличните газови запаси, които са нужни за обезпечаване напотреблението на газ ", добави Добрин Иванов.

Работодателите чакат среща с новия длъжностен министър председател и енергиен министър, а от КЕВР оферират България незабавно да подписа дълготраен контракт за доставка на газ, да се форсира стартирането на газовата връзка с Гърция и градежа на терминала за полутечен газ в Александруполис, където участваме с 20% в капитала.

Вижте още в директното включване на Николай Минков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР