Букурещ. Управляващите в Румъния либерали и техните бивши социалдемократически съперници

...
Букурещ. Управляващите в Румъния либерали и техните бивши социалдемократически съперници
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Букурещ. Управляващите в Румъния либерали и техните някогашни социалдемократически противници реализираха съглашение в неделя за образуване на съдружно държавно управление, два месеца след началото на сериозна политическа рецесия в разгара на пандемията, написа Le Monde .

Тези две обединения, които към този момент споделяха властта сред 2012 и 2014 година, преди да се разпаднат, също взеха решение за невиждана „ ротация “ на министър-председателите до законодателните избори през декември 2024 година

Кандидатът на либералите Николае Чука и този на социалдемократите Марсел Чолаку би трябвало да сменят един различен отпред на изпълнителната власт, с мандат от година и половина.

Остава единствено в понеделник да се договорятза името на първия началник на идващото държавно управление, преди д този избор да бъде показан на президента Клаус Йоханис, сподели господин Чука в края на срещата със СДП и Партията на унгарското малцинство, сътрудник в тази коалиция.

Първоначално либералите бяха срещу съюзяването със социалдемократите, само че двете партии в последна сметка заровиха томахавката, вярвайки, че страната се нуждае от устойчиво държавно управление, с цел да се оправи с неотложни проблем, като инфлация от близо 8% на фона на закъснение на растежа, рецесия на обществените финанси, ръководство на здравната рецесия и други

Румъния е в политическа неустановеност, откогато Народното събрание гласоподава избор на съмнение на демократичното държавно управление на Флорин Читу при започване на октомври, провокиран от някогашния му съдружник USR, който го упрекна в авторитаризъм. Тази рецесия пристигна, когато тази страна, с имунизирани едвам 37% от нейните 19 милиона поданици, беше мощно наранена от нова изключително рискова вълна от Covid-19.
***
Лондон. Пандемията води още една тежка зима за Европа. Докато имунитетът от имунизациите на континента понижава и температурата се намаляват, наподобява, че настава четвърта вълна от коронавирусни инфекции. В няколко страни се постановат нови ограничавания. Австрия влезе в цялостно национално блокиране. Чешката република, Нидерландия и Словакия също оповестиха нови правила за неимунизираните на фона на възходящия брой случаи. Саксония, най-тежко засегнатата провинция в Германия, ще влезе в блокиране за „ спиране на предаването “; други немски провинции също обмислят ограничавания, написа The Times в понеделник.

Новите ограничавания от своя страна провокираха огнища на обществени безредици. Вътрешният министър на Австрия предизвести за „ все по-радикализирано въодушевление “ след митингите против блокирането и имунизациите, подкрепени от дясната популистка Партия на свободата. Полицейски чиновници в Ротердам бяха ранени в събота при протести поради спомагателни ограничавания в Холандия, разказани от кмета на града като „ оргия на принуждение “. През почивните дни имаше демонстрации в Италия, Швейцария, Белгия и Хърватия поради налагането на по-строги правила в ежедневния живот.

Борис Джонсън сподели, че към момента не е ясно дали новата вълна от инфекции, която опустошава Европа, ще залее и английските крайбрежия. Обединеното кралство не може да си разреши да бъде самодоволна от тази опция. Тази страна е ваксинирала 68 на 100 от популацията си; което не е доста по-високо от % на имунизиране в Германия (също 68 процента) или Австрия (65 процента).

Според The Times, Англия може да се размине с тези подиуми, защото е доста по-напред от няколко европейски страни във връзка с използването на бустер дози. Там такива са си сложили към 21 на 100 души спрямо, да вземем за пример, 13 в Австрия.

Второ, допустимо е опитът на Европа да е по-скоро, ехтене на това, което към този момент е било, в сравнение с да е предвестител на идните неща за Англия. Ако намаляващият имунитет от две дози от имунизацията води до повишаване на инфекциите, може да се окаже, че ранният прогрес на имунизацията на Англия й е разрешил да претърпи този скок при удобните условия на лятото, до момента в който по-бавният старт в доста елементи на Европа значи, че скокът идва за тези райони в по-студените и по-сурови месеци.

Според The Times, е явно, че в дълготраен проект сдържаността на неимунизираните не може да попречи на изцяло нарязаните да се насладят на свободите си. Новите ограничения за публично здраве в Европа, които са ориентирани по-специално към неимунизираните, отразяват това.

И въпреки всичко европейските несъгласия демонстрират също, че когато пандемията навлезе в по-тежка фаза, както може да се случи още веднъж за всяка страна, разделянето сред имунизираните и неимунизираните може бързо да стане надълбоко и горчиво. Дезинформацията поражда съмнение, което може да прерасне в принуждение, отбелязва изданието.
***
Брюксел. Десетки хиляди стачкуваха против Коронавирус ограниченията в Брюксел в неделя и акцията ескалира в принуждение, след кат част от протестиращите започнаха да хвърлят предмети по полицията, а чиновниците на реда използваха водни оръдия и сълзотворен газ, с цел да разпилян демонстрацията, написа европейската редакция на Politico .

Според калкулации на полицията към 35 000 души се събраха пред гарата Гар дю Норд за митинга, наименуван „ Заедно за свободата “, откакто предходната седмица белгийското държавно управление разгласи по-строги ограничения за битка с възходящите случаи на COVID-19 и хоспитализации.

Новите правила, които влязоха в действие през почивните дни, включват наложително носене на маски за всички на възраст 10 и повече години за действия на закрито и навън, както и наложителна отдалечена работа четири дни в седмицата и ограничение на броя на хората, присъстващи на събирания.

„ Осъждаме ограниченията, ограничаващи свободата, които не съставляват структурно решение за здравните услуги “, обявиха уредниците на митинга в изказване.

Група протестиращи се отклониха от позволения път за демонстрацията и бяха отблъснати от полицията с водни оръдия и сълзотворен газ. Около 17.00 ч. локално време, полицията сподели, че демонстрацията е била разпръсната и чиновниците ще продължат да правят арести.

Тълпата от присъстващи на акцията беше разнообразна, в това число пенсионери, фамилии и деца.
***
Хага. Нидерландия забрани на жителите на страната да палят новогодишни фойерверки в празничната нощ сред 2021 и 2022 година. Причината за това е коронавирусът, написа немският таблоид Bild .

Както прецизира създателят на публикацията, в действителност повода за сходни строги ограничаващи ограничения е обстановката в интензивните отделения, която от ден дневно става все по-напрегната. Сега държавното управление забрани продажбата и слагането на фойерверки и салюти, тъй като изстрелването на ракетите е съпроводено от нараснали опасности за здравето.

Предприетите ограничаващи ограничения, несъмнено, директно засягат персоналното потребление на фойерверки и празнични фойерверки, отбелязва Bild. Това се прави, с цел да се щадят силите на към този момент претрупаните клиники, медицински личен състав и полиция.

Както напомня вестникът, предходната година също имаше и възбрана за потребление на фойерверки. Тогава вследствие на тази мярка броят на пострадванията, получени заради изстрелване на ракети и салюти и изискващи обзор от доктор или влизане в болница, понижава със 70% по отношение на 2019 година В същото време са позволени фойерверки и дребни фойерверки за деца, проведени от градските управляващи.

Засега може единствено да се гадае дали Германия ще последва образеца на Нидерландия и дали ще бъдат въведени съответни ограничавания на нейна територия за интервала на новогодишните празници. Междувременно остава фактът, че предходната година доста градове и райони на Германия не разрешиха празничната канонада, напомня вестникът.

Берлин към този момент разгласи, че тази година ще бъде в действие възбраната за стартиране на фойерверки, най-малко на централния площад Александерплац, написа немския таблоид Bild.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР