Букурещ отзова посланика от Виена. Ден по-рано страните от ЕС

...
Букурещ отзова посланика от Виена. Ден по-рано страните от ЕС
Коментари Харесай

Австрия не пусна в Шенген “черните дупки” на Европа

Букурещ отзова посланика от Виена. Ден по-рано страните от Европейски Съюз отхвърлиха да включат Румъния в Шенген, а Австрия наложи несъгласие на молбата на румънците. Румъния е корумпирана страна и австрийците се опасяват, че румънската гранична защита ще разреши на тълпи от незаконни имигранти и цигански катуни, каквито в Румъния има доста, да влязат в тях против подкупи. Докъде може да стигне кавгата сред тези страни от Европейски Съюз?

Румънското външно министерство отзова от Виена за съвещания посланика на страната Емил Хурезяну. Причината е държанието на Австрия, която през вчерашния ден гласоподава на съвещание на Съвета на Европейски Съюз по вътрешни работи и правораздаване срещу присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство. Букурещ реши да отзове своя дипломат и по този метод да намали връзките със своя съдружник в Европейски Съюз в " политически жест ", който акцентира " мощното противоречие с държанието на Австрия ", сподели румънското Министерство на външните работи.

Позоваванията на Виена на казуса с възходящия миграционен поток в Букурещ бяха наречени „ неприемливи, неточни и несправедливи “. „ Всички публични данни от организацията за граничен надзор на Европейски Съюз “Фронтекс ”„ ясно демонстрират, че Румъния не е на миграционния маршрут от Западните Балкани, не е изправена пред миграционен напън “, споделиха от външното министерство.

Ден по-рано австрийският дипломат в Букурещ Аделхайд Фоли беше извикана в румънското Министерство на външните работи, където трябваше да изслуша митинг по същия въпрос.

Австрийският президент Александър Ван дер Белен порица министрите си в петък. „ Дълбоко скърбя за решението на федералното държавно управление на Австрия да блокира присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство. Вярно е, че Австрия е в сложна обстановка заради доста огромния брой търсещи леговище. Но блокирането на разширението на Шенгенската зона няма да помогне да се откри решение ”, съобщи президентът (в Алпийската република президентът извършва най-вече церемониални функции). Той се оплака, че в този момент страната е застрашена от ответни ограничения от румънска страна.

Молбите на Румъния и България за присъединение към Шенгенското пространство бяха отхвърлени в четвъртък на съвещание на Съвета на Европейски Съюз по вътрешни работи и правораздаване в Брюксел. При гласуването срещу влизането на Румъния в Шенгенското пространство се разгласи единствено Австрия. В същото време молбата на Хърватия за присъединение към Шенгенското пространство беше утвърдена единомислещо.

Шенгенското пространство включва 26 страни, 22 от които са членки на Европейския съюз. Зоната е основана въз основа на съглашение, подписано в Шенгенв Люксембург през 1985 година За жителите на страните от зоната е анулиран визовият надзор по вътрешните граници. Румъния, България и редица други страни, макар че са членки на Европейския съюз, не са членки на Шенген (и противоположното, има страни като Швейцария, които са членки на Шенген, само че не са членки на ЕС).

Фиаското, което претърпяха Румъния и България, в действителност не беше изненада за тях (въпреки че България не се възмути намерено от този провал). В навечерието на срещата политици в Австрия, Холандия и Швеция приказваха за опасенията си от потока на незаконна миграция от страните кандидатки. „ Ситуацията на границата, непоносима за популацията, демонстрира, че Шенген на процедура не работи. Следователно по-нататъшното разширение на системата няма смисъл. От мен като министър на вътрешните работи, отговарящ за сигурността, изрично „ не “, предизвести австрийският вътрешен министър Герхард Карнер.

Румъния, сходно на Албания, България остава " черна дупка " на Европа във връзка с престъпността, корупцията, незаконната миграция, изяснява Александър Камкин, старши теоретичен помощник в ИМЕМО на РАН. „ Спомням си, че преди 15 години, когато във Виена се организира конференция на министрите на вътрешните работи от Европейски Съюз, напълно инцидентно се оказа, че служебният автомобил на един от членовете на румънската делегация е разгласен за откраднат в Австрия. Известно е, че престъпността в Румъния е висока, там живеят доста асоциални хора, постоянно от цигански генезис. Страните от Шенген не желаят да позволен този поток от престъпност. Разбира се, не може да се каже, че всички румънски жители без изключение са евентуални нарушители. Ясно е обаче за какво други страни от Европейски Съюз не бързат да отворят границите си за румънци “, изясни политологът.

Според Камкин в този момент ще възникне отчуждение сред двете столици. „ Да, това е сериозна рецесия в връзките. Но не е в интерес нито на Румъния, нито на Австрия да се скъсат изцяло дипломатическите връзки, още повече че и двете страни са в едно интеграционно обединяване “, изясни специалистът.

Конфликтът скоро ще отшуми, счита Владислав Белов, началник на Центъра за германистика към Института за Европа на Руската академия на науките. „ Европейският съюз е жив механизъм, в който постоянно е било мъчно да се реализира единение. Има 27 страни. Сега Шенген също се разшири до 27 страни, тъй като Хърватия е призната там. Ясно е, че Австрия е страна, която е привлекателна за мигрантите. Тя счита, че към този момент Румъния не може да подсигурява непоколебим надзор на външните граници. Разбираемо е желанието на австрийците да се защитят, разбираемо е и негодуванието на Румъния. Постепенно всичко ще се изглади, макар че усетът ще остане ”, предвижда германистът.

„ Не бих споделил, че кавгата сред Букурещ и Виена е преференциална за Москва, това са просто вътрешноевропейска свада “, прибавя Камкин. “От една страна наподобява, че груповият Запад работи като единна мощ против Русия и по тази причина всяка свада сред съседите може да стане мотив за зложелателство. Но не бих злорадствал за това, там ще се оправят. И решението на Виена ми е ясно. Не ми е ясно по какъв начин Румъния, страна с очевидно изостанали обществени стандарти, въобще беше призната в Европейски Съюз, само че това към този момент е грижа на европейската администрация ”, добавя той. Според специалиста този скандал няма да донесе нито облага, нито загуба на Русия.

„ Не мисля, че Виена се опасява доста, че незаконните имигранти ще наводнят Австрия. Да кажем, че жителите на Украйна към този момент са публично позволени във всички страни. Молдовците и румънците също могат да посещават Австрия без визи. Вярно е, че за нас се поддържа надзор на границата, би трябвало да представим документи ”, изяснява Виталий Андриевски, шеф на Кишиневския институт за ефикасна политика. “Смятам, че страховете на Виена са по-скоро свързани с приемането на право на краткотрайно престояване на мигранти. В последна сметка Шенген дава на пристигналите такова право. Аз самият съм от Молдова и елементарно пътувам до Румъния и Австрия. Пуснаха ни за 90 дни без проблеми. Румънците също имат право да работят в Австрия. Но те нямат право на краткотрайно престояване, което в бъдеще им разрешава да аплайват за непрекъснато престояване в Австрия ”, добавя специалистът. Андриевски обаче е сигурен, че с времето раздорът сред Букурещ и Виена ще отмине.

Между другото унгарският външен министър Петер Сиярто съобщи в петък, че Холандия също е гласувала срещу кандидатурата на Румъния (но Букурещ не бърза да се кара с нея).

„ Вчера страните от Европейски Съюз гласоподаваха в Брюксел за присъединението на Хърватия, Румъния и България към Шенгенското пространство. Хърватия беше поканена, само че Румъния и България няма да могат да се причислят, макар че го заслужават, защото мощно пазят своите граници и направиха доста за битката с незаконната миграция “, сподели Сиярто. „ Защо не ги пускат в Шенгенското пространство? Защото обособени страни - Австрия и Холандия - постановиха несъгласие на присъединението им. Всички останали поддържаха “, сподели министърът.

„ Къде са професионалните ревльовци, които се тормозят от единството на Европейски Съюз, евродепутатите, които желаят да анулират единомислещото взимане на решения, къде са хленчещите публицисти на демократичния мейнстрийм, къде са брюкселските бюрократи, министрите на демократичните държавни управления? “ – попита риторично външният министър. Сиярто счита, че вотът е демонстрация на двойни стандарти в Европейски Съюз. Ръководителят на унгарското външно министерство означи, че " демократичният мейнстрийм " мълчи, защото Австрия и Холандия имат искания към тези две страни.

Той предложи: „ Сравнете това безмълвие с шума, който се подвига всякога, когато Унгария показва своята национална позиция по време на полемики в Брюксел “. „ Либералният мейнстрийм “ за следващ път разкри безграничното си двуличие: в случай че страна от Централна Европа наложи несъгласие на решение на Европейски Съюз, „ това е краят на света, разрушаването на европейското единение, а в случай че западноевропейците наложат несъгласие, тогава няма проблем “, възмути се Сиярто.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР