Будапеща е издала ключово разрешение за разширението на единствената унгарска

...
Будапеща е издала ключово разрешение за разширението на единствената унгарска
Коментари Харесай

Унгария задълбочава енергийните връзки с Русия

Будапеща е издала основно позволение за разширението на единствената унгарска атомна централа под управлението на съветската държавна компания " Росатом ", задълбочавайки енергийните връзки на страната с Москва тъкмо когато другите страни от Европейския съюз се пробват да се еманципират от съветската енергийна взаимозависимост след нашествието в Украйна. 

Унгарската Национална атомна енергийна организация е разрешила построяването на пети и шести атомни реактори в град Пакс, покрай към този момент съществуващите четири блока, чийто период за употреба изтича, излиза наяве от публично изказване, оповестено на уеб страницата на регулатора на 25 август. От него излиза наяве, че водещ конструктор ще е " Росатом ".  

" Това позволение е същинска повратна точка, крайъгълен камък, който дава опция на Унгария да има два нови реактора до 2030-а ", написа във " Facebook " на 26 август унгарският външен министър Петер Сиятро.

Решението на Будапеща е в внезапен контрастност с позицията на Финландия, която през май анулира строителен контракт с " Росатом " поради нахлуването на Русия в Украйна. 

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан обаче показва, е атомната сила е витално значима съставка от неционалния енергиен микс, който сега е мощно подвластен от вноса на съветски природен газ и недопечен нефт. Главният изпълнителен шеф на " Росатом " - Алексей Лихачов - разяснява в публично изказване на 26 август, че " е уверен, че атомната централа Пакс ІІ ще подсигурява енергийния суверенитет на Унгария за съвсем век тапред и ще помогне на европейските страни да се приближат до осъществяването на климатичните си цели ".

Европейският енергиен конвулсия и галактическите енергийни цени също усилват повсемеството търсене на атомна сила, като даже Германия обмисля да отсрочи затварянето на нуклеарните си реактори поради оскъдните доставки на съветско синьо гориво. 

Унгарското решениеза издаването на строителен лиценз в Парк - основно позволение преди началото на действителните строителни действия по новите реактори, ще укрепи съществуващите дълбоки връзки на кабинета на Орбан с Москва. Унгарският министър председател от дълго време поддържа насилствено глобите на Европейски Съюз против Кремъл и съумя да се пребори страната му да бъде изключена от петролното ембарго на общността против Русия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР