bTV За първи път историци показват новооткрита снимка на Васил Левски.

...
bTV
За първи път историци показват новооткрита снимка на Васил Левски.
Коментари Харесай

За първи път историци показаха новооткрита снимка на Васил Левски, намерена в турския архив

bTV За първи път историци демонстрират новооткрита фотография на Васил Левски. Тя е открита в турския списък в Истанбул.

Ние към този момент разполагаме с тази фотография, само че неповторимото е, че този път тя е по-голяма и Васил Левски се вижда до кръста. Интересен факт е, че на гърба ѝ има негово изложение – кой е, от кое място е, с какви очи. Може би точно с тази фотография той е бил търсен в Османската империя.

" Историческата стойност на фотографията е, че разбираме по кой портрет османската полиция търси Васил Левски, и съчетанието с текста на гърба, който е съвсем текстът от разпита на Иван Фурнаджиев, един от тетевенските дейци, на 26 октомври 1872 година, който дава изложение на физическия облик на Васил Левски, насочва по-нататък османските управляващи и засилва техните дейности по издирването на Апостола ", означи Дора Чаушева, шеф на Националния музей " Васил Левски ".

" Откриването на тази фотография дружно с други документи на вътрешната революционна организация в османския списък демонстрира, че има още какво да се работи. Османската полиция е разполагала с огромен набор документи и също така документите, които произлизат от нейната администрация, на османотурски може би ще дадат нова светлина върху историческите за Апостола ", добави тя.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР