БТВ Хиляди богомолци от цялата страна се стекоха в манастира Св.

...
БТВ
Хиляди богомолци от цялата страна се стекоха в манастира Св.
Коментари Харесай

Хиляди вярващи се стекоха на Кръстова гора

 БТВ Хиляди богомолци от цялата страна се стекоха в манастира " Св. Троица “ на Кръстова гора в Родопите във връзка Кръстовден, Големият християнски празник се отбелязва на 14 септември. Миряните започнаха да идват на святото място още от събота. 

Уповавайки се на преданията, че в нощта против празника на това място молитвите се чуват, довечера те ще насочат своите стремежи към Господ. Една огромна част от тях ще останат да пренощуват под намерено небе, откъдето ще изслушат архиерейските богослужения - Празничната вечерня, а по-късно и Празничната утриня, които ще бъдат отслужени в църквата " Покров на Пресвета Богородица “.

По думите на отец Висарион, който служи в църквата, Празничната вечерня ще стартира в 19 ч. през днешния ден, а от 22:30 ч. е началото на Празничната утреня. В среднощ ще стартира Архиерейската Света литургия. Утре рано сутринта на върха, където е подложен Светия кръст, ще бъде отслужен водосвет за здраве и разцвет на българския народ.

Името си местността е получила от легендата, че точно там, преди епохи, е заровена парченце от самия Кръст Господен, което е повода за доста целебни чудеса. Разказвайки между тях за излекувани от тежки заболявания, хората чакаха чудото да влезе и в техния дом. 

Всеки решил да прекара нощта под намерено небе споделя, че е зареден с сила и отново ще се върне. Едно от местата, където всички богомолци наложително посещават е металния кръст с разпятието, намиращ се на върха след параклисите, отдадени на 12-те апостоли. Те оставят подарък и се допират до него още веднъж с молитва и вяра за здраве.

Въздвижение на Светия кръст Господен или по-популярно като Кръстовден е един от дванадесетте велики християнски празника. Българската православна черква прави поклонение на Кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

За да се улесни пътуването до Къстова гора до 15 септември се стопира ремонтът на пътя Югово - Лъки, част от който е и трасето за Кръстова гора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР