bTV поиска и получи копия от двата поредни договора за

...
bTV поиска и получи копия от двата поредни договора за
Коментари Харесай

Вижте договора за наем на ГКПП „Капитан Андреево, който държавата поиска да прекрати


bTV изиска и получи копия от двата следващи контракта за наем на пространствата на Българската организация по сигурност на храните на границата с Турция от 2012 година досега.

Документите са предоставени от БАБХ след молба по Закона за достъп до социална информация. Наемодател е самата организация.

Договорите са подписани един след различен с двете компании, чиято активност bTV сподели на 15 май 2022 година в следствие за предаването „ 120 минути “.

Това са компаниите наематели, които от 10 години държат лабораторията за проучвания против останки от пестициди в растителните храни, внасяни през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево”.

Първият контракт за наем е от 2012 година до началото на 2022 година Фирмата наемател в този интервал беше оповестена публично от шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов - свързваната с Размиг Чакърян и Мирослав Петков “Интерпред Еврологистик”, която при подписването на контракта е била под името „ Стоп Груп”.
Снимка: btvnovinite.bg

За 10-те години цената на месечния наем е била 4800 лева на месец, разгласи пред bTV шефът на БАБХ, като посочи, че става дума за към 2000 кв. метра застроена повърхност.
Снимка: btvnovinite.bg

В описанието по контракта по какъв начин компанията ще употребява наетите пространства на БАБХ не попада съответно лабораторната активност.
Снимка: btvnovinite.bg

По-долу, на страница 4 от контракта, се загатва за съществуваща лаборатория на пункта:
Снимка: btvnovinite.bg

Допълнително към наема на държавните пространства тази първа компания наемател е трябвало да заплаща и “всички настоящи разноски - електрическа енергия, вода, телефон”.
Снимка: btvnovinite.bg

За тези разноски точно шефът на БАБХ сподели, че в продължение на 10 години досега не са плащани. В контракта следват неустойки при несъблюдение или преустановяване прибързано.

Вторият контракт за наем е към този момент с известната все още компания “Евролаб 2011”, чиито притежател и шеф сподели, че е работил за първата компания и се е отделил от нея.

Този контракт е подписан на 31 декември 2021 и е подобен на предходния десетгодишен договор с “Интерпред Еврологистик” (бивша “Стоп Груп”) На изпратения по ЗДОИ документ цената на наема е заличена, само че шефът на БАБХ и нея разгласи обществено - “10 000 лева на месец без ДДС”. И тук към използването на пространствата на БАБХ не е посочена лабораторната активност.
Снимка: btvnovinite.bg

По-долу, на страница 3, измежду отговорностите на наемателя виждаме „ съоръжение на лаборатория според условия на европейското законодателство”.

С
Снимка: btvnovinite.bg
ред отговорности на наемателя и тук е „ система за видеонаблюдение”. Тъкмо този втори контракт представителите на страната желаеха да прекратят.

След като зам.-министърът на земеделието Иван Христанов разгласи това желание обществено на 15 май, конфликтите сред Агенцията по сигурност на храните и компанията наемател продължиха и добиха всеобща гласност.

БАБХ със своя заповед разгласи Националната референтна лаборатория в София като единствена за формалния надзор против естициди в храните, внасяни на границата с Турция.

В отговор шефът на „ Евролаб 2011” съобщи, че оспорва заповедта и алармира за напън за лишаване на лабораторния бизнес на границата. Споровете сред Агенцията по храните и страната не престават.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР