БТА, Пламен ЙотинскиХамас шокира света в началото на октомври с

...
БТА, Пламен ЙотинскиХамас шокира света в началото на октомври с
Коментари Харесай

Как “Хамас“ си осигурява необходимите му за терористична дейност милиони?

Българска телеграфна агенция, Пламен Йотински

" Хамас " шокира света при започване на октомври с всеобщото ликвидиране на стотици израелци. Въпреки жестоката си терористична офанзива обаче радикалното ислямистко палестинско придвижване може да разчита на авторитетни поддръжници и доходоносни вложения в Близкия изток, отбелязва телевизия n-tv.

" Хамас " е оповестена за терористична организация от Съединени американски щати, Европейски Съюз, Израел, Англия, Канада и други страни.
Когато " Хамас " атакува Израел на 7 октомври, даже и част от Германия ликуваше, показва малкия екран. Възторжени мюсюлмани раздаваха бонбони по улиците на Берлин. И в Хамбург хората се радваха на убийството на стотици дами, деца и цели фамилии, както можеше да се види от репортаж на телевизия Ен Де Ер (NDR).
Въпреки това, " Хамас " евентуално към момента може да разчита на дарения от мюсюлмани от целия свят, с цел да финансира терористичните си действия, в това число и в други западни страни: както най-голямата ислямска благотворителна организация в Съединени американски щати " Фондация Света земя " превежда милиони щатски долари на палестинските територии от 80-те години на предишния век до възбраната й през 2001 година Предполага се, че парите са били предопределени за подкрепяне на обществени институции в линията Газа и Западния бряг, само че те са били под контрола на " Хамас ". Поради което парите постоянно се оказваха в фамилиите на атентатори самоубийци като перфидна форма на помощ за опечалени.
Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че " Хамас " набира средства в други страни от Персийския залив и получава дарения от палестинци, други емигранти и лични благотворителни организации, осведоми Ройтерс.
Матю Левит, някогашен чиновник на Съединени американски щати, профилиран в битката с тероризма, пресметна, че по-голямата част от бюджета на " Хамас " в размер на над 300 млн. $ идва от налози върху бизнеса, както и от страни, в това число Иран и Катар, или от благотворителни организации.

Как " Хамас " финансира своя гнет

Като цяло обаче размерът на даренията за " Хамас " евентуално е намалял през последните години. Не единствено в Съединени американски щати, само че и в Канада и други западни страни доста хипотетични благотворителни организации бяха неразрешени след атентатите от 11 септември 2001 година и класифицирани като терористични организации поради поддръжката им за " Хамас ". Независимо от това финансовите запаси на радикалната ислямска палестинска организация евентуално са се нараснали, а не са намалели от този момент.

Тунелите като машина за пари

Независимият неправителствен портал Counter Extremism Project приписва новата финансова мощност на първо място на ръководството на " Хамас " над линията Газа. През 2005 година Израел се изтегля от палестинския анклав. Една година по-късно терористичната организация идва на власт. Твърди се, че единствено за шест години бюджетът на " Хамас " е повишен от 40 на 540 милиона щатски $ годишно. През 2013 година той възлиза на 700 млн. $.
Според " Таймс ъф Израел " “Хамас “ е вложила най-малко 100 млн. $ годишно във военния си капацитет. Почти половината от тази сума е била вкарана в обширната система от тунели под линията Газа.

Контрол на най-малко 40 компании в чужбина

Подземната мрежа се употребява за скрито напредване на бойци и оръжия в линията Газа. Същевременно обаче тя е и избавителна линия и значим източник на пари: " Хамас " събира налози върху доставката на храни и други значими артикули. Твърди се, че в разцвета на подземните доставки единствено по този метод групировката е печелила към 500 млн. $ годишно - най-малко до 2013 година, когато Египет съобщи, че е унищожил 90% от тунелната система. Каква част от нея съществува и през днешния ден, не е ясно.

Същото се отнася и за капиталовия портфейл на " Хамас ". По данни на министерството на финансите на Съединени американски щати макар глобите терористичната организация е вложила над 500 млн. $ в задгранични компании посредством мрежа от компании фантоми. Позовавайки се на ирански посланик, през 2021 година Ройтерс заяви, че " Хамас " управлява към 40 компании в Алжир, Турция, Саудитска Арабия, Судан и Обединените арабски емирства.

Известно е също по този начин, че преди няколко години " Хамас " се задейства на борсата за криптовалути. Бригадите " Касам ", въоръженото крило на " Хамас ", от време на време обясняваха на няколко езика на своя уеб страница по какъв начин да се съхраняват биткойни. Терористите и други нарушители употребяват този способ, с цел да прикриват парични потоци и приходи и да заобикалят наказания. През 2021 година Съединени американски щати съумяха да конфискуват един милион $ от бригадите " Касам " в разнообразни криптовалути.

Катар се намесва

Сумата не е впечатляваща, само че въпреки всичко не е такава, която може да бъде подценена. В края на краищата в действителност огромните донори на “Хамас “ са задгранични партньорски страни. Както обобщава Counter Extremism Project, през 2011 година турското държавно управление дава обещание 300 млн. $ на " Хамас ". Парите били предопределени за попълване на дупките в гражданския бюджет на линията Газа. Поради това турското държавно управление не е желало да изплати парите непосредствено на " Хамас ", а на неправителствени организации. По това време не беше ясно дали това ще бъде еднократно или годишно заплащане.

Само една година по-късно Катар също разгласи заплащане на 400 млн. $. Емирството е един от най-големите поддръжници на " Хамас ". От 2012 година в него се обитава непрекъснатото политическо бюро на радикалната палестинска ислямска организация. Когато през 2014 година " Хамас " към този момент не беше в положение да изплаща заплатите на 44 000 чиновници в обществения бранш, емирството отново се намеси. Твърди се, че то към този момент е предоставило общо 1,5 милиарда щатски $.

Подобно на Турция обаче емирството акцентира, че парите не се употребяват за тероризъм, а за филантропични цели, като да вземем за пример доставка на електрическа енергия. По този метод и Германия оправдава заплащанията си на помощи за палестинските територии, показва n-tv.

В случая с Катар обаче не всеки път е ясно къде в реалност попадат парите: Емирството е упреквано за това, че парите в действителност са попаднали във военното крило на “Хамас “ посредством банка и благотворителна организация. Твърди се, че втората радикална милиция в палестинските територии, " Ислямски джихад ", също се е възползвала от тях. За това обаче няма никакви доказателства.

Рияд поддържа атентатори самоубийци

Ситуацията със Саудитска Арабия е друга: Когато през септември 2000 година стартира втората интифада, кралството преведе няколко милиона $ на фамилиите на атентатори самоубийци посредством йорданската Арабска банка, с цел да поддържа палестинското въстание против Израел. Правителството на Съединени американски щати съумя да потвърди заплащанията. През 2014 година банката е приета за виновна за атентатите в Израел и наказана от американски съд за финансиране на тероризъм.
Банката подаде тъжба. Четири години по-късно присъдата беше анулирана, откакто банката реализира извънсъдебно съглашение с 597 жертви на нападенията на " Хамас ".

Повече информация, повече пари

От години " Хамас " получава най-голяма поддръжка от Иран. Твърди се, че от 90-те години на предишния век режимът в Техеран е финансирал с няколкостотин милиона $ радикалната ислямска организация. Според Проекта за битка с екстремизма от Техеран към момента идват най-малко по 70 млн. $ годишно: През 2019 година " Таймс ъф Израел " заяви, че Иран ще усили заплащането си до 30 млн. $ месечно, в случай че " Хамас " може да даде информация за това къде се съхраняват израелските ракети.

За разлика от други страни, иранската поддръжка не се лимитира единствено до парични средства: Техеран дава спомагателни оръжия и военно образование. Разрив в връзките имаше единствено доскоро повече от 10 години, когато избухна гражданската война в Сирия: Иран и ливанското придвижване " Хизбула " застанаха на страната на Башар Асад. " Хамас " пък поддържаше сунитските милиции, които желаеха да смъкват Асад. В резултат на това Иран краткотрайно приключи финансовата си поддръжка. Десет години по-късно те още веднъж застават един до друг, обединени от омразата си към Израел.

Асиметрична война

Всъщност размерът на бюджета на “Хамас “ нито е тъкмо прочут, нито пък са засечени всички пътища, по които терористичната формация си набира средства или пък се търсят и намират нови способи, ако някои от финансовите канали пресъхнат.
Не по този начин стои въпросът с Израел. Войната на Израел с " Хамас " в линията Газа ще коства до 200 милиарда шекела (51 милиарда долара), заяви при започване на ноември финансовият вестник " Калкюлист ", базирайки се на предварителни данни на министерството на финансите.

Изданието уточни, че тази оценка, равняваща се на 10% от брутния вътрешен артикул на еврейската страна, се основава на това, че войната ще продължи сред 8 и 12 месеца; че тя ще бъде лимитирана единствено до Газа, без пълноценното присъединяване на ливанската формация " Хизбула ", Иран или Йемен; и че към 350 000 израелци, призовани като военни резервисти, скоро ще се върнат на работа.

“Калкюлист “ акцентира, че министерството счита тези 200 милиарда шекела за " оптимистичен " вид. В същото време финансовото ведомство на Израел съобщи, че не поддържа данните на “Калкюлист “, съобщи Ройтерс. Според “Калкюлист “ половината от разноските ще бъдат разноски за защита, които възлизат на към 1 милиард шекела на ден. Други 40-60 милиарда шекела ще дойдат от загубата на доходи, 17-20 милиарда шекела за обезщетения за бизнеса и 10-20 милиарда шекела за възобновяване.

Никой не признава виновност, парите си текат

Когато в края на октомври финасовото министерство на Съединени американски щати наложи наказания на трима акционери на турския капиталов фонд в региона на недвижимите парцели Trend GYO, от фонда отхвърлиха да дават финансова поддръжка на която и да било организация, съобщи Ройтерс.
Съединени американски щати оповестиха втори кръг от наказания, ориентирани към “Хамас “ след нападението й против Израел, в това число против чиновник на “Хамас “ в Иран и членове на иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война.
В изказването на министерството на финансите на Съединени американски щати се показват и тримата съществени акционери на Trend GYO TDGYO.IS, в това число ръководителя и един член на управителния съвет.
Всъщност за следващ път глобите закъсняха. И то пагубно. Защото войната нанесе тежки рани както на Израел, по този начин и на елементарните палестинци, живеещи в Газа.  И абсолютно това, че са наложени наказания на една шепа хора, няма да донесе мир в Близкия изток.

Приятелят на моя враг…е мой другар

В комплицирания пъзел на финансирането на " Хамас " неизбежно се появява Катар. Буди удивление фактът, че богата на природен газ страна от региона на Персийския залив, която е спонсор на “Хамас “, е, по оценка на Ройтерс, главен съдружник на Съединени американски щати отвън НАТО. Неизбежно поражда въпросът по какъв начин Вашингтон вижда в лицето на Доха собствен правилен съдружник, откакто на гостоприемството на Катар се радват водачите на “Хамас “, чиято единствена цел от десетилетия е унищожаването на различен главен съдружник на Съединени американски щати отвън НАТО – Израел. Такава политика изважда на бял свят главната парадигма на американската външна политика - " Приятелят на моя зложелател е мой другар ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР