БСП застана плътно зад протеста на хората с увреждания, които

...
БСП застана плътно зад протеста на хората с увреждания, които
Коментари Харесай

БСП зад протеста на хората с увреждания

БСП застана компактно зад митинга на хората с увреждания, които се събраха пред Министерския съвет, с цел да покажат недоволството си от предлагането за промени в оценките на ТЕЛК за положението им.

Според препоръчаната и към този момент отсрочена промяна от държавното управление на  базата на експертизата на работоспособността, част от хората с понижена продуктивност над 50 % ще получат отвод за приемане на пенсия за неработоспособност, а друга част ще получават непълен размер на пенсията.
Социалистите считат, че по този начин се пристъпвало към ограничение на права при липса на действителна опция за трудова и обществена интеграция на хората с увреждания.

" Поради неспособността държавното управление да се оправи със злоупотребите и корупцията в тази система, се санкционират хората с действителни увреждания. С препоръчаните промени не се подсигурява ограничение на корупционните практики и увеличение на контрола. Предложената идея не взема решение главните проблеми на хората с увреждания и оставя редица неизяснени въпроси. Тя има неразбираем темперамент, без времеви небосвод и цели по-скоро икономии на финансови средства ", написа в позицията на левицата, публикувана от пресцентъра на партията.

От Българска социалистическа партия напомнят,  че и досегашната оценка дава опция за труд на част от хората с увреждания, само че безработицата измежду тях е близо 90 % при нищожните равнища на инвалидната пенсия.

Според социалистите лишаването, напълно или отчасти, от инвалидна пенсия, без гаранции за опция за цялостна интеграция - налична среда, приспособени работни места, достъп до модерни и ефикасни обществени услуги, съответни равнища на добавките за обществена интеграция, е просто блян за търсене на икономии, за ограничение на разноски от една от най-онеправданите обществени групи.

Те упрекват ръководещите, че не регистрират острата нужда от продължаващо лекуване и рехабилитация за стабилизирането на здравословното положение на хората с увреждания.

" Отдавна ГЕРБ манипулират публичното мнение, че броят на инвалидите в България е доста огромен. Управляващите стигнаха дотам- да опълчват огромни публични групи и да дават обещание бъдещо нарастване на пенсиите за застрахователен стаж и възраст единствено след понижение на броя на инвалидните пенсии. Реалността е друга.  В България хората с увреждания са към 8 %, при 16 % приблизително за Европейски Съюз ", показват още от Българска социалистическа партия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР