БСП Враца поиска оставката на здравния министър проф. Николай Петров.

...
БСП Враца поиска оставката на здравния министър проф. Николай Петров.
Коментари Харесай

БСП-Враца поиска оставката на здравния министър

БСП Враца изиска оставката на здравния министър проф. Николай Петров. Това излиза наяве от изпратено до министър-председателя Бойко Борисов протестно писмо, в което врачанските социалисти показват терзанията си във връзка бедственото състояние и фактическия банкрут на МБАЛ "Христо Ботев ".
"В годините на Вашето ръководство, врачанското здравното заведение натрупа големи отговорности, а от няколко месеца е в колапс " - написа регионалният ръководител на Българска социалистическа партия Враца - Ивайло Лилов. Според него на риск е изложена и незабавната помощ на територията на цялата област.
Като принципал на МБАЛ "Христо Ботев ", здравният министър месеци наред следи безучастно протичащото се и не подхваща никакви ограничения. При свое посещаване проф. Петров скандализира врачанската общност с думите: „ Ще направя каквото е по силите ми, а дали ще се оправя единствено Бог може да каже.” - напомнят врачани.
Орлин Цветков – шеф на здравното заведение подава оставка малко по-късно с претекстовете за неспособност за справяне с насъбраните отговорности в размер на над 12 млн. лева и липса на съответна реакция от страна на Министерство на здравеопазването и страната.
Българска социалистическа партия Враца изрично декларира, че ще се бори по всевъзможен начин за опазване на МБАЛ „ Христо Ботев” и възобновяване на естественото действие на здравното заведение, като приканват за незабавна интервенция от страна на премиера, която да даде опция на жителите на региона да получават съответна здравна помощ.
Ето и цялостния текст на писмото:

ДО
господин Бойко Борисов
Министър-председател на
Република България
ПРОТЕСТНО ПИСМО
Уважаеми господин Борисов,
Информирам Ви, че област Враца е пред бедствено състояние в бранш опазване на здравето. Повод за това е водената от Вас политика, довела до фактическия банкрут на МБАЛ „ Христо Ботев”. В годините на вашето ръководство, здравното заведение натрупа големи отговорности, а от няколко месеца е в колапс. Последствията са тежки: закриват се отделения, уволнява се медицински личен състав, не доближават медикаменти и консумативи, не се изплащат дължимите хонорари, следва и прекратяване на плановите интервенции. Под риск се слага и действието на незабавната помощ, на територията на цялата област. Като нейн принципал- с над 70% държавно присъединяване, здравният министър месеци наред следи безучастно протичащото се в регионалната болница.
При визитата си преди няколко дни, той скандализира врачанската общност с думите си: „ Ще направя каквото е по силите ми, а дали ще се оправя единствено Бог може да каже.”. След тези думи последва оставката на Орлин Цветков – шеф на здравното заведение с претекстовете за неспособност за справяне с насъбраните отговорности в размер на над 12 млн.лв. и липса на съответна реакция от страна на Министерство на здравеопазването и страната.
Нехайство демонстрират и болшинството общински съветници, доминирани от групата на ГЕРБ в Общински съвет – Враца, които като втори по дял акционер, през март 2017г. свикаха изключително съвещание с цел да одобряват позиция във връзка смяна в борда на шефовете, а през днешния ден, когато съществуването на регионалната болница е оставено в ръцете на „ Бог” те комфортно мълчат.
Във връзка с гореизложеното упорствам за оставката на проф.Николай Петров, заради несправяне със служебните му отговорности и месеци наред безучастие, което докара до банкрута на здравното заведение. Категорично Ви декларирам, че ще се борим по всевъзможен начин за опазване на МБАЛ „ Христо Ботев” и възобновяване на естественото действие на здравното заведение. Настоявам за незабавна интервенция и опазване на регионалната болница във Враца, която да даде опция на жителите на региона да получават конституционно обезпечената им здравна помощ.

Ивайло Лилов
(Председател на ОблС на Българска социалистическа партия – Враца)
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР