БСП в София показа как ГЕРБ „усвоява“ 2 млн. лв.

...
БСП в София показа как ГЕРБ „усвоява“ 2 млн. лв.
Коментари Харесай

БСП в София показа как ГЕРБ усвоява 2 млн. лева евросредства чрез ремонт на училище

БСП в София сподели по какъв начин ГЕРБ „ усвоява “ 2 млн. лева евросредства посредством ремонт на столично учебно заведение. Става дума за 70 Основно учебно заведение „ Св. Климент Охридски “ в квартал „ Модерно предградие “, регион „ Връбница “. От година това учебно заведение е в ремонт, осъществяван с европейски средства по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, а редом с него се организират и образователните занятия.
След получени поредност от сигнали от жители за некачествено осъществяване на ремонта и съществено закъснение на дейностите, на 4 април 2019 година зам.-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова и ръководителят на групата на Българска социалистическа партия Калоян Паргов насочиха публично запитване до кмета Йорданка Фандъкова. Част от въпросите в него бяха свързани с това дали са следени доставките на материали, има ли издадени до момента протоколи или актове от надзорната компания за осъществените строителни действия включително и за неприятно качество, има ли наложени санкции и наказания на изпълнителя и в какъв размер.
Отговорът на питането беше занимателен съвсем 2 месеца и беше включен в дневния ред по точка 84 на първата сесия на СОС след евроизборите в четвъртък, 30 май 2019 година.
След като се запознахме с отговора на кмета Йорданка Фандъкова с Калоян Паргов не останахме задоволени, разяснява Милка Христова. На 3 страници просторно се изясняват задачите и размера на плана, технологията по сключването и осъществяването на контракта, без обаче да се дават съответни отговори на поставените въпроси.
По наше искане разглеждането на отговора на питането беше отсрочено за идната сесия на СОС, която ще бъде на 13-и юни, добави тя.
В деня след сесията предходната седмица Милка Христова ревизира персонално обстоятелствата и откри, че все още 70-то ОУ продължава да бъде работна площадка, а ремонтните действия са доста надалеч от " рязане на лентата ". Въпреки че ремонтът по контракт би трябвало да е завършил в края на март тази година. В ранния следобяд в ден петък служащите от строителната компания, които правят някаква активност в учебното заведение, са по-малко от пръстите на едната ръка.
Това, което видях на място, надмина и най-лошите ми упования, описа Милка Христова. В отговора на кмета Фандъкова написа, че възложителят в лицето на Столична община и надзорната компания в лицето на общинскотодружество " Софинвест " реализират непрестанен надзор върху качеството на влаганите строителни материали и изпълнените строително-монтажни работи. Кметът твърди също, че до сегашния миг са формирани всички изискуеми актове и протоколи - 18 на брой, като не са открити отклонения от условията за качество на строителните материали. В отговора също по този начин е посочено, че от стартирането на ремонта до 5 април 2019 година са осъществени повече от 160 визити на обекта от представител навъзложителя, т.е. Столична община.
Изненадващо, едвам в края на март и началото на април тази година, се появява протокол с установени дефекти. В отговора на кмета Фандъкова на питането от Милка Христова и Калоян Паргов обаче не е посочено в какво тъкмо се показват тези дефекти. При следваща инспекция на 1 април 2019 година е открито, че тези дефекти не са отстранени и е наложена наказателна клауза в размер на 500 лв. дневно, считано от 1 април до отстраняването им?! От тази дата до отговора на Фандъкова на питането от Христова и Паргов са минали съвсем 2 месеца. В отговора на кмета обаче изцяло липсва информация за това какво се е случило през този интервал - отстранени ли са минусите и в случай че не са, какъв е размерът на неустойката до момента.
Имаме всички учредения да считаме, че съставянето на констативния протокол от март тази година за минусите по ремонтните действия е предизвикано точно от нашето запитване, разяснява Милка Христова. Когато се подготвях за това запитване ми направи усещане, че в количествено-стойностните сметки попадат респектиращи цени на материали. Например: ще бъде подложен нов дъбов паркет на повърхност от 1122 кв. м при цена 52 лв. на квадратен метър, без Данък добавена стойност, на обща стойност към 58 000 лева, без ДДС; фаянс на цена от 43 лв., без Данък добавена стойност, теракот за 53 лв. на кв.м., без Данък добавена стойност. Това, което видях с очите си на място беше разхвърляна строителна площадка на обект, който по контракт трябваше да бъде подготвен в края на март. Фасадата на учебното заведение е някакъв чудноват пачуърк от ярки, крещящи цветове, който е извънредно несъответствуващ за образователно заведение. Качеството на осъществяването на настилките в двора е извънредно неприятно. Плочите са подредени и фугирани по възмутителен метод, споделя още Милка Христова.
По образеца на тактилната лента от площад " Гарибалди ", която води незрящите в стената, тук цяла алея води в дувара на оградата. Очевидно това е част от " почерка " на ръководещите, който ще остане в историята - пътищата им водят до на никое място, разяснява иронично тя. По думите й новият дъбов паркет от съвсем 70 лева./кв.м. с Данък добавена стойност въобще не наподобява нов, също така е килнат, надут и негоден в този му тип. От пръв взор излиза наяве, че фаянсът и теракотът в тоалетните въобще не дават отговор на цените отколичествено-стойностните сметки. Освен това са сложени извънредно некачествено - криви плочки и фуги.
В отговора на питането на Милка Христова и Калоян Паргов кметът Йорданка Фандъкова твърди, че за всички вложени в ремонта материали се съхраняват образци във компанията, осъществяваща контрол, това е общинската " Софинвест ". И че тези образци дават отговор на поставените материали в учебното заведение. Тепърва следва да изясним какъв брой правилно е това, тъй като на пръв взор нищо от казаното и от отговора на кмета не съответствува с видяното от мен на място, безапелационна бе Милка Христова.
И най-важното - цялото това " извънредно качествено " асимилиране на към 2 милиона лв. е ставало под бдителното око на представителя на Столична община, който е бил на обекта тъкмо 160 пъти по публични данни, предоставени от кмета Фандъкова! От това, което видях на място в 70-о учебно заведение породиха куп нови въпроси. Затова предлагам на кмета Фандъкова да създадем дружно ревизия на ремонта и тя на място да ми отговори на всичките въпроси, съобщи зам.-председателят на СОС.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР