БСП има яснота какво и как да се направи в

...
БСП има яснота какво и как да се направи в
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Искаме повече държавна грижа за културата

БСП има изясненост какво и по какъв начин да се направи в областта на българската просвета и нематериалност. „ Искаме повечедържавна грижа за културата. Решени сме в няколко съответни стъпки да стартираме превъзмогването на проблемите в културната сфера. “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Основен приоритет за партията е обособяване на не по-малко от 1% от брутния вътрешен артикул на България за просвета. Това ще докара до излекуване на бранша, който е един от най-засегнатите от Ковид рецесията и редовно недофинансиран през последните години.

В региона на законодателството социалистите плануват приемане на 4 закона и осъвременяване на пети:

•​Закон за отбрана и приложимост на българския език, книжовност и книжовност;

•​Закон за културното завещание и наредбите към него;

•​Закон за театралните изкуства;

•​Закон за развиване на българската книга, кино и пластични изкуства;

Осъвремняване на Закона за националните читалища по посока на метода на финансиране и одобряване на обичайните читалища с дълга история като стълбове на културата и духовността на локално равнище.

Друг проблем за който ще се търси решение е приходите от креативната активност в държавните и общинските културни институти да остават в тях. Увеличаване заплатите на читалищните, библиотечните и музейните служащи.

Българска социалистическа партия предлага основаването на шест основни креативен фонда в разнообразни сфери, които ще работят на планов принцип. Те са:

Фонд „ Сценични изкуства “ – за нова българска драматургия; за юношески и детски трагичен и куклен театър; за нови изобретателни форми на актуален театър;

Фонд „ За модерно изобразително изкуство “ – за изкупуване на произведения на модерни създатели – художници, скулптори, графици,с цел обогатяване на художествените фондове на галериите;

Фонд „ За дебютни планове в актуалното българско художествено, писмено и анимационно кино “;

Фонд „ Млади български музиканти и композитори “ в областта на класическото, известното, фолклорното и синтетичното музикално изкуство;

Фонд „ Развитие и отбрана на българското културно завещание “ – за обогатяване посредством откупки за фондовите сбирки с нови исторически артефакти за всички музеи в страната;

Фонд „ Финансиране планове за нови литературни творби “ – за одобрени и млади създатели и задгранични преводачи на модерна българска литература.

Не на последно място, в програмата се залага дигатилизация на наличието на фондовете на българските библиотеки за оптимално необятен достъп до тях за цялото общество. Основните стратегии, по които ще се извършва това са „ Българските библиотеки – модерни центрове за четене и информираност” и „ Глобални библиотеки”.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР