Брюксел ще предложи въглеродни гранични мерки възможно най-скоро, за да

...
Брюксел ще предложи въглеродни гранични мерки възможно най-скоро, за да
Коментари Харесай

Брюксел планира въглеродни гранични мерки "възможно най-скоро"

Брюксел ще предложи въглеродни гранични ограничения допустимо най-скоро, с цел да отбрани промишленостите си от съперници в страни с не толкоз строги климатични политики, съобщи еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, представен от " Ройтерс ".

Европейката комисия планираше да предложи въглероден граничен механизъм през 2021 година, само че в четвъртък получи апел от Испания да направи по-скоро предлагането - през втората половина на тази година.

" Ние в Европейската комисия ще настояваме за въвеждането му допустимо най-скоро ", сподели Бретон пред кореспонденти след среща с министрите на индустрията от Европейски Съюз. По думите му тази политика е " обективна и подобаваща мярка " за поддръжка на фирмите в развой на декарбонизиране.

Испанският министър на индустрията Рейес Марото в четвъртък прикани Еврокомисията да предложи въглеродни гранични ограничения през втората половина на тази година. Конкурентоспособността на индустрията към този момент е наранена от " приключване на въглерод ", добави той.

Изтичане на въглерод се следи, когато климатичните политики на даден район подтикват промишлености да се местят в чужбина, в страни, където има не толкоз строги и скъпи отговорности, свързани с околната среда.

Един въглероден граничен механизъм би значел Европейски Съюз да наложи разноски за вноса от други страни, учредени на въглеродните излъчвания, свързани с внасяните артикули. Целта е да се основат равни условия, защитаващи конкурентоспособността на промишленостите в Европейски Съюз и създаващи тласъци за непознатите компании също да лимитират излъчванията си.

Еврокомисията счита граничните въглеродни ограничения за основни за своята Зелена договорка и задачата за цялостно декарбонизиране на стопанската система на Европейски Съюз до 2059 година посредством понижаване на излъчванията на блока до " чиста нула " за този период.

Брюксел ще разгласи идната седмица " климатичен закон ", който да направи задачата за нулеви чисти излъчвания до 2050 година правно обвързваща.

Полша е единствената страна членка, която не се причисли към тази цел, и упорства за гаранции за финансирането, което блокът ще даде за декарбонизиране. Все още обаче е мъчно те да бъдат препоръчани, тъй като страните членки на Европейски Съюз не са договорили размера и формата на идващия седемгодишен бюджет на блока.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР