Брюксел. Ролята на Стратегическия компас за усилване на способностите за

...
Брюксел. Ролята на Стратегическия компас за усилване на способностите за
Коментари Харесай

В Брюксел се провежда пролетната сесия от заседания на Военните комитети на ЕС и НАТО

Брюксел. Ролята на Стратегическия компас за увеличаване на качествата за отбрана на територията на Европейския съюз и ползите на европейските жители, стратегическото партньорство с НАТО в политическата и военната област и въздействието на съветската експанзия против Украйна бяха основните тематики, които началниците на защитата на страните-членки разискаха на съвещанието на Военния комитет на Европейски Съюз. Срещата се организира през днешния ден, 18 май, в Брюксел, Белгия. Това оповестиха от Министерството на защитата .
В своето изявление началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов акцентира напъните на институциите и българското общество за подпомагането на украинските бежанци, намерили леговище в страната ни, както и подхванатите на политическо равнище ограничения за оказване на военно-техническа помощ на Украйна. Като доказателство за надеждността на страната ни в границите на съюза той посочи също цялостната поддръжка на признатите до този миг наказания във връзка с Русия.
Относно стратегическото партньорство с НАТО адмирал Ефтимов съобщи, че повече от всеки път е неотложно усилването на съдействието да става въз основата на разширението на към този момент контрактувани действия, вместо посредством прибавянето на нови. Това ще способства за по-ускорена и гъвкава взаимна реакция на всички бъдещи закани в евроатлантическата зона.
Допълнително бе изказана признателност към Военния секретариат и бе подчертана поддръжката на страната ни за развиването на потенциал за бързо развръщане, основан на опита от потреблението на бойните групи на Европейски Съюз. Адмирал Ефтимов регистрира, че Европейският инструмент за мир се е потвърдил като средство за постигането на стратегическо предимство и дейно подкрепяне на държавите-партньори и той би трябвало да бъде употребен във всички етапи на обмисляне и установяване на бъдещите цели.
В подтекста на построяването на боен потенциал началникът на защитата акцентира нуждата от основаването на механизми за взаимно придобиване и развиване на качества на основата на по-задълбочено коопериране и съдействие. Така ще се избегне конкуренцията сред страните, която води до повишението на цените и неефективното консумиране на ресурсите за защита.
Адмирал Ефтимов удостовери значимите дълготрайни задължения на страната ни към военните подготвителни задачи и интервенции в обсега на Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз и благодари за изразената висока оценка към приноса на участващите в тях формирования и екипи от Въоръжените ни сили и български жители.
Пролетната сесия на военните комитети продължава на следващия ден, 19 май, със съвещание на Военния комитет на НАТО.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР