Брюксел. Референциите за пола скоро ще изчезнат от белгийските документи

...
Брюксел. Референциите за пола скоро ще изчезнат от белгийските документи
Коментари Харесай

Le Figaro: Референциите за пола изчезва от белгийските лични документи

Брюксел. Референциите за пола скоро ще изчезнат от белгийските документи за идентичност, оповестява Le Figaro . Както предава изданието, министрите на правораздаването и вътрешните работи са подготвили законопроект, целящ да отстрани споменаването на „ двоични категории като мъже и дами “, които в Белгия са приети за „ противоконституционни “. Джесика Соорс, представител на държавния секретар по въпросите на равенството сред половете, равните благоприятни условия и многообразието, увери, че държавното управление се ангажира бързо да трансформира тази визия в действителност.

Както напомня вестникът, през 2019 година Конституционният съд на Белгия откри голословно „ рестриктивни “ и затова „ дискриминационни “ разпореждания на закона за транссексуалните хора, които не позволяваха на „ небинарните “ хора да записват пола си в документите.

Първоначално белгийското държавно управление предложи „ всеки, който не признава избора сред мъж и жена “, да уточни пол „ X “ в колоната. В последна сметка обаче белгийската изпълнителна власт реши изцяло да изключи споменаването на пола от персоналните карти, отбелязва вестникът. Органите на вътрешните работи към момента би трябвало да обмислят механически аспекти, в това число въздействието на тази възбрана върху пътуванията на белгийски жители и издаването на нови персонални карти.

В бъдеще държавното управление обмисля въпроса за вписване на пола по „ инклузивен “ метод. Това може да стане благодарение на категорията „ трети “ или „ небинарен “ пол или по някакъв различен метод, прецизират белгийските медии. Властите дават обещание да проведат огромно публично разискване на тази тематика в Народното събрание с присъединяване на специалисти.

Както напомня вестникът, от 1 януари 2018 година транссексуалните хора в Белгия могат публично да трансформират пола и името си в документи, без да е належащо да дават отговор на избрани медицински условия. „ За да измененията гражданския си пол, задоволително е транссексуалният човек да бъде надълбоко уверен, че неговият пол при раждане не подхожда на дълбоките му усеща, неговия пол “, прецизира белгийската федерална социална работа.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР