Брюксел. Посланиците на 27-те страни членки на ЕС ще се

...
Брюксел. Посланиците на 27-те страни членки на ЕС ще се
Коментари Харесай

В Брюксел ще се разглежда днес решение за деблокиране на шестия пакет от европейски санкции срещу Русия

Брюксел. Посланиците на 27-те страни членки на Европейски Съюз ще се опитат през днешния ден да намерят решение за деблокирането на шестия пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия. В него основната мярка е петролно ембарго на Русия до края на годината, съобщи Франс прес, като се базира на европейски източници.

Новите наказания бяха блокирани от Унгария, която няма никакъв изход на море и зависи от петрола, доставян от Русия през претролопровода " Дружба ". 65 % от потребения от страната нефт е съветски.

Будапеща реши като незадоволително предлагането за изключване на Унгария от петролното ембарго за две години, което й оферираше Брюксел. Тя изиска изключване за минимум четири години и близо 800 милиона евро под формата на европейско финансиране, с цел да приспособява рафинериите си.

Разглежданото през днешния ден решение в Брюксел се състои в изключване на " Дружба " от петролното ембарго и ограничение на глобите единствено до доставките на нефт с кораби, съгласно европейските източници.

Доставките на съветски нефт за Европейски Съюз се вършат в две трети от танкери и в една трета по " Дружба ".

Това предложение по самодейност на френското председателство на Европейски Съюз и на Европейския съвет би разрешило да се напредне с шестия пакет от европейски наказания, който се дискутира още от началото на май.

Евентуално ембарго на доставките по море би засегнало покупката на нефт в идните шест месеца и на петролни артикули до края на годината.

Пакетът включва също и нови наказания против съветски банки и разширение на черния лист на Европейски Съюз с нови съветски физически и юридически лица.

Друга премисляна алтернатива е да се отсрочи приемането на целия пакет наказания, до момента в който се откри решение за доставката на нефт за Унгария, съгласно същите източници.

Търсенето на компромис се форсира в последните дни, с цел да може неналичието на съглашение по пакета наказания да не тегне върху срещата на върха на Европейски Съюз на следващия ден и във вторник в Брюксел.
На тази среща на върха се чака да приказва по видеоконферентна връзка украинският президент Володимир Зеленски.

Обмисляното през днешния ден решение по отношение на глобите би трябвало да получи и утвърждението от водачите на страните членки с вярата този въпрос да бъде организиран до началото на срещата на върха в Брюксел на следващия ден следобяд.

Превод и редакция: Българска телеграфна агенция
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР