Брюксел отново временно смекчи правилата си за държавните помощи и

...
Брюксел отново временно смекчи правилата си за държавните помощи и
Коментари Харесай

ЕС смекчава още правилата си за държавните помощи

Брюксел още веднъж краткотрайно смекчи разпоредбите си за държавните помощи и позволи на страните членки при строго избрани правила да рекапитализират предприятията си, които са изпаднали в затруднено състояние поради рецесията с новия ковид, съобщи Агенция Франс Прес.

Тези нови разпореждания се разгласяват на фона на полемиките в Германия за частична национализация на най-голямата самолетна компания в Европа Луфтханза (Lufthansa). Правителството разгласи, че ще й отпусне 9 милиарда евро, с цел да избегне банкрут, към който я тласнаха ограниченията за преодоляването на разпространяването на новия ковид.

Франция към този момент получи позволение да поддържа Ер Франс (Air France) със 7 милиарда евро.

В средата на март Европейската комисия разгласи първата поредност от ограничения и даде обещание да прояви по-голяма еластичност по въпроса с държавните помощи, с цел да спомага за намаляване на удара върху стопанската система, нанесен от карантинните ограничения, напомня Агенция Франс Прес.

В петък вечерта Европейската комисия показа дълъг лист с условия, които би трябвало да се изпълнят, с цел да може дадена страна да получи позволение да поддържа национална компания посредством придобиване на дял от капитала й, посредством изкупуване на акции или пък посредством увеличение на капитала.

Сред тези условия са възбрана да се изплащат дивиденти или да се дават бонуси на мениджърите на засегнатите компании, добавя Българска телеграфна агенция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР