Северна Македония ще има президент жена за първи път. При

...
Северна Македония ще има президент жена за първи път. При
Коментари Харесай

Гордана Силяновска-Давкова е новият президент на Северна Македония

Северна Македония ще има президент жена за първи път. При 99% обработени протоколи Гордана Силяновска-Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, печели малко над 65% от гласовете. 

Досегашния президент Стево Пендаровски, повдигнат от Социалдмеократическия съюз, събира малко над 29% поддръжка. ВМРО-ДПМНЕ печели и парламентарните избори с 43,23 % поддръжка на този стадий. 

На първия тур Силяновска-Давкова събра съвсем два пъти повече гласове от Пендаровски при изборна интензивност от 50%.

За парламентарните избори са регистрирани 17 партии и обединения. Право на глас имат над 1,8 млн. жители на страната. Избирателната система е пропорционална, като Северна Македония е разграничена на шест изборни региона, всеки от тях излъчва по 20 депутати.

Темите по време на предизборната акция край Вардар включваха спекулации от страна на македонските политици за това какво ще се случи след изборите – дали ще бъдат непокътнати идентичността, историята и езикът на Северна Мекдония. Такъв беше слоганът на най-голямата опозиционна партия в страната – ВМРО-ДПМНЕ, която даде обещание на гласоподавателите, че в случай че гласоподават за нея, ще се усещат като горди македонци, написа бТВ.

Досегашните ръководещи от Социалдемократически съюз на Македония, които поддържат Стево Пендаровски, пък ясно обясняваха на своите гласоподаватели, че няма по какъв начин да се мине по пътя към Европа без вписването на българите в преамбюла на конституцията на РСМ и би трябвало да бъдат направени отстъпки.

Убедителната победа на ВМРО-ДПМНЕ на изборите „ 2 в 1 “ в Северна Македония значи коренна смяна на урпавлението на страната.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР