Брюксел. Малко вероятно е скоро да има нова среща в

...
Брюксел. Малко вероятно е скоро да има нова среща в
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Брюксел. Малко евентуално е скоро да има нова среща в границите на разговора сред Косово и Сърбия на най-високо политическо равнище, оповестяват косовските медии . Представители на Европейския съюз обявиха, че никоя от страните сега не е подготвена да се ангажира градивно в разговор.

Петер Стано, представител на външнополитическата работа на Европейски Съюз, сподели, че предварителното изискване за идната среща би трябвало да бъде готовността на страните да се спогодят за съответни резултати в полза на своите жители. „ Последните контакти на висшия представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността и дипломацията на представителя на Европейски Съюз за разговора Мирослав Лайчак демонстрираха, че сега няма подготвеност “, сподели Стано.
***
Загреб. Президентът на Хърватия Зоран Миланович, който е подложен на жестоки рецензии от босненските мюсюлмани и част от хърватската общественост за „ релативизация на Сребреница “, още веднъж постори, че Сребреница не може да се съпоставя с Холокоста и концентрационния лагер в Ясеновац, написа белградската „ Политика “ .

„ Това е тежко закононарушение с детайли на геноцид, това сподели и съдът, само че нито един съд не може да бъде Светото писание. За някои хора това беше от изгода, а за други - не. 5000 или 8000 души или 80 000 души не е същото. Не е едно и също дали се случва в газови камери или се случва с мачетета. Не знам кой би се засегнал от тези мои думи “, съобщи Миланович на конференция.

Той уточни, че няма нищо неприятно в изказването му и съобщи, че всяка рецензия към него в БиХ среща същите реакции, оповестяват хърватските медии.

„ Аз не съм наставник на (лидерът на босненските хървати Драган) Чович, действителността е, че той е представител там. Оказва се, че ХДС и СДА имат монопол върху бошняците и хърватите там и може да е по този начин в БиХ. Изетбегович не е толкоз представител на бошняците, колкото Чович е представител на хърватите “, съобщи хърватският президент.

Той добави, че се е чул с водача на ХДС в БиХ Драган Чович, който го е уведомил по тематиката.

„ Някои хора от самото начало споделят, че Хърватия е била агресор и че Туджман и Шушак са били същите като Караджич и Младич. Казах, че Сребреница не е същото като Холокоста и Ясеновац... Това е безумство “, сподели Миланович.
***
Атина. Гърция стартира имунизацията на деца от 5 до 11 години идната сряда, потвърдиха здравните чиновници в понеделник, а родителите могат да възнамеряват инжекциите – осъществявани в профилирани заведения – на платформата emvolio.gov.gr от петък, написа Kathimerini .

Процентът на имунизация в Гърция се повишава през последните няколко седмици, като Министерството на здравеопазването в понеделник съобщи, че от предишния вторник са били резервирани над 70 000 срещи във възрастовата група 60+.

Вирусът лиши 116 живота за 24 часа в понеделник и е имало 714 пациенти с Covid на вентилатори.

Тези доста високи цифри бяха обезщетени ненапълно от нови доказани случаи, които доближиха 4 943 в понеделник, от 6 677 предишния понеделник и 7 287 седмица преди този момент.
***
София. „ Северна Македония и Албания реализираха доста в региона на промените и Брюксел поддържа техните старания, само че забавянето на тяхната европейска интеграция визира доверието в Европейски Съюз на Западните Балкани “, сподели еврокомисарят по разширението Оливер Вархели на Софийския Балкански конгрес озаглавен „ Време е да върнем доверието “, написа скопското издание „ Независен “ .

Вархели сподели, че България и Северна Македония би трябвало да разрешат нерешените въпроси и скоро да се стартират договаряния със Скопие и Тирана.

„ Шестдесет и пет % от стопанската система на Западните Балкани е обвързвана с Европейски Съюз, което демонстрира тяхната логическа ориентировка “, сподели Вархели, като акцентира в онлайн присъединяване си от Будапеща, че районът е заобиколен от страни от Европейски Съюз.

Както предава кореспондентът на МИА от София, съгласно Вархели всеки би трябвало да се отнася към страните от Западните Балкани не като претенденти, а като страни-членки на Европейски Съюз. През идната година Брюксел ще влага 30 милиарда евро в района, което е 1/3 от Брутният вътрешен продукт на Западните Балкани.

Главният договарящ от името на македонското държавно управление проф. Владо Бучковски на форума в София сподели, че е направено доста в разнообразни области, като акцентира на медийната сфера, като уточни двете национални осведомителни организации, че МИА има сътрудник в София, а Българска телеграфна агенция ще получи акредитация за собствен сътрудник в Скопие след няколко дни.

Той сподели, че Северна Македония няма териториални искания към България и това ще бъде изразено с дипломатическа нота, а Скопие не счита да се меси във вътрешните работи на София. Бучковски сподели още, че след шест години ще има трен сред двете столици, като добави, че Северна Македония ще получи 200 млн. евро за построяването на сектора до границата с България.

Бившият български външен министър Соломон Паси, който председателстваше един от панелите, сподели, че ще купи билет за първия трен, който ще се движи сред София и Скопие. Той прикани България и Северна Македония да намерят бързо, положително и трайно решение на разногласието сред тях, като уточни по какъв начин Мароко и Израел подписаха съглашение за военно съдействие, което беше немислимо до преди година.

Даниел Кадик от Европейската демократична мрежа сподели, че Русия и Китай се пробват да попречват европейската интеграция на Западните Балкани и по тази причина всички би трябвало да работят дружно, с цел да подсигуряват, че европейската интеграция няма да се провали.

Политическият анализатор Алфред Муслиу сподели, че силата на една страна не се мери с военните, а със актуалните достижения, които е постигнала в региона на стопанската система, бизнеса, културата и образованието.

Организатор на Софийския балкански конгрес „ Време е да възстановим доверието ” е българският евродепутат Илхан Кючук, който акцентира, че диалогът за историята е значим, само че в това време диалогът за бъдещето е не по-малко значим. Той напомни какъв брой нежен е мирът в разнообразни елементи на Западните Балкани, като обстановката в Босна и Херцеговина и разговора сред Сърбия и Косово.

„ Стратегически интерес на България би трябвало да бъде Северна Македония да стане част от Европейски Съюз “, сподели Кючук. Според него Европейски Съюз не може да бъде геополитически състезател, тъй като не е политически състезател.

Във форума участваха някогашни български министри, депутати и представители на неправителствени организации, участващи в районните процеси, посланиците на Косово, Албания, Турция и краткотрайно изпълняващият длъжността дипломат на Северна Македония в България.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР