Брюксел. Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането

...
Брюксел. Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите

Брюксел. Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в построяването на добросъседски връзки на Балканите. Това съобщи президентът Румен Радев, който организира среща с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Португалия Антониу Коща, страната-ротационен ръководител на Съвета на Европейския съюз (ЕС), оповестиха от прессекретариата на президента . Срещата се организира по самодейност на ръководителя на Европейската комисия и португалския министър председател преди изключителното съвещание на Европейския съвет в Брюксел.

Възможностите за постигането на прогрес в приемането на преговорна рамка и започване на договаряния за участие в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония беше акцентът на срещата.

Румен Радев напомни, че процесът на разширение на Европейски Съюз е външнополитически приоритет от над 10 години за страната ни и точно България е най-заинтересована от бързия напредък на най-близката ни страна на Балканите. Постигането на прогрес в процеса на европейска интеграция обаче следва да се основава на зачитането на човешките права и цялостното осъществяване на Копенхагенските критерии за участие в съюза.

" Нуждаем се както от положителни образци в двустранните връзки сред България и Република Северна Македония, по този начин и от директен и открит двустранен разговор за разрешаване на проблемите ", акцентира президентът. Румен Радев оцени като добър знак идното взаимно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и Република Северна Македония в Рим и прикани и за политическа воля от страна на югозападната ни съседка за реализиране на съответни резултати по проблематичните въпроси.

" Служебното държавно управление на България е готово да води деен разговор с Република Северна Македония в тази тенденция, както и за разискване на опциите за ускорение на процеса на европейска интеграция ", съобщи Румен Радев. Държавният глава уточни също по този начин, че всяко допустимо решение за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз от Република Северна Македония ще бъде деликатно оценено и съпоставено с Декларацията на българския парламент и Рамковата позиция на страната ни по разширението на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране от октомври 2019 година

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР