Брюксел. Европа отново преминава през нарастване на случаите на Covid-19,

...
Брюксел. Европа отново преминава през нарастване на случаите на Covid-19,
Коментари Харесай

Euronews: Взрив на Covid във ваксинираната Европа, налагат нови ограничения на хората

Брюксел. Европа още веднъж минава през повишаване на случаите на Covid-19, а Euronews прави преглед на ограниченията, които се подхващат на континента. В някои елементи нарастването се усложнява от появяването на новия вид Омикрон, открит за първи път в Южна Африка.

Някои страни са подхванали стъпки, ориентирани към неимунизираните, до момента в който в няколко страни също се разпростират стратегии за имунизиране на дребни деца.

Както заяви СЗО в сряда, 57% от новите случаи на Covid-19 по света и 53% от смъртните случаи са в Европа. Според последните данни на Our World In Data, 69% от 447-те милиона поданици на Европейския съюз са имунизирани.

Франция

Във вторник (28 декември) беше реализиран нов връх със 179 807 нови инфекции, обявени през предходните 24 часа - прагът от 100 000 дневни случаи беше прекрачен за първи път едвам на 25 декември.

Това пристигна ден, откакто министър председателят Жан Кастекс разгласи, че интервалът сред имунизациите е понижен на три месеца за бустерната доза. Събиранията също са лимитирани до 2000 души на закрито и 5000 навън. На кафенета и питейни заведения е позволено да обслужват единствено седящи клиенти за три седмици, считано от 3 януари.

„ Забраняваме концертите на място, а потреблението на храна и питиета ще бъде неразрешена във всички кина, театри, спортни уреди и публичен превоз, в това число пътувания на дълги дистанции “, изясни френският министър председател.

Мерките включват и наново въвеждане на отдалечената работа „ когато е допустимо “, с най-малко три дни в седмицата, съобщи Castex.

Публичните новогодишни събития като фойерверките в Париж към този момент бяха анулирани, а нощните клубове бяха затворени четири седмици по-рано.

Цифрите накараха френското държавно управление да преразгледа проектите си за пропуск за Коронавирус, който вероятно би могъл да ограничи достъпа за неимунизираните, без значение дали са имали негативен тест или не.

Правителството форсира графика си за трансформиране на своя „ здравен пропуск “ във „ имунизационен паспорт “, който ще е необходим за достъп до питейни заведения, заведения за хранене, както и места за отдих и просвета на неимунизирани хора, без значение дали имат негативен тест или не. Очаква се законодателите да одобрят мярката при започване на новата година, като стартирането й е планувано за средата на януари.

Правителството също по този начин утвърди инжекции за COVID-19 за деца на възраст от 5 до 11 години.

От 15 януари всички възрастни ще се нуждаят от бустер минимум седем месеца откакто са били изцяло имунизирани, с цел да запазят паспортите си. От средата на декември хората над 65-годишна възраст ще се нуждаят от подобен, с цел да удължат здравните си карти.

А от 30 януари всички болногледачи и пожарникари във Франция ще би трябвало да получат трета доза.

Според последните данни на Our World in Data, Франция е ваксинирала изцяло 49,2 милиона души, или 73% от цялото население на страната.

Италия

Италия в допълнение стегна рестриктивните мерки си в четвъртък (23 декември), като забрани на неимунизираните достъп до публични места и наложи носенето на маски навън.

Новогодишните празненства навън са неразрешени, а нощните клубове ще бъдат затворени до 31 януари.

През последните 24 часа в четвъртък беше реализиран дневен връх от близо 44 600 нови случая, както и 168 смъртни случая.

Страната към този момент изисква от неимунизираните жители на Европейски Съюз да се слагат под карантина за пет дни, в случай че влизат в страната, до момента в който имунизираните гости от страни от Европейски Съюз би трябвало да получат негативен тест в границите на 24 часа след идването.

Италианското държавно управление на 6 декември наложи нови правила за тези, които не са имунизирани с издаването на „ супер “ здравен пропуск.

Само хора с доказателство за имунизация или излекувани от COVID-19 могат да се хранят в заведения за хранене на закрито, да вървят на кино или да посещават спортни събития. Правителството разшири наложителната имунизация до учебния личен състав, правоприлагащите органи, военните и всеки, който работи в здравни заведения.

Според последните данни на Our World in Data, в Италия са имунизирани изцяло 44,6 милиона души, или 74,9% от цялото население на страната.

Испания

Актуализирайки данните за пандемията за първи път от четири дни, здравните управляващи в Испания оповестиха за 214 619 нови случая късно в понеделник (27 декември), което докара 14-дневния народен брой случаи до рекордно равнище на пандемията от 1206 нови инфекции на 100 000 поданици.

В разгара на януарския скок, който до момента беше този, който болести множеството хора в Испания, този индикатор набъбна до 900.

Мадрид още веднъж ще направи носенето на маски навън наложително, като министър председателят ще одобри закон с декрет.

Страната регистрира рекордно високи инфекции с COVID-19 поради Омикрон, изясняват здравните управляващи.

Премиерът Педро Санчес също предложи да разположи въоръжените сили, с цел да помогне на районите да засилят имунизациите. Санчес сподели, че е ориентиран към 80 % от възрастовата група 60-69 години, които да получат бустерни ваксини до края на идната седмица, наред с други цели.

Властите в Каталуния, един от най-гъсто обитаемоте райони на страната, оповестиха в понеделник, че връщат ограничавания, които включват полицейски час от 1 часа сутринта, затваряне на нощния живот и ограничавания на потенциала. Мерките ще влязат в действие в четвъртък вечерта след утвърждение от Върховния съд на Каталуния. Те ще продължат за първичен интервал от 15 дни.

То ще засегне всички градове с над 10 000 поданици, където заболеваемостта надвишава 250 случая на 100 000 население за интервал от седем дни, което сега е всички.

Няколко района също по този начин вкараха по-строги ограничения за неимунизираните преди коледния сезон, разширявайки потреблението на документа за COVID-19 за влизане на публични места като питейни заведения и заведения за хранене. Мнозина стачкуваха против новоналожените здравни пропуски.

Според последните данни на Our World In Data, 37,9 милиона души в страната са изцяло имунизирани, или 79,9% от популацията.

Англия

20-ият кръг на Висшата лига беше скъсен до седем мача, когато срещата сред Евертън и Нюкасъл беше отсрочен във вторник заради струпване на случаи на COVID-19 и травми в тима на Нюкасъл.

Британското държавно управление до момента се противопоставяше на налагането на нови ограничавания преди празниците, макар че продължава да се бори с огромното повишаване на случаите на COVID-19, движени от по-вирулентния вид Омикрон.

В понеделник (27 декември) министърът на опазването на здравето Саджид Джавид сподели, че няма да има повече ограничавания в Англия през 2021 година Джавид помоли хората да „ останат внимателни “ и да се въздържат от обществени новогодишни празненства.

Междувременно Шотландия, Уелс и Северна Ирландия вкараха спомагателни ограничавания за развлекателните действия и излизането в кръчми и кафенета. Това включва разширение на разпоредбите за обществено разграничаване и спомагателни ограничавания на размера на събиранията.

Кметът на Лондон Садик Хан разгласи в понеделник, че обичайните новогодишни празници в английската столица са анулирани.

Според последните данни на Our World In Data, 47,3 милиона души във Англия са изцяло имунизирани, или 70,3% от популацията на страната.

Гърция

Коледните концерти и други събития бяха анулирани в Гърция заради нови ограничавания, оповестени в четвъртък, които включват наложително носене на маска навън и всички публични зони.

Входящите пасажери също ще би трябвало да създадат следващи проби за COVID-19 на втория и четвъртия ден след идването си.

Ограниченията ще влязат в действие в петък, защото страната се приготвя за предстоящото влияние на разновидността на ковид Омикрон, като публичното опазване на здравето към този момент е под напън и повече от 90% от потенциала на интензивните отделения към този момент е напълнен.

„ Поради огромното количество коледна интензивност и изискванията на пренаселване, които основава, наложителното потребление на маски е изцяло целесъобразно “, сподели министърът на опазването на здравето Танос Плеврис по време на предаване онлайн на ограниченията, които ще останат в действие минимум до 3 януари.

Други ограничения, които ще се ползват от 3 януари, включват наложителното потребление на високозащитни или двойни маски, наложени в супермаркетите и в градския превоз.

Местата за развлечение ще се затварят в среднощ, потенциалът ще бъде понижен до 10 % на футболните игрища, отдалечената работа и измененията в графика ще бъдат разширени в обществения бранш, а визитите в старешки домове ще бъдат позволени единствено за хора с негативен резултат от PCR тест, заяви Плеврис в понеделник (27 декември)

Въз основа на данните за назначението на ваксини, Плеврис сподели, че обсегът на имунизирането на възрастни скоро ще нарасне до 80 %. Близо 30 % от популацията на Гърция към този момент е получило повторна инжекция.

Междувременно той удостовери, че тази година няма да има спомагателни ограничавания.

По-рано през декември гръцките управляващи утвърдиха имунизирането на деца на възраст от 5 до 11 години на фона на повишаването на инфекциите.

Експлозията в случаите също по този начин накара гръцките законодатели да одобрят наложителна ваксина против COVID-19 за хора над 60 години в отговор на скока на случаите.

Ако не получат имунизацията до 16 януари, те рискуват да бъдат санкционирани със 100 евро за всеки месец, в който остават неимунизирани.

Според последните данни на Our World In Data, 6,96 милиона души в Гърция са изцяло имунизирани, или 64,9% от популацията на страната.

Германия

Германия ще ограничи частните събирания до 10 души и ще затвори нощните клубове преди новата година, защото страната е изправена пред „ солидна пета вълна “ на COVID-19 заради Омикрон.

Големи събития като футболни мачове ще се организират без аудитория като част от новите ограничавания, които ще влязат в действие на 28 декември.

Вече въведените ограничавания са ориентирани основно към неимунизираните, като наред с други неща се изисква доказателство за имунизация или възобновяване, с цел да влезете в несъществени магазини. От неделя на туристите от Обединеното кралство е неразрешено влизането в Германия.

Националният център за надзор на болесттите в страната, Институтът Робърт Кох, добави Обединеното кралство към своя лист с „ области с разновидности на вируси “. Това значи, че всеки, който пътува от Обединеното кралство до Германия, би трябвало да показа негативен PCR тест не по-стар от 48 часа и да влезе в наложителна карантина за 14 дни, без значение от техния статус на имунизация.

Обединеното кралство се причислява към осем африкански страни, в това число Южна Африка, в листата на Германия с „ области с разновидности на вируси “.

Германия също по този начин счита Франция и Дания за „ високорискови зони “, което значи, че тези, които не са имунизирани или възобновени от вируса, би трябвало да се слагат под карантина за 10 дни след влизане в страната. Десетки страни, в това число съвсем всички директни съседи на Германия, към този момент са добавени към тази категория.

Германският парламент гласоподава с голямо болшинство в поддръжка на наложителната имунизация за болнични и медицински служащи, защото страната се пробва да спре вълна от коронавирусни инфекции.

Според последните данни на Our World In Data, 58,9 милиона души в Германия са изцяло имунизирани, или 70,7% от популацията на страната.

Португалия

Португалия разгласи нови ограничавания по време на Коледа и Нова година. Работата от у дома ще стане наложителна, а питейните заведения и нощните клубове ще бъдат затворени от събота.

Хората ще би трябвало да имат негативен тест за вируса, с цел да имат достъп до кина, театри, спортни събития, сватби и кръщенета най-малко до 9 януари. На Коледа и Нова година хората ще имат потребност от негативен резултат от тест, с цел да имат достъп до заведения за хранене и публични тържества.

В навечерието на Нова година не могат да се съберат повече от 10 души на улицата, а пиенето на алкохол навън ще бъде неразрешено.

Португалия вкара още веднъж по-строги пандемични ограничавания на 1 декември, с цел да ограничи нов скок в инфекциите. Маските за лице още веднъж станаха наложителни и страната стегна контрола по границите си.

За достъп до заведения за хранене, кина и хотели се изисква Covid-паспорт.

На 25 декември португалската генерална дирекция по опазване на здравето разгласи, че Омикрон е станал най-доминиращият вид, открит в две трети от всички случаи на COVID-19 в страната.

Според последните данни на Our World In Data, 9,08 милиона души в Португалия са изцяло имунизирани, или 88,1% от популацията на страната, което я слага измежду международните водачи.

Нидерландия

Нидерландия се връща към общонационално блокиране от неделя (19 декември), с цел да ограничи разпространяването на вид Омикрон, сподели служебният министър председател Марк Рюте след среща с държавното управление си, с цел да обсъдят новите ограничавания.

Той добави, че този ход е „ неминуем поради петата вълна, породена от разновидността Омикрон, който ни настига “.

Мерките за блокиране бяха въведени предишния месец. Барове, заведения за хранене и други публични места за срещи като театри и кина затварят вратите си в 17 часа от 28 ноември и в този момент ще би трябвало да продължат през празничния сезон.

Аматьорските спортни събития също не са позволени сред 17:00 и 5:00 сутринта, като професионалните спортни събития се организират, само че без фенове.

Според последните данни на Our World In Data, 11,5 милиона души в Нидерландия са изцяло имунизирани, или 66% от популацията на страната.

Финландия

Финландия реши да вкара още веднъж надзор по вътрешните си граници от вторник, 28 декември, се споделя в изказване на външното министерство на страната.

Решението – първото по рода си в Европа – ще остане в действие до 16 януари 2022 година Всички пасажери ще би трябвало да показват доказателство за имунизация.

Правилото визира и всички страни от Шенген и евентуалните пасажери са призовани да ревизират условията за влизане преди пътуването си.

Според последните данни на Our World In Data, 4,12 милиона души са изцяло имунизирани във Финландия, или 74,6% от популацията на страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР