Брюксел. Европа наблюдава с трепет как вариантът на коронавируса Омикрон

...
Брюксел. Европа наблюдава с трепет как вариантът на коронавируса Омикрон
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Брюксел. Европа следи с боязън по какъв начин разновидността на ковид Омикрон минава през Обединеното кралство, като над 10 000 случая на разновидността са доказани и доста пъти повече евентуално са неоткрити. Въпросът в мозъка на всички е: Следващите ли сме? - написа европейската редакция на Politico .

Новопоявилият се вариант, който е доста по-заразен от разновидността делта, който господства в последната вълна на пандемията, заплашва да наруши деликатно проведения консенсус, че животът и пътуванията в Европейски Съюз могат да продължат обикновено – стига хората да могат да обезпечат доказателство, че са имунизирани или са се възстановили от COVID-19, когато се записват на летището и идват на местоназначението си.

Започват да се появяват първите признаци, че европейското единение се пропуква в лицето на бързо разпространяващия се вид Омикрон.

В по-голямата част от Европейски Съюз цифров документ за Коронавирус, качен на смарт телефон – проявяващ, че пасажер е минал през цялостен курс на имунизация или се е възстановил от заболяването – служи като прието доказателство, че е безвредно да пътувате в 27-членния блок.

Дали това в действителност е по този начин, към този момент беше сложено под въпрос, защото делта аргументи все по-голям брой „ пробивни “ инфекции даже при имунизирани хора, които сами могат да заразят други. Внезапната поява на Омикрон - за който лабораторните проучвания демонстрират, че е даже по-добър от делта в избягването на отбраната от ваксини - направи тези подозрения по-належащи. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън предизвести за „ приливна вълна “ от инфекции.

Италианският министър на опазването на здравето във вторник наложи наложителен негативен тест за ковид за всички идващи пасажери от страни от Европейски Съюз в допълнение към техните пропуски за Коронавирус, в действие от четвъртък. Португалия и Ирландия към този момент са въвели сходни ограничавания за посетителите от Европейски Съюз – решения, които подкопават документа за Коронавирус или „ зеления “ пропуск.

Очаква се водачите на срещата на Европейския съвет в четвъртък да показват единение, като се съгласят, че страните би трябвало да координират пътуванията и да се спогодят да приложат деветмесечен период на годност на документите за ваксини. Тази дълготрайност изяснява следената наклонност ваксинната отбрана против вируса да понижава с течение на времето. Сертификатът може да бъде продължен с бустер.

Според един посланик от Европейски Съюз Франция, Белгия, Естония, Финландия и Нидерландия поддържат „ бърза и навременна проверка “ на актуалните рекомендации на Европейската комисия за пътешестване, в това число установяване на продължителността на зеления пропуск.

Междувременно Германия вместо това прикани за „ въздържаност “, като изиска повече време, с цел да види по какъв начин се развива Омикрон, преди да бъдат взети решения.
***
Виена. Ситуацията в Източна Европа от дълго време не е била толкоз напрегната, написа австрийският Der Standard . От няколко седмици Русия провокира Украйна, като разполага войски покрай границата й, твърди вестникът. Киев също дава отговор с струпване на въоръжения и в следствие това, което в най-хубавия случай би могло да се назова замразен спор, в този момент заплашва да ескалира в гореща война.

В същото време и двете страни усещат опасността. Украйна, тъй като след загубата на Кримския полуостров, тя се опасява „ още веднъж да стане жертва на съветски териториални искания “, Русия – тъй като вижда себе си като цел на „ американската експанзия “ и смята упоритите упоритости на Киев да се причисли към НАТО като офанзива, изяснява вестникът.

В тази деликатна обстановка Европейският съюз не може да си разреши лукса да следи протичащото се отдалеко и понякога да прави повече или по-малко възмутени мнения, написа Der Standard. Тъй като обща външна политика, както е известно и както сподели практиката, съществува главно на хартия, Европейски Съюз има малко благоприятни условия. Можете да упражнявате напън благодарение на стопански наказания. Вярно е, че съгласно забележката на министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг това е „ релативно жалко оръжие “. Но единствено релативно, акцентира създателят на публикацията.

Ето за какво е изключително значимо, че страните от Г-7 – и това, дружно с сътрудниците в Европейски Съюз (Германия, Франция, Италия), на първо място Съединени американски щати и Англия, се договориха за бързо активиране на сериозен санкционен механизъм. Това се случи в точния момент, преди началото на последната среща на върха на Европейски Съюз за годината, която стартира в четвъртък. В резултат на това държавните и държавните ръководители на 27-те страни от Европейски Съюз ще могат да показват единение и да заемат ясна позиция.

Политическата и дипломатическата работа обаче би трябвало да продължи в Нормандския формат – „ тази полуофициална контактна група сред Русия, Украйна, Франция и Германия “, която беше основана през 2014 година, изяснява вестникът. Според журналиста на Der Standard обаче са се появили два фактора, които най-сетне дават обещание придвижване по този въпрос.

Първо, Германия в този момент е показана от канцлера Олаф Шолц. Той може да няма опит в този съответен въпрос, само че все пак за Москва може да е потребно да знае неговата позиция, която може да се разграничава от тази на Германия в ерата на Меркел. Второ, Еманюел Макрон също усеща нови благоприятни условия: той занапред стартира акцията си за преизбиране за президент на Франция и затова се интересува да се показа като мощен и кадърен да взема решение проблеми. Представянето на Франция като мощна страна за похищение на вниманието на популацията от вътрешните проблеми не е нов блян.

Както се оповестява в публикацията, френско-германското дуо към този момент се е обърнало към казуса с Украйна по време на първото посещаване на представител на новото немско държавно управление в Париж и, обръщайки се към Москва, подчертаха значимостта на ненарушимостта на границите в Европа. В същото време става дума не толкоз за власт, що се касае за правила, които са наложителни за всички.

Да действаме безапелационно в сходство с тези правила и в това време да помогнем за облекчение на напрежението, защото в действителност Европейски Съюз не разполага с други принадлежности - това ще бъде огромната задача за Европейски Съюз през идващите седмици, отбелязва изданието. Силата на Европейските правила ще бъде сложена пред тестване и Европейски Съюз би трябвало да потвърди потенциала си. Много е заложено на карта за Европа: неуспех по въпроса с Украйна може да накара Москва да предприеме политически дейности против балтийските страни. Във всеки случай хората там гледат на Русия със угриженост от десетилетия, заключава Der Standard.
***
Париж. Франция стартира да ползва в сряда ново стягане на разпоредбите в битката против Covid-19, което значи, че хората на възраст 65 и повече години ще изгубят валидността на здравния си пропуск, в случай че не са си създали трета бустерна ваксина, написа EU Observer .

Covid-паспортът бе въведен през лятото и е наложителен за посещаване на всеки ресторант или кафене, пътешестване с трен и посещаване на културни места като кина или музеи.
***
Берлин. Напрежението сред Китай и Съединени американски щати и техните съдружници се ускори, откакто немски боен транспортен съд влезе в Южнокитайско море за първи път от 20 години, написа The Times . Съобщава се, че фрегата „ Бавария “ ще премине през морето с последна спирка в Сингапур. Както отбелязва вестникът, тази стъпка е знак на нов метод, който Берлин ще изповядва при новия канцлер Олаф Шолц – взаимно опълчване на „ дрънкането с оръжие “ на Китай в района.

Пътуването на немския транспортен съд се организира на фона на новите наказания на Съединени американски щати против Китай, обиколка на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в Югоизточна Азия, както и изказвания на някогашния японски министър председател Шиндзо Абе. „ Военните завършения, подхванати от такива огромни стопански играчи като Китай, ще бъдат самоубийство “, сподели Абе, представен от вестника. Политикът сподели още, че не би трябвало да се разрешава на Пекин да предизвика съседите си в района. Освен това Абе добави, че всеки опит за военна експанзия от страна на КНР против Тайван ще се смята за изключителна обстановка за Япония, което разрешава на страната да ползва ограничения за групова защита.

Китай счита Тайван за своя територия, напомня The Times. На собствен ред държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Вашингтон и неговите съдружници в Индо-Тихоокеанския район ще се опълчват на нападателните дейности на Китай. „ Решени сме да подсигуряваме сигурността на корабоплаването в Южнокитайско море. Ще работим с нашите съдружници и сътрудници, с цел да защитим учредения на правила ред “, сподели Блинкен, представен от изданието.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР