Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне с

...
Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне с
Коментари Харесай

БНБ прогнозира икономически растеж от 2,2% през 2024 г.

Брутният вътрешен артикул на България се чака да нарасне с 2,2% през актуалната година след покачване с 1,8% през 2023 година, сочат новите макроикономически прогнози на Българска народна банка, оповестени във вторник. Това съставлява низходяща проверка по отношение на декемврийската прогноза на Българска народна банка за покачване на Брутният вътрешен продукт с 2,5% през 2024 година

Според централната банка, в поддръжка на растежа ще бъде вътрешното търсене, до момента в който чистият експорт ще се отрази негативно. Вътрешното търсене се планува да бъде подкрепено от повишаване на частното ползване в изискванията на повишаващи се приходи от труд в действително изражение, напредък на капиталовата интензивност, както и от по-високо държавно ползване.

За ускоряването на растежа на действителния Брутният вътрешен продукт главно въздействие оказва допусканото прекосяване на приноса на изменението на запасите от мощно негативен през 2023 година в безпристрастен през 2024 година, заложено в новата прогноза на Българска народна банка.

Негативната динамичност на чистия експорт пък отразява планувания по-голям напредък на вноса по отношение на този на износа на артикули и услуги. Външното търсене на български артикули и услуги се чака да нарасне с 2,1% през 2024 година и да се форсира до 3,3% през 2025 година и до 3,4% през 2026 година

Българска народна банка също по този начин чака растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се форсира през 2025 година до 3,3% и по-късно да се забави до 2,6% през 2026 година, като тази динамичност в огромна степен се дефинира от заложения профил на обществените вложения.

Централната банка предвижда годишната хармонизирана инфлация в България да се забави до 2,3% в края на актуалната година, а средносрочната инфлация да доближи 3%. В края на 2025 година се чака инфлацията да се форсира леко до 2,7% и да остане на това равнище в края на 2026 година В средносрочен проект Българска народна банка чака позитивният принос на базисните съставни елементи за общата инфлация да остане забележителен.

Рисковете пред прогнозата за растежа на действителния Брутният вътрешен продукт се правят оценка като уравновесени за 2024 година, отбелязва още Българска народна банка., до момента в който за 2025 година и 2026 година доминират опасности за осъществяване на по-нисък напредък по отношение на новия базисен сюжет поради продължаващите световни геополитически спорове. В допълнение не престават да съществуват обилни вътрешни опасности за по-бавно от заложеното в прогнозата осъществяване на капиталови планове, финансирани както с национални средства, по този начин и със средства от Европейски Съюз, се споделя в отчета на централната банка.

Пред реализирането на прогнозата за инфлацията в кратковременен небосвод пък съществуват опасности за по-бавно повишаване на потребителските цени по отношение на базисния сюжет, до момента в който в средносрочен проект доминират основно опасности за по-висока от плануваната инфлация.

В кратковременен проект рисковете в посока по-бавно повишаване на потребителските цени произтичат основно от опцията за по-голямо от предстоящото намаляване на административно определяните цени, както и от евентуално по-силно и бързо преместване от страна на компаниите на понижаващите се цени на суровините на интернационалните пазари върху крайните потребителски цени в страната.

В средносрочен проект възможното осъществяване на по-бързо и постоянно индексиране на заплатите в условия на дефицит на работна мощ, по-силно от предстоящото повишаване на потребителското търсене, както и по-голямо от плануваното повишаване на стоките и услугите с административно определяни цени съставляват опасности в посока по-висока инфлация по отношение на базисния сюжет, отбелязва Българска народна банка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР