Брутният вътрешен продукт на България през миналата година е достигнал

...
Брутният вътрешен продукт на България през миналата година е достигнал
Коментари Харесай

БТПП: БВП на България достигна през миналата година рекордни 68 млрд. евро



Брутният вътрешен артикул на България през предходната година е достигнал рекордните 68 милиарда евро, нараствайки с 3,6% при инфлация от 3,3 на 100.

Данните са от годишното издание на Българската търговско-промишлената палата " България в числа ".

Очакванията са инфлацията в нашата страна да доближи през 2022 година годишни равнища от над 12 на 100 поради цените и доставките на енергийните първични материали и забавените вложения. Според БТПП е напълно естествено, че при настоящите инфлационни нива от близо 17% (към месец юни 2022г.) Брутният вътрешен продукт на страната доста да се увеличи. Безработицата остава на доста ниски равнища, въпреки  че към момента не може да се компенсират следствията от пандемията и да се доближат предкризисните равнища от 4,2% през 2019 година

България е водач във връзка с данъчната система в Европейски Съюз и това е едно главните ни конкурентни преимущества, само че коронавирусната пандемия и военния спор в Украйна основават неустановеност у вложителите.

След възобновените вериги на доставки страната ни реализира рекорден експорт през 2021 година в размер на 35 милиарда евро, или растеж от 24 на 100. Водещите търговски сътрудници на България във връзка с износа и през тази година са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Турция. Вносът на артикули и услуги също записва рекордни стойности през предходната година, като комерсиалното салдо на страната ни още веднъж остава отрицателно.

Средната работна заплата не престават да пораства, достигайки 782 евро през 2021 година, а през  първото тримесечие на 2022 година доближава 814 евро.

Според годишника на БТПП България усъвършенства мястото си в класациите за " Свобода на медиите ", където от 112 място се изкачва до 91-во от 180 страни през 2022 година, и в класацията " Индекс на икономическата свобода`, където от 35-о място през 2021 страната се изкачва до 29-а позиция от 177 страни. Подобрява се и представянето в интернационалната ранглиста за " Глобален показател на мира ".

В други ранглисти България резервира мястото си, като Класацията за международната конкурентоспособност на Международния институт за ръководство на мениджмънта (IMD), където страната ни се нарежда на 53-то място от 63 страни. Негативно е, че в някои ранглисти България утежнява мястото си като “Индекс за господство на закона ” на World Justice Project, където намаляваме позицията си от 53-то място през 2020 година от 128 страни до 62-ро място през 2021 година, макар включването на 11 нови страни в класацията страната ни утежнява позицията си с 9 места. От 32-ро място през 2020 година България изпада до 36-тото място и в показателя за " Икономическа независимост по света ". България се нарежда по-лошо и в " Индексa на глобализация ", където пада с една позиция по-надолу до 33-то място от 208 страни, регистрира годишникът на Търговско-промишлената палата.
Повече информация за мястото на България в интернационалните ранглисти, можете да получите в.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР