Брутният вътрешен продукт (БВП) на Израел се сви драстично -

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Израел се сви драстично -
Коментари Харесай

– 21%: Драстичен спад на БВП на Израел

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Израел се сви фрапантно - с 21% на годишна база, за четвъртото тримесечие на 2023 година. Това сочат оповестените данни на Статистическо бюро на страната, заяви ТАСС.

В документа на ведомството се отбелязва, че на свиването на стопанската система на страната през последните месеци на предходната година, " директно е повлияно от започването на война ", след нападението против Израел от въоръжени поддръжници на радикалното палестинско придвижване Хамас на 7 октомври 2023 година.

От Статистическото бюро изясняват, че спадът на Брутният вътрешен продукт на Израел е главно поради: широкомащабната готовност на резервисти за присъединяване във военните действия; огромните разноски за обезпечаване на жилища на израелци, евакуирани след началото на военните дейности от регионите, граничещи с линията Газа и Ливан; дефицитът на служащи в строителния бранш, както и други съпътстващи фактори.

Припомня се, че обстановката в Близкия изток внезапно се утежни след проникването на бойци на Хамас от Ивицата Газа на израелска територия на 7 октомври 2023 година, осъществяването от тях на убийства на израелски жители от гранични селища и взимане на повече от 240 заложници.

В отговор, Израел стартира военна интервенция в Газа за заличаване на военната и политическата конструкция на Хамас и освобождение на всички заложници.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР