Броят на заявленията за гласуване в чужбина е намалял още

...
Броят на заявленията за гласуване в чужбина е намалял още
Коментари Харесай

Броят на заявленията за гласуване в чужбина отново е намалял

Броят на заявките за гласоподаване в чужбина е намалял още повече спрямо изборите през април и юли. Българите зад граница са подали 55 578 заявки за откриване на секции в чужбина за парламентарния и президентски избор на 14 ноември. Това е спад с над 15 хиляди спрямо изборите на 11 юли и с над 30 хиляди по отношение на 4 април, когато броят на подадените заявки доближи рекордните 88 хиляди. Сега най-вече заявки са подадени още веднъж в Турция - 21 844, Англия - 8810, Германия - 6264 и Испания - 3202, демонстрира информация в уеб страницата на Централната изборна комисия (ЦИК).

По-слабата интензивност при подаването на заявки за отваряне на изборни секции зад граница не значи обаче безусловно намаляване на интереса към идните трети за годината избори. Поправка в Изборния кодекс, направена от 45-тото Народно заседание, разреши автоматизираното откриване на секции на местата, на които в последните 5 години са се провеждали избори и където са дали своят вот повече от 100 души. На база на адресите от изборите на 11 юли в чужбина към този момент са избрани 671 секции в 67 страни (пълен лист вижте ). За разкриването на спомагателни секции отвън дипломатическите и консулски представителства са нужни 40 заявки.

Подаването на заявление не е наложително изискване за гласоподаване в чужбина. Избирател, който не е заявил авансово къде желае да гласоподава, може да упражни правото си на избор във всяка една секция зад граница, като на място попълни декларация по пример, че няма да гласоподава другаде.

По прогнози на представителя на изборната комисия Цветозар Томов се чака оптималният брой секции зад граница да е съвсем същия по отношение на този на вота през юли и да доближи сред 750 и 800 секции. (през юли секциите бяха 784). Ако има понижаване на броя, то това ще се дължи главно на обстоятелството, че този път като разрешиха това да се случи единствено на до 40 адреса, отвън дипломатическите и консулските служби. По традиция Германия се подрежда измежду страните, в които гласоподават най-вече българи, тъй че тези ограничавания доста ще затрудният изборния развой там и евентуално ще повлияят на интензивността.

Все още не е известно и в какъв брой секции в чужбина ще може да се гласоподава с машина. Решението ще бъде взето едвам откакто бъде оповестен и окончателния брой секции отвън страната. Преди към месец Цветозар Томов прогозира, че у. Предстои Централната изборна комисия да дефинира местата за гласоподаване в чужбина, като крайният период за решение е 23 октомври.

Къде може да се гласоподава в чужбина, вижте тук:



Карта на изборите в чужбина от
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР