Броят на загиналите по време на сблъсъците в един от

...
Броят на загиналите по време на сблъсъците в един от
Коментари Харесай

Над сто убити след сблъсък на престъпни банди в еквадорски затвор

Броят на починалите по време на конфликтите в един от най-големите затвори в Еквадор набъбна до 118, съобщи президентът на страната Гилермо Ласо, предава в. ``Гаридън``. През последните месеци пандизът ``Литорал`` в провинция Гуаяс беше сцена на кървави борби между враждуващи банди. Дори в разгара на пандемията от ковид през март и април 2020 година не е имало толкоз доста хора пред моргата в град Гуаякил, отбелязва Би Би Си.

Насилието е почнало след спор сред групировките Лос Лобос и Лос Чонерос, които са свързани с картели в Мексико, оповестиха чиновници на пандиза. Във вторник пандизчиите почнали да хвърлят експлозиви и да нападат враговете си с огнестрелни оръжия. В потушаването на напрежението са се присъединили 900 служители на реда и военни, макар че медиите настояват, че зад стените на ``Литорал`` към момента се чуват детонации. Ласо сподели, че ще изпрати спомагателни сили за сигурност и ще освободи средства, с цел да избегне повтаряне на кървавото събитие.

През юли президентът разгласи изключително състояние в затворническата система на Еквадор след няколко насилствени епизода, които доведоха до гибелта на повече от 100 пандизчии. Най-кървавият конфликт преди този момент беше през февруари, когато 79 пандизчии починаха при едновременни протести в три пандиза в страната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР