Броят на загиналите от внезапни наводнения, предизвикани от ледниково езеро,

...
Броят на загиналите от внезапни наводнения, предизвикани от ледниково езеро,
Коментари Харесай

Броят на загиналите от внезапни наводнения в индийските Хималаи се покачи до 74, като най-малко 100 все още са в неизвестност

Броят на починалите от неочаквани наводнения, провокирани от ледниково езеро, напуснало крайбрежията си в Хималаите на Индия, се повиши до 74 в понеделник, като 101 души към момента са в неопределеност дни след удара на бедствието, съгласно управляващите на провинцията.

След дни на пороен дъжд в североизточния щат Сиким, порои от вода пометоха тесни речни долини от езерото Лонак, в северната част на щата, повреждайки язовир и причинявайки опустошения в села и град Рангпо, на към 50 км (30 благи ) южно от столицата на щата Гангток.

Спасители са разкрили 25 тела в щата и телата на осем военнослужещи са открити в прилежащия щат Западен Бенгал надолу по течението, сподели основният секретар на Сиким Виджай Бхушан Патак пред Ройтерс.

Той сподели, че 101 души към момента са в неопределеност при последното от поредност естествени бедствия, породени от рискови метеорологични феномени в Хималаите. Четиринадесет военнослужещи са измежду изчезналите, се споделя в изказване на министерството на защитата.

Търсенето на оживели беше затруднено от развалени пътища, неприятни връзки и неприятно време, а жителите се бореха да разчистят утайките и отломките след едно от най-лошите бедствия в отдалечения район от повече от 50 години.

Членове на индийската войска се пробват да извадят заровени камиони в Сиким на 5 октомври 2023 година Членове на индийската войска се пробват да извадят заровени камиони в Сиким на 5 октомври 2023 година Индийската армия/Хандут/Ройтерс Превозно средство лежи върху потопена постройка, откакто неочаквани наводнения, провокирани от неочакван мощен дъжд, заляха град Рангпо в Сиким, Индия, 5 октомври 2023 година Превозно средство лежи на върха на потопена постройка след неочаквани наводнения, провокирани от неочакван мощен дъжд, залял град Рангпо в Сиким, Индия, 5 октомври 2023 година Пракаш Адхикари/AP

Парвин Шама, висшият регионален чиновник на Джалпайгури в Западен Бенгал, сподели, че 41 тела са открити в региона.

Сиким, будистка страна с население от 650 000 души, вклинена в планините сред Непал, Бутан и Китай, получи 101 милиметра (четири инча) дъжд през първите пет дни на октомври, повече от два пъти повече от естествените равнища.

Езерото Лонак е огромен ледников водоем с форма на патрон, който се намира в подножието на топящ се хладилник.

Анализът на изображенията демонстрира, че повече от 60% от водата, арестувана в езерото, е изтекла, откакто рисковата дъждовна стихия провокира изблик на ледниково езеро. Това събитие се случва, когато ледниково езеро се издигне прекомерно високо или околната земя или лед се поддадат и езерото се пръсне, изпращайки вода и парчета, които се спускат надолу по планините.

Учените от дълго време са изследвали езерото Lhonak, идентифицирайки го като едно от най-бързо набъбващите ледникови езера в района с висок риск от евентуално ледниково изблик, съгласно голям брой изследвания.

Жена държи дете в подслон за помощ след неочаквани наводнения, породени от избухнало езеро в Синтам, Сиким, Индия, 8 октомври 2023 година Жена държи дете в подслон за помощ след неочаквани наводнения, породени от избухнало езеро в Сингтам, Сиким, Индия, 8 октомври 2023 година Франсис Маскаренхас/Ройтерс Мъж върви до транспортно средство, затрупано в тиня заради наводнения, в Teesta Bazaar, област Kalimpong, Западен Бенгал, Индия, 7 октомври 2023 година Мъж върви до транспортно средство, заровено в тиня заради наводнения, в Teesta Bazaar, област Kalimpong, Западен Бенгал, Индия, 7 октомври 2023 година Бират Рай/Ройтерс

Мукеш Кумар, 43-годишен служащ мигрант в Рангпо, разказва по какъв начин той и съседите му са имали едвам 10 минути да избягат, преди неочакваното наводняване да ги удари.

„ Ако не бяхме тръгнали още две минути, можеше да се удавим “, сподели Кумар, взирайки се в утайката и отломките, покриващи квартирата му.

Жителите споделиха на Ройтерс, че доста хора, чиито жилища са били на приземния етаж, не биха могли да оцелеят.

45-годишният Байджу Шарма, който управлява мебелен бизнес, изследва последствията от бедствието.

„ Там, където стоите, е 15 фута (4,5 метра) по-високо от преди. Стоиш върху къщата му “, сподели Шарма, сочейки съседа си.

Правителствени чиновници споделиха, че към 2000 туристи, блокирани в откъснатите региони на северен Сиким, са обявени за безвредни и държавните управляващи и армията са им дали храна и средства за връзка, с цел да се свържат със фамилиите си.

Известен като покрива на света, екологично сензитивният хималайски район е предразположен на неочаквани наводнения и свлачища, а наводненията не са необикновени в Сиким.

Но учените са безапелационни, че рисковите метеорологични условия стават все по-чести и по-интензивни с ускоряването на климатичната рецесия, породена от индивида.

Хелън Ригън, Аканкша Шарма и Сания Фаруки от CNN способстваха за репортажи

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР