Броят на загиналите от поредица от земетресения в Западен Афганистан

...
Броят на загиналите от поредица от земетресения в Западен Афганистан
Коментари Харесай

Броят на жертвите на земетресението в Афганистан нараства до „повече от 1000“, казва правителственият говорител

Броят на починалите от поредност от трусове в Западен Афганистан набъбна внезапно в неделя до над 1000, до момента в който спасителите търсеха оживели измежду руините на села, изравнени със земята.

Трусът с магнитуд 6,3 в събота – последван от осем мощни вторични труса – раздруса труднодостъпни региони на 30 километра (19 мили) северозападно от столицата на провинцията Херат, събаряйки селски домове и изпращайки паникьосани поданици на градовете, нахлули по улиците.

„ За страдание, жертвите на процедура са доста високи “, сподели заместник-говорителят на държавното управление Билал Карими рано в неделя, откакто размерът на вредите стана явен.

„ Броят на починалите е повече от 1000 души. Чакаме да забележим по какъв начин ще се развият окончателните числа “, сподели той пред Агенция Франс Прес.

С настъпването на нощта в събота в село Сарболанд в област Зинда Ян кореспондент на AFP видя десетки разрушени домове покрай епицентъра на земетресенията, които раздрусаха региона повече от пет часа.

Мъжете разровиха купчини срутена зидария до момента в който дами и деца чакаха навън, с изпотрошени домове, показващи персонални движимости, развяващи се от суровия вятър.

Световната здравна организация (СЗО) сподели, че повече от 600 къщи са били унищожени или отчасти развалени в минимум 12 села в провинция Херат, с към 4200 наранени души.

„ При първото разклащане всички къщи се срутиха “, сподели 42-годишният Башир Ахмад.

„ Тези, които бяха вътре в къщите, бяха затрупани “, сподели той. „ Има фамилии, от които не сме чули вести. “

„ Всичко се трансформира в пясък “ 

Нек Мохамад сподели пред Агенция Франс Прес, че е бил на работа, когато първото земетресение удари към 11:00 ч. (0630 GMT ).

„ Прибрахме се вкъщи и видяхме, че в действителност няма нищо останало. Всичко се беше трансформирало в пясък “, сподели 32-годишният мъж, добавяйки, че към 30 тела са били извадени.

„ Досега ние нямам нищо. Без одеяла или нещо друго. Тук сме оставени на открито през нощта с нашите мъченици ", сподели той, когато стартира да пада мрак.

СЗО сподели късно в събота, че „ броят на жертвите се чака да нарасне като търсене и избавяне интервенциите не престават ".

В град Херат жителите напуснаха домовете си, а учебните заведения, лечебните заведения и офисите бяха евакуирани, когато беше усетено първото земетресение. Имаше обаче малко известия за жертви в столичния регион.

Афганистан към този момент страда в хватката на тежка филантропична рецесия, с необятно публикуваното евакуиране на задгранична помощ след връщането на талибаните на власт през 2021 година

Провинция Херат -- дом на към 1,9 милиона души на границата с Иран -- също беше обиден от траяла години суша, която осакати доста така и така неустоими селскостопански общности.

Афганистан постоянно е удрян от трусове, изключително в планината Хиндукуш било, който се намира покрай кръстовището на Евразийската и Индийската тектонични плочи.

Повече от 1000 души бяха убити и десетки хиляди останаха без дом през юни предходната година след земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер -- най-смъртоносното в Афганистан от съвсем една четвърт от един век -- удари бедната провинция Пактика.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР