Броят на заболелите от коронавирус, особено в последната седмица, намалява.

...
Броят на заболелите от коронавирус, особено в последната седмица, намалява.
Коментари Харесай

Епидемиолог: Броят на заразените с COVID-19 в България намалява през последната седмица

Броят на заболелите от ковид, изключително в последната седмица, понижава. В най-засегнатите области също се регистрира спад на случаите. Тенденцията в страната като цяло е към понижаване, това заяви пред Българска национална телевизия доктор Савина Стоицова, епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Общото разпространяване на случаите доближи пик при започване на август и по-късно потегли надолу. Трябва да се има поради, че разпространяването има разлики по възрастови групи. При по-възрастните хора повишаването при започване на месеца продължи малко по-дълго. Това се отрази на възрастовата картина на популацията, само че в този момент и там се вижда понижаване, добави доктор Стоицова.

Тя предвижда, че през есента рискът от заразяване продължава, изключително когато се затворят пространствата и повече хора стартират да се събират на закрито. В този смисъл всички ограничения, свързани с дисциплинираност, хигиена, отдалеченост, носене на маски би трябвало да продължат, безапелационна беше доктор Стоицова.

Епидемиологът означи, че се разискват разнообразни разновидности за началото на образователната година, които да бъдат съобразени със съответното учебно заведение и обстановката в обособените паралелки. Обсъждан вид е и носенето на маски в час, като се регистрира, че това е некомфортен вид. Тя добави, че проветряването на класните стаи е от извънредно значимо значение.

По отношение на съветската ваксина тя уточни, че все още няма изчерпателни данни за нея. Правилата по отношение на имунизациите са доста съществени и те би трябвало да се съблюдават, безапелационна беше тя. "В Русия вършат избора да пуснат имунизацията на по-широк брой хора по-рано предвид на тяхната преценка за риск. В Европейския съюз тази ваксина може да се употребява единствено, откакто се ревизира ", акцентира доктор Стоицова.

Сезонната ваксина против грип е мощно целесъобразна, изключително за рисковите групи, сподели още тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР