Броят на установените загинали в осмия ден след тежките земетресения

...
Броят на установените загинали в осмия ден след тежките земетресения
Коментари Харесай

Жертвите от земетресенията в Турция и Сирия надвишиха 37 000

Броят на откритите починали в осмия ден след тежките трусове в Турция и Сирия надвишава 37 000, заяви Ройтерс. Спасителните действия не престават, като броят на избавените всеки ден стават все по-малък.

Двете страни бяха наранени от няколко труса, от които беше на 6 февруари с магнитуд 7,8 по Рихтер в провинция Кахраманмараш, на 30 км от град Газиантеп и на 90 км от границата със Сирия.

Агенцията оповестява, че към 14 февруари над 31 643 души са починали в Турция и над 5700 в Сирия. Близо 400 000 са били евакуирани от зоните на земетресението, заяви президентската канцелария в Турция, представена от Българска телеграфна агенция.

Над 7500 сгради в засегнатия регион в Турция са се срутили или би трябвало незабавно да бъдат съборени съгласно Бану Аслан, шеф на строителния отдел на министерството на околната среда, градоустройството и изменението на климата.

Турските медии оповестиха, че спасителите хранят вяра да намерят оживели на няколко места в провинция Кахраманмарас, Адияман и Хатай, където под руините има признаци на живот. В южния град Антакия багери започнаха да унищожават мощно развалени здания и да разчистват парчета.

В Сирия филантропичните организации оповестиха за притеснителни данни за поява на холера, което доста може да утежни обстановката в страната. Чуждестранните спасители са над 8000. Те са подпомагани и от над 25 000 турски военни.

Броят на починалите в Турция към този момент надвишава 31 643 души, починали при земетресението през 1939 година, заяви в понеделник Службата за ръководство при бедствия и повреди. Това го прави най-тежкото земетресение в актуалната история на Турция.

Това е шестото най-смъртоносно естествено злополучие през този век след труса от 2005 година, при който починаха минимум 73 000 души в Пакистан.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР