Броят на специализираните медицински дейности (СМД) и стойността на медико-диагностичните

...
Броят на специализираните медицински дейности (СМД) и стойността на медико-диагностичните
Коментари Харесай

Надзорът на Касата утвърди направленията и изследванията в доболничната помощ за първото тримесечие

Броят на профилираните медицински действия (СМД) и цената на медико-диагностичните действия (МДД) в извънболничната помощ за първото тримесечие на тази година бяха одобрени от Надзорния съвет на НЗОК на съвещанието му в сряда.

Определянето на броя СМД и цената за МДД за първо тримесечие на 2024 година е съобразено с направените промени в Наредбата за профилактиката и диспансеризацията, които влязоха в действие от началото на 2024 година Припомняме, с тях е разширена профилактиката за хората над 18-годишна възраст, като е увеличена периодичността и разширена възрастовата група:

- за проучването PSA – общ и свободен, за мъжете над 45 годишна възраст става годишно (досега проучването се назначаваше по време на профилактичен обзор за мъже над 50 години – един път на 2 години);

- за проучването мамография на млечни жлези при дамите за дами от 45 до 69 е един път на 2 години, а за дами над 70 години – един път на 3 години (досега проучването се назначаваше по време на профилактичен обзор на дами от 50 до 69 години един път на 2 години).

Предлага се броят на СМД за първо тримесечие на 2024 година, назначавани от реализатори на ПИМП и СИМП, да бъде еднакъв на одобрения брой СМД за предходното 4-то тримесечие на 2023 година, а точно:

– 1 850 000 посоки за СМД, като тук се включват 524 771 бр. за съвещания във връзка профилактика и диспансерно наблюдаване на здравноосигурените лица, и 1 325 229 бр. за остри случаи.

- 306 204 посоки за високоспециализирани медицински действия за остри случаи и диспансерно наблюдаване на пациенти.

От Касата оферират общата препоръчана стойност за МДД за първото тримесечие на 2024 година да е в размер на 75 000 000 лева, разпределени по този начин:

- 24 817 275 лева за проучвания за профилактика и диспансерно наблюдаване на пациенти, като от тях единствено за профилактика на пациенти над 18 години са заложени 12 696 005 лева.;

- 41 716 850 лева за остри случаи, разпределени в съответствие 50 на 50 за реализатори на ПИМП и СИМП;

- 8 140 195 лева за стойност за РЗОК за 24 486 бр. проучвания „ Ядрено-магнитен резонанс “ (ЯМР), както и общо 325 680 лева за спомагателна стойност за РЗОК за 100 бр. ЯМР под обща упойка при деца и 600 бр. „ Компютърна аксиална или спирална томография под обща упойка при деца “ за систематизиране при стимулирано декларирана нужда от реализатори на СИМП.

От Касата припомнят, че според рамковия контракт лекарите от извънболничната помощ могат да назначават брой СМД/стойност на МДД, които да надвишават с 10 на 100 избраните им, като не са длъжни да компенсират надвишението. Те могат също по този начин да надвишават с 15 на 100 избраните им брой СМД/стойност на МДД, които обаче са длъжни да компенсират през идващото тримесечие, като не се позволява такова превишение през четвъртото, последно тримесечие от годината.

На съвещанието си в сряда, както и на неприсъствено съвещание през вчерашния ден, четвъртък, надзорниците също по този начин утвърдиха разпоредбите за разпределение на средствата в извънболничната и в болничната помощ, както и механизмите, позволяващи средствата за медикаменти и медицински произведения да не нарушат планувания за тях бюджет на фонда.

Всички решения от 23 януари вижте, а това от 24-ти –.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР