Броят на обявите за работа през април достигна малко над

...
Броят на обявите за работа през април достигна малко над
Коментари Харесай

Обявите за работа нарастват през април въпреки Великденските празници, според сайтът JobTiger



Броят на обявите за работа през април доближи малко над 52 500, нараствайки с 21% по отношение на април 2021 година, демонстрират ежемесечният разбор на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger.

Спрямо март тази година също има, въпреки и едва покачване с към 1% макар Великденските празници и почивни дни през април.

Солиден двуцифрен растеж с 14% бележат обявите за работа в бранша " Хотелиерство и ресторантьорство “, достигайки над 11 000 позиции. Повишение за обявите със 7% има и в бранша " Търговия на дребно ", в бранша " Логистика и превоз " - с 4% и в " Здравеопазване и фармация " - с 1%.

Секторът " Хотелиерство и ресторантьорство " е на път да заеме първото място като дял от общия брой разгласи и да изпревари обичайния водач – сектор  " „ Търговия и продажби ".

В същото време обявите за работа в бранша " Производство " понижават през април с 2%, в " Строителство " - с 3%, " Маркетинг и реклама " - със 7%, " Счетоводство, одит и финанси " - спад с 9,3%, " ИТ " бранша - с 9,4% и " Административни и обслужващи действия " - спад също с 9,4 на 100.

Въпреки спад на обявите за работа в " ИТ " бранша, той резервира трета позиция като дял от общия брой разгласи, следван от " Производство " (с дял от 11%), " Административни и обслужващи действия " (9%) и " Логистика и превоз " (8%).



Според разбора на HR компанията и кариерен уебсайт JobTiger, предложенията за работа от у дома и/или отдалечена работа в края на април доближават съвсем 6000 или 11,6% от общия брой разгласи. Спрямо предходния месец март броят на този вид оферти се е нараснал с 8%, а съотношението им по браншове е следното: " ИТ " (55%), следвани от " Административни и обслужващи действия " (15%), секторите на аутсорсинг (BPO) промишлеността (15%) и " Търговия и продажби " (5%).

През април 2022г. общият брой на обявите във водещите регионални градове е намалял с 3%. Изменението по градове е както следва: София (-6%), Пловдив (-2%), Варна (6%), Бургас (5%), Русе (-12%) и Стара Загора (5%).

Като дялово систематизиране предложенията във водещите регионални градове заемат 72% от всички разгласи. Разпределението във всеки от тези градове е както следва:  София (43%), Пловдив (9%), Варна (10%), Бургас (4%, Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Броят на обявите за работа, подобаващи за бежанци през април е над 2600 – растеж от 16% по отношение на март. Като дял този вид оферти е към 5% от общия брой разгласи в страната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР