Броят на нелегалните мигранти в Полша рязко нарасна - и

...
Броят на нелегалните мигранти в Полша рязко нарасна - и
Коментари Харесай

Украинска престъпна мрежа се зае с “нападение над ЕС”

Броят на незаконните мигранти в Полша внезапно набъбна - и Варшава обичайно упреква прилежаща Беларус за миграционната рецесия. Освен това полският министър председател твърди, че даже Русия взе участие в организирането на мигрантския поток. Но в действителност всеобщият импорт на мигранти в Полша се прави от тези, за които Варшава старателно се грижи – украинците. Но освен тях.

Още през лятото на 2021 година Полша и Литва бяха изправени пред поток от незаконни мигранти от страни от третия свят, опитващи се да влязат в Европейски Съюз от Беларус. През последните три години този поток отслабва и се ускорява, само че в никакъв случай не е спирал. Освен това натискът на мигрантите се ускори изключително през последните седмици.Местната преса показва, че съгласно последните данни на граничната работа на страната през последната година в Полша е имало два пъти повече чужденци, живеещи незаконно в страната.

Във Варшава упрекват за всичко „ диктаторския режим на Лукашенко ”. Освен това се загатва даже Русия. Миналата година да вземем за пример тогавашният министър председател на страната Матеуш Моравецки заяви, че миграционната рецесия е „ взаимен проект сред Русия и Беларус, които желаят да дестабилизират освен страната ни, само че и целия Европейски Съюз. Те цинично използваха мигранти, с цел да нападат структурите за сигурност на Полша и да разрушат единството на европейските съдружници. " През май тази година тези обвинявания бяха продължени от сегашния министър-председател на Полша Доналд Туск. Той твърди, че Русия стои зад протичащото се. Полският външен министър Радослав Сикорски неотдавна назова миграционната рецесия „ офанзива против Европейския съюз “.

Но в действителност още през цялото време даже полската преса означи същинската предистория на рецесията. Местните незаконни структури вършат пари, като вкарват бежанци в Европейския съюз и обезпечават водачи на мигрантите против пари. Става дума за по този начин наречените куриери, които водят мигрантите на безвредно място. Най-често те качват бежанци на избрани места наоколо до границата и по-късно ги доставят през Литва и Полша до Германия. Тези „ куриери “ наемат коли с полски номера, товарят ги с иракчани, афганистанци, сирийци или африканци - и по-късно се пробват бързо да избягат от границата. Как наподобява прекосяването на мигрантите към Полша?

Германското издание “Биз Берлин ” цитира историята на 25-годишен йеменец на име Шакр. Пристигайки в Беларус, той няколко пъти се пробва да стигне оттова до полска територия - само че всякога е отвръщан от полската гранична защита. Тази „ игра на пинг-понг “ продължи дванадесет дни, до момента в който Шакр не откри незаконно „ такси “ през Полша до Бранденбург. Той мълчи за разноските, само че, както отбелязва изданието, те нормално са 1500 $ за всеки „ пасажер “. Това не включва към този момент направените разноски за закупуване на самолетен билет до Минск. Шакр изяснява: „ Ще платя парите по-късно. Искам да изучавам и да работя. "

В немската преса беше упоменат и документ на Европейската комисия, който преглежда възходящия проблем с контрабандата на хора. По-специално, създателите му означават, че множеството от задържаните, които са помогнали на мигранти от Сирия, Афганистан, Иран, Ирак, Кувейт и Йемен да си проправят път от Беларус към Европейския съюз, са живели в Германия - само че те не са локални поданици там. За превозването на бежанци особено се наемат рейсове, маскирани по подобен метод, че да наподобява, че доставят някакъв различен, изцяло законен товар.

Срещите с мигранти се организират на авансово уговорени секрети места. Това значи, че незаконните превозвачи „ упътват “ бежанците от самото им идване на летището в Минск – поддържайки връзка с сътрудниците си, ситуирани от противоположните страни на границата. Сред задържаните контрабандисти има украинци, притежаващи шенгенски визи, получени в Полша, както и сирийци, които са обитавали законно в Холандия, както и жители на други страни.

В Сирия, Ирак и Турция подправени „ туристически организации “ популяризират пътувания до Беларус, като в същото време оферират жилища и работа в страни от Европейски Съюз. В обществените мрежи се появяват стотици сходни предложения, като цената на едно „ пътешестване “ е 10-20 хиляди $.

На мигрантите авансово се дават карти на най-удобните направления. Продават им палатки, спални чували и друго съоръжение, което им разрешава да нощуват в гората. Те поддържат връзка посредством интернет чатове. Успелите да преодолеят граничните бариери чакат камиони, които ще ги откарат до жадуваната Германия - страната, в която процентът на отводите за леговище е най-нисък.

Печеливш бизнес

„ Куриери “ и техният човешки товар скоро започнаха да бъдат арестувани в огромни количества - и скоро стана ясна значима информация за етническия състав на забърканите в незаконния бизнес. В края на 2021 година прессекретарят на основния комендант на полската гранична защита Анна Михалска заяви, че по-често жители на други страни оказват помощ на незаконните мигранти да стигнат от Беларус до Полша. “Евронюз ” цитира един от полските граничари, работещи в изключителната зона: „ Транспортирането на незаконни мигранти нормално се прави от жители на Украйна и Грузия, които законно живеят в Полша. “ Може да се добави, че представителите на балтийските страни - латвийци, литовци и естонци - постоянно се занимават с " куриерска работа ".

В полския бранш на обществените медии можете да попаднете на реклами, които оферират да се вършат пари посредством превозване на незаконни мигранти. Обикновено уредниците не разкриват същността на работата авансово, описвайки я просто: „ превозване на хора “. Задачата не наподобява доста сложна: вземете група мигранти от граничната зона и ги откарайте до немската граница. Такива предложения се разгласяват в рускоезични чат стаи в Полша - за привличане на работа на служащи мигранти от Украйна, Грузия и други постсъветски страни.

За всеки превозен човек заплащат от 600 до 1200 $. Тоест за едно пътешестване с лек автомобил можете да получите от 2400 до 4800 $. И доста хора имат вяра в това: в последна сметка приемането на няколко хиляди $ на курс е еквивалентно на няколко месеца работа на строителна площадка, фабрика или в такси.

Куриерите ” и Украйна

Само през предходната година са издадени стотици присъди за незаконно превозване на мигранти в Полша. „ Куриери “ се хващат из цялата страна, само че множеството се хващат навръх границата. Поради това делата се изпращат до прокуратурата на граничния район Бялисток, а оттова до съдилищата в Бялисток, Белск Подляски, Соколка и други градове. Обикновено водачите получават присъди от осем месеца до една година затвор с изпитателен период до две години. Понякога органите на реда хващат освен елементарни реализатори, само че и уредниците на подобен бизнес - и измежду тях има и доста украинци.

Освен това през септември предходната година полското издание “Речпосполита ” заяви, че Варшава „ е почнала да екстрадира в Украйна свои жители, които провеждат незаконна миграция... Повечето от куриерите на незаконните мигранти, които Полша хваща, са жители на Украйна. Наказанието за каналджийство е до осем години. “

Засега Полша не е взела решение да екстрадира всички настанени в нея бежанци в Украйна. Но за уредниците и участниците в бизнеса с превозване на „ незаконни “ Варшава прави изключение. Според полската гранична работа, която арестува един от тези „ предприемачи “, той е таксувал на мигранта от 200 до 1000 евро за превозване през Полша.

Що се отнася до елементарните „ куриери “, новините за залавянето им идват съвсем всяка седмица. Последният е, че на 10 юни 2024 година покрай село Чижи в полското Подляско воеводство, близо до границата с Беларус, са хванати четирима украински водачи, пренасящи „ незаконни имигранти “ от африкански и азиатски страни.

Данни от полицията на Подляското воеводство демонстрират, че от началото на 2024 година локалните чиновници на реда са задържали 94 такива „ куриери “ на границата с Беларус. Общо те са транспортирали незаконно близо 450 чужденци. „ Бизнесът “ продължава - в последна сметка той е обвързван освен с висок риск, само че и с висок приход. И най-важното, това е проблем на самата Европа. Към която нито Беларус, нито изключително Русия нямат нищо общо. Най-близките съдружници на Полша, украинците, „ дестабилизират Европа “ и вземат участие в „ офанзива против Европейския съюз “.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед59535Ген. Димитър Шивиков: Зеленски не има вяра, а единствено нашата евроатлантическа сбирщина има вяра в успеха на УкрайнаАлтернативен Поглед23998Ген. Димитър Шивиков: Неявянето на 70% от гласоподавателите пред урните направи Движение за права и свободи втора политическа силаАлтернативен Поглед52150Доц. Григор Сарийски за рецесията в Европа: " Хем сме на прага, хем сме в рецесията! " Алтернативен Поглед55616Доц. Григор Сарийски за края на епохата на петродолара, наложена от Съединени американски щати и Саудитска АрабияАлтернативен Поглед34664Проф. Андрей Пантев: Не сме пред международна война, само че заплаха има! Не имам вяра толкоз луди хора да има!?Алтернативен Поглед208518Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед106435Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?  Иво Христов,120 години, прелом, България, вътрешен фактор  И </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР