Броят на лекарите-специалисти по Педиатрия в страната през 2021 г.

...
Броят на лекарите-специалисти по Педиатрия в страната през 2021 г.
Коментари Харесай

Правят Единна информационна система за мониторинг на медицинските специалисти

Броят на лекарите-специалисти по Педиатрия в страната през 2021 година е бил 1408 (1412 и 1416 за предходните две години). В структурата на лекарите-специалисти по специалности тези експерти са 4.8% (между 6.2% и 3.4% в другите години). Това излиза наяве от разбора, изработен в Национална тактика за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа 2030.

От Министерството на здравеопазването са показали като главен проблем устойчивата наклонност на понижаване и застаряване на лекари и други медицински експерти за обслужването на деца. Броят на лекарите-специалисти, упражняващи специалността си през 2021 година по обособените медицински специалности с детска устременост, е 15 в Детска гастроентерология; Детска ендокринология и заболявания на обмяната – 28; Детска кардиология – 39; Детска клинична хематология и онкология – 29; Детска неврология - 25; Детска нефрология и хемодиализа – 11; Детска пневмология и фтизиатрия – 46; Детска психиатрия – 22; Детска ревматология – 11; Детска хирургия – 65.  

„ При специалностите детски профил в народен мащаб се открива дефицит и макар наклонността за повишаване на броя на лекарите по всички специалности за последните две години, дълготраен остава дефицитът и намаляването с годините на броя на тези експерти, изключително в по-малките области на страната “, споделят от Министерство на здравеопазването. Дефицит се следи и във връзка с лекарите – неонатолози (общо 259 за страната), като в някои от областите има единствено по един експерт.

По данни на НЗОК разпределението на лекарите със компетентност с детска устременост в договорите за болнична помощ е мощно неравномерно на територията на страната. В доста от областите липсват лекари по огромна част от типовете специалности по детски заболявания, което постанова при нужда от профилирана болнична здравна помощ лекуването да бъде реализирано в друга област, където такива експерти са налични.

От общия брой експерти в София са 420 (21%), от които 239 са педиатрите (18% от експертите в гр. София). В петте града с максимален брой население от възрастовата група 0 – 19 години (София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора) са съсредоточени 890 от експертите, което е близо половината от наличните човешки запаси за цялата страна (45%), от тях 534 са педиатрите (41%).

От Министерство на здравеопазването означават, че дефицитът на медицински фрагменти води до утежняване качеството на предлаганите здравни услуги на популацията, ограничение достъпа до опазване на здравето и утежняване на съществени здравни индикатори.

В Националната тактика е записано, че с цел да бъдат усъвършенствани механизмите за установяване и обмисляне на потребностите от медицински и други експерти в опазването на здравето, ще бъде обезпечено събиране на по-качествена информация по отношение на актуалните и евентуалните потребности на детското население от здравни услуги на национално и локално равнище, както и осигуреността и разпределението на наличните медицински фрагменти. Това ще бъде осъществено посредством плануваното създаване и въвеждане на Единна осведомителна система за мониторинг на медицинските експерти в НЗИС.

Въз основа на избраните потребности и оценената информация ще бъде плануван нужният брой студенти по медицински посоки до 2030 година, с главен фокус върху броя на медицинските сестри. Едновременно с това ще се подхващат ограничения за повишение на атрактивността на медицинските специалности с дейни осведомителни акции, с фокус в учебните заведения за повишение на осведомеността по отношение на необятните благоприятни условия за кариера в бранша за опазването на здравето, услуги и грижи за деца. За обезпечаване на модерно и отговарящо на развиването на потребностите образование на медицинските фрагменти, взаимно с висшите учебни заведения от време на време ще бъде оценена потребността от актуализация на образователните стратегии, ориентирано към възстановяване на компетентностите за работа и грижи за деца, консултиране, екипна работа и други

За основаването на привлекателни условия за образование за придобиване на компетентност, Министерството на здравеопазването пък ще продължи политиката за ориентиране на държавното финансиране към специалности, при които се регистрират отрицателни трендове, в това число в региона на детското опазване на здравето. Тази политика ще бъде разширена посредством целенасочени финансови тласъци за започване на специализация по дефицитни специалности, имащи отношение към диагностиката и лекуването на деца.

От Министерство на здравеопазването допълват, че в процеса ще бъдат включени и работодателите, които ще бъдат ангажирани да обезпечат положителни условия на труд, както и заслужено и съразмерно заплащане по отношение на тежестта на съответната здравна специалност и компетентност.

„ Ще бъдат употребявани всички съществуващи механизми за поддръжка на развиването и задържането на медицински експерти, планувани в Оперативните стратегии на Европейски Съюз и Плана за възобновяване и резистентност “, написа още в Стратегията.

Националната тактика за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа 2030 може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР