Тъй като броят на жертвите на горските пожари в Мауи наближава 100, гневът расте

...
Броят на жертвите в Хавай от най-смъртоносния горски пожар в
Коментари Харесай

Броят на жертвите в Хавай от най-смъртоносния горски пожар в САЩ за повече от век достигна 100 в неделя, подхранвайки критиките, че бездействието на правителството е допринесло за тежката загуба на живот.

Беше потвърдено, че най-малко 96 души са загинали към неделя вечерта, но официалните лица предупредиха, че цифрата вероятно ще нарасне, тъй като спасителните екипи с трупни кучета си проправят път през стотици домове и изгорели превозни средства в Лахайна .

Историческият крайбрежен град на остров Мауи беше почти унищожен от бързо развиващия се ад рано сутринта в сряда, като оцелелите казаха, че не е имало предупреждения.

На въпроса в неделя защо няма от сирените на острова са били активирани, сенаторът от Хавай Мейзи Хироно каза, че ще изчака резултатите от разследването, обявено от главния прокурор на щата.

Представител Джил Токуда от Хавай каза в предаването „Face the Nation“ на CBS News в неделя, че предупредителните сирени на щата „вероятно не са се включили“ в Мауи, когато бързо движещият се пожар приближава Лахайна.

Токуда, демократ, чийто окръг включва Мауи, каза: „Всеки, който някога е живял на Хаваите, познава предупредителните сирени. Задейства се веднъж месечно, всеки месец, в 12 на обяд и гърми. И ако не, бива поправено, защото това е първата ни линия на защита."

Тя също така предположи, че предупредителните сигнали, които обикновено се изпращат до мобилни телефони, може да са били засегнати от масови прекъсвания на електрозахранването, съобщени в Мауи, когато избухнаха горските пожари. Тези прекъсвания вероятно са попречили на хората да получат полезна информация за естеството на предупреждението и насоки как трябва да продължат.

Гов. Джош Грийн каза в неделя, че около 2700 сгради са били унищожени в Лахайна на приблизителна стойност от 5,6 милиарда долара.

Хиляди са останали без дом.

„Останките, които намираме, са от пожар този разтопен метал", каза шефът на полицията на Мауи Джон Пелетие. "Когато вземем останките... те се разпадат."

Това затруднява идентификацията, каза той и призова тези с изчезнали роднини да дадат ДНК проби, които биха могли да ускорят процеса.

Пелитие каза, че трупните кучета все още имат огромна площ за търсене на стотици хора, които са в неизвестност.

„Движим се възможно най-бързо. Но само за да знаете, три процента -- това е, което е претърсено с кучетата“, каза той.

Клинт Хансен предостави изглед от въздуха на част от Лахайна:

Горският пожар е най-смъртоносният в Съединените щати от 1918 г., когато 453 души загинаха в Минесота и Уисконсин, според изследователската група с нестопанска цел Националната асоциация за противопожарна защита.

Броят на загиналите надмина пожара в Калифорния през 2018 г., който на практика изтри малкото градче Парадайз от картата и уби 86 души.

Горските пожари са най-смъртоносното природно бедствие в Хавай откакто стана щат през 1959 г.

Задават се въпроси за това доколко властите са били подготвени за катастрофата, въпреки излагането на островите на природни опасности като цунами, земетресения и силни бури.

В плана си за управление на извънредни ситуации миналата година щатът Хавай описа риска от горски пожари като „нисък“.

Въпреки това слоевете на предупреждение, предназначени да буферират гражданите, ако връхлетят бедствия, изглежда не са работили.

Мауи претърпя множество прекъсвания на електрозахранването по време на кризата, което попречи на много жители да получат спешни сигнали на техните мобилни телефони.

Не прозвучаха сирени за спешна помощ и много жители на Лахайна разказаха, че са научили за пожара от съседи, тичащи по улицата или сами са го видели.

„Планината зад нас се запали и никой не ни каза Джак“, каза 63-годишната местна жителка Вилма Рийд пред Agence France-Presse.

„Знаеш ли кога открихме, че има пожар? Когато беше отсреща на улицата."

Рийд, чиято къща беше унищожена от пожара, каза, че е зависима от подаянията и добротата на непознати и спеше в кола с дъщеря си, внука и двете си котки.

Ню Йорк Таймс съобщи в неделя, че пожарникарите, изпратени да се справят с пламъците, са открили, че някои хидранти са пресъхнали.

„Просто нямаше вода в хидрантите“, цитира вестникът думите на пожарникаря Кеахи Хо.

Паството на баптистката църква „Грейс“, която беше изравнена с огъня, се събра в неделя в кафене в Кахулуи за два часа утеха.

Пастор Арза Браун водеше службата в своите сандали, единствените обувки, оцелели след пожара, унищожил къщата му.

Но капаните на служението бяха далеч от ума му, докато утешаваше други евакуирани.

„Това е едно нещо да се съберем днес – просто да бъдем един с друг и да се насърчаваме взаимно“, каза той.

За някои оцелели трудните дни след трагедията се влошаваха от това, което те смятат за официална непримиримост, с блокади, които им пречеха да се върнат в домовете си.

Полицията на Мауи каза, че обществеността няма да бъде допусната в Лахайна, докато продължават оценките на безопасността и претърсванията – дори някои от тези, които могат да докажат, че живеят там.

Пожарите на Мауи последваха други екстремни метеорологични явления в Северна Америка това лято, с чупещи рекорди горски пожари, които все още горят в Канада, и голяма гореща вълна, изгаряща югозападната част на САЩ.

Европа и части от Азия също претърпяха високи температури, като големи пожари и наводнения причиниха хаос.

Учените казват, че причиненото от човека глобално затопляне изостря природните опасности, което прави и двете по-вероятни и по-смъртоносни.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР