Броят на жертвите след земетресението в Турция и Сирия надхвърли

...
Броят на жертвите след земетресението в Турция и Сирия надхвърли
Коментари Харесай

Над 2,2 милиона напускат засегнатите градове в Турция, военни пазят от набези


Броят на жертвите след земетресението в Турция и Сирия надвиши 40 000 души. След днешния ден издирването на оживели последователно стартира да стопира. Надеждата, че към момента има такива хора обаче, кара екипите да не престават дейна работа.

Други пък започнаха дейни действия по почистване на отломките.

Военните в Искендерун не разреши на екипа на bTV да отиде до разрушенията. Те пазят от обири и нападения. Виждат се обаче тонове парчета, бетон и мебелировка на хората.

Местните стоят до камарите дружно с част от персоналните си движимости.

Над 2,2 милиона души напущат засегнатите градове от мощното земетресение. Някои от тях се изтеглят сами.

Като след война - по този начин наподобява Османие дни след труса. Хората, останали без дом, все още се събират в палатков лагер.

Жилищните блокове на цяла улица в Османие са със съществени вреди, тук-там даже изчезнали стени, а седмица след мощното земетресение част от хората са евакуирани, само че кооперациите остават необезопасени.

Сред пейзажа от полусрутените здания е Мехмед. Продава портокали, само че не стопира да приказва за преживения смут, от който се избавя по знамение.

“Бях у дома по време на земетресението. Беше през нощта, бяхме сюрпризирани. Имаше мощен трус. Не можехме да намерим вярната врата. Няма доста вреди по моята къща, тъй като е едноетажна, само че беше доста ужасно ”, описа той пред bTV.

А през днешния ден се чуди по какъв начин ще се живее в града.

“Има доста развалени здания. Някои са на път да рухнат. Сериозно е ситуацията и по центъра. Няма какво да се направи ”, разяснява мъжът.

Хората в напуканите здания започнаха сами да изнасят движимостите си, с цел да се изтеглят. Сред тях е и Шерифе. Срещаме я на улицата до част от фамилното имущество. Блокът ѝ е неспособен за живот, по тази причина напуща дома си дружно с цялото семейство.

" Не знам къде ще живеем. Събрахме си движимостите. Изнасяме се. Гледаме да вървим по селата, само че всеки ще живее където откри, всеки ще живее където и да е, единствено не и тук. Сега спасяваме каквото можем ", споделя дамата.

Семейството оцелява и през днешния ден е дружно, а Шерифе признава, че от напрежението не помни момента на труса.

„ Чудо е, че не липсва някой и всички сме здрави. Добре, че ни хвана у дома. Оцеляхме от земетресението с помощта на Бога “, споделя дамата.

Магазините в града не работят, а огромните търговски обекти също освобождават пространствата. На този стадий действия по напуканите здания към момента няма.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР