Броят на екзекуциите, регистрирани в световен мащаб през 2022 г.,

...
Броят на екзекуциите, регистрирани в световен мащаб през 2022 г.,
Коментари Харесай

„Amnesty International“: Регистриран е най-високият брой екзекуции в света от пет години насам

Броят на изтезанията , регистрирани в международен мащаб през 2022 година , е най-високият от пет години насам, откакто няколко страни от Близкия изток усилиха използването на смъртното наказване, регистрира отчет на правозащитната организация „ Amnesty International “ .

Според годишния разбор на организацията е известно, че общо 883 души са били наказани на гибел в 20 страни , което бележи растеж от 53% в съпоставяне със статистиката през 2021 година Само в Иран , Саудитска Арабия и Египет са осъществени 90% от тези изтезания. Данните не включват Китай, за който се счита, че всяка година биват екзекутирани хиляди хора. Данните за смъртното наказване в Китай са класифицирани, което съгласно „ Amnesty International “ пречи на напъните ѝ да направи точна оценка за броя на екзекутираните лица в страната. Правозащитниците разкриха още, че са съумели да потвърдят информацията, че изтезания са били осъществени и в Северна Корея, Виетнам, Сирия и Афганистан , само че към този момент не е налице задоволително информация, с цел да бъдат предоставени достоверни съответни числа.

Според отчета Иран и Саудитска Арабия са основните виновни страни за внезапното нарастване на оповестените обществено изтезания в международен мащаб през миналата година. В него се показва още, че управляващите на Иран са осъдили на гибел 576 души – спрямо 314 през 2021 година От общия брой за тази година 279 души са били наказани за ликвидиране, като от тях 255 – за закононарушения, свързани с опиати, 21 – за обезчестяване, а 18 – по обвиняването за нарушение на национална сигурност, известно като „ омраза против Бога “.

Последната категория включва двама мъже, които са били арестувани по отношение на антиправителствените митинги, избухнали в Иран през септември. Те са били изправени пред процеси, които специалист на Организация на обединените нации дефинира като „ случайни, съкратени и фиктивни, белязани от изказвания за изтезания “ . В Саудитска Арабия изтезанията са се утроили от 65 през 2021 година до 196 през 2022 година – най-високият брой, който „ Amnesty International “ е записала в страната за последните 30 години.

Организацията и преди е упреквала саудитската правосъдна система , че издава смъртни присъди след извънредно несправедливи правосъдни процеси, в това число въз основа на „ самопризнания “ , изтръгнати с изтезания или други форми на малтретиране . В Египет предходната година 24 души са били наказани на гибел. Това обаче е със 71% по-малко спрямо 2021 година, когато там са били екзекутирани 83 души. Amnesty оповестява също за изтезания в Ирак (11), Кувейт (7), Палестинските територии (5), Йемен (4) и Сирия (неизвестно колко).

Генералният секретар на групата Агнес Каламар упрекна намерено страните от Близкия изток , че нарушават интернационалното право и показват „ безсрамно неуважение на човешкия живот “.

„ Време е държавните управления и Организация на обединените нации да засилят натиска върху виновните за тези груби нарушавания на правата на индивида и да подсигуряват въвеждането на интернационалните гаранции, “, прикани Каламар .

На други места по света като в Съединени американски щати да вземем за пример, са били екзекутирани 18 души , спрямо 11 през 2022 година, а 11 души са били наказани на гибел в Сингапур , където изтезанията за закононарушения, свързани с опиати, са били обновени след двегодишно спиране по време на пандемията от COVID-19.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР