Броят на екстремните климатични събития е нараснал с 83% през

...
Броят на екстремните климатични събития е нараснал с 83% през
Коментари Харесай

Кои бяха най-опасните метеорологични явления през 2022 г., коментира метеорологът Николай Петков

Броят на рисковите климатични събития е повишен с 83% през последните две десетилетия, разяснява метеорологът Николай Петков в разбор за Той е приключил магистратура компетентност „ Метеорология “ във Физическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ и работи в екологично съдружие „ За Земята “ като специалист и координатор. 2022 година бе присъща с проявлението на Ла Ниня (студената фаза на съмнение на температурата на водата в източната екваториална част на Тихия океан, а топлата е известна като Ел Ниньо) за трета поредна година, което е нетипично, и се счита, че то е асъдействало за релативно по-ниската международна температура по отношение на рекордното топлите 2016 година и 2020 година. Нарастването на концентрацията на парникови газове в атмосферата заради антропогенните излъчвания продължи, като и двете доближиха рекордни нива. Тревожни промени се следят и за други климатични знаци – например морското равнище продължава да се повишава, а наличието на топлота в океаните също се прави оценка като рекордно огромно. А в Алпите се следиха рекордни загуби на лед. Едно събитие е рисково, когато се следи рядко на обещано място или за избран интервал от годината, а миналата година бе белязана от голям брой рискови метеорологични феномени в разнообразни региони по света.  Екстремните феномени са измежду най-явните проявления на затоплящия се климат, като провокираните от хората промени на климата към този момент оказват влияние върху голям брой метеорологични и климатични екстремуми във всеки един регион на планетата, според Шестия оценъчен отчет на IPCC. Те нарастват и по периодичност, и по активност, като прогнозите са да не престават да се усилват при бъдещо стопляне на климата.  Фигура 1. Оценка на броя на естествените бедствия с огромно влияние за интервала 1980 – 2019 година Вече има направени разбори, съгласно които броят на рисковите метеорологични събития през миналите десетилетия е повишен. Това се отнася в най-голяма степен за феномени, свързани с горещо време и интензивни превалявания, до момента в който събитията, свързани със студено време, понижават. През последните две десетилетия броят на рисковите климатични събития е повишен с 83% – от 3656 през интервала 1980 – 1999 до 6681 през 2000 – 2019, според доклад на Службата на Организация на обединените нации за понижаване на риска от бедствия. По отношение на вредите е по-трудно да се направи справедлива оценка, заради повишаването на популацията на Земята и процесите на урбанизация, само че съгласно отчета има близо двойно повишаване на финансовите вреди. Според СМО доста от рисковите събития с огромно влияние през 2022 година са се случили поредно, което е оставило малко време за възобновяване сред тях. Най-съществените рискови метеорологични феномени през 2022 година Наводненията в Пакистан
Рекордни превалявания доведоха до наводнения в Пакистан сред юли и октомври, които предизвикаха гибелта на над 1700 души, измежду които и 647 деца и доведоха до разселването на 7,9 милиона души и 33 милиона общо наранени. Освен човешки жертви, наводненията станаха причина за гибелта на към 936 000 селскостопански животни. Наводненията предизвикаха обилни вреди върху инфраструктурата, разпространяване на заболявания и дефицит на храна. Месечните суми на дъжда в Пакистан през юли и август бяха надлежно със 181% и 243% над нормалното, правейки ги най-валежните месеци в историята на метеорологичните наблюдения на страната. Най-големи са аномалиите в провинциите Синд и Балочистан, където сумите на дъжда през август бяха надлежно със 784% и 500% над нормата. На база данни от сателитни наблюдения, в даден миг през месец август към 9% от площта на страната е била наводнена. 
Миналогодишният мусонен сезон в Югоизточна Азия бе по-дълъг и натоварен от нормалното, което е особено за години с феномена Ла Ниня. Друга евентуална причина за необикновените превалявания е фактът, че мусонът бе предшестван от интервал с извънредно високи температури.  Април и май 2022 година бяха най-топлите в историята на Пакистан.  Това сътвори условия за увеличаване на придвижването на влажния въздух от релативно по-хладния Индийски океан към загрятата суша, което всъщност съставлява мусонната циркулация.  Повишението на световната температура е нараснала вероятността за подобен вид събитие, като сумата на дъжда за интервала е с до 50% по-голяма заради въздействието на климатичните промени, според оценка на World Weather Attribution. Наводненията се правят оценка като най-лошите в историята на страната. Финансовите вреди възлизат на над 30 милиарда щатски $ по данни на Световната банка. Към януари 2023 година доста региони остават наводнени. Четири милиона деца към момента се намират наоколо до застояли и нечисти води, а 10 милиона не престават да се нуждаят от храна и здравна помощ, съгласно УНИЦЕФ. Горещите талази и засушаването в Европа
Лятото на 2022 година беше най-топлото в Европа в историята на метеорологичните наблюдения, като е значимо да бъде очебийно, че предходното най-топло лято е било през 2021 година На Стария континент и през трите летни месеца се следиха разнообразни рискови феномени като горещи талази, засушавания и горски пожари. Най-значителни бяха аномалиите в Западна и Централна Европа. Сред най-открояващите се феномени бе горещата вълна от средата на юли. 
Тогава в доста селища, изключително в Северна Англия и Западна Франция, бяха маркирани температурни върхове, превишаващи старите с повече от 3°C. На 19 юли за първи бяха измерени температури над 40°C в Обединеното кралство – 40,3°C в Конингсби, и 40,2°C на летище Хийтроу. А в Швеция за първи път от 1947 година бе измерена температура над 37°C. Оценката на смъртността, породена от горещите талази, е сложна за правене. Според публични оценки в Обединеното кралство са умряли 2800 души в групата от над 65 години, 4500 души в Германия и 11 000 във Франция. В множеството страни от Западна и Централна Европа 2022 година беше най-топлата или втората най-топла година от най-малко 1950 година насам.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР