Броят на децата, починали преди петия си рожден ден, е

...
Броят на децата, починали преди петия си рожден ден, е
Коментари Харесай

Детската смъртност по света достига исторически минимум, сочи нов доклад на ООН

Броят на децата, умряли преди петия си рожден ден, е достигнал исторически най-малко, намалявайки до 4,9 милиона през 2022 година, съгласно последните оценки, оповестени през днешния ден от Междуведомствената група на Организация на обединените нации за оценка на детската смъртност.

Докладът разкрива, че през днешния ден оцеляват повече деца, в сравнение с когато и да било преди, като от 2000 година насам смъртността на децата под 5-годишна възраст в международен мащаб е намаляла с 51%. Няколко страни с ниски и междинни приходи са изпреварили този спад, което демонстрира, че напредъкът е вероятен, когато се отделят задоволително запаси за първоначални здравни грижи, в това число за здравето и благосъстоянието на децата. Камбоджа, Малави, Монголия и Руанда, да вземем за пример, са понижили смъртността при децата под 5-годишна възраст с над 75 % от 2000 година насам.

" Зад тези числа се крият историите на акушерките и квалифицираните здравни експерти, които оказват помощ на майките да родят безвредно своите деца, на здравните служащи, които имунизират и защищават децата от смъртоносни заболявания, и на здравните служащи в общността, които вършат домашни визити, с цел да поддържат фамилиите и да обезпечават съответна помощ за децата по отношение на здравето и храненето им ", съобщи изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел, която добави: " Благодарение на десетилетията на ангажираност от страна на обособени хора, общности и народи, с цел да доближат до децата качествени и ефикасни здравни услуги, ние показахме, че разполагаме със знанията и инструментите за избавяне на човешки животи. "
Данните демонстрират също, че макар този прогрес към момента следва дълъг път, с цел да се постави завършек на всички предотвратими смъртни случаи при децата и младежите. В допълнение към 4,9 милиона души, изгубили живота си преди да навършат 5 години - съвсем половината от които са били новородени - още 2,1 милиона деца и младежи на възраст 5-24 години също са изгубили живота си. Повечето от тези смъртни случаи са съсредоточени в Африка на юг от Сахара и Южна Азия.

Тази трагична загуба на живот се дължи най-вече на предотвратими или лечими случаи, като прибързано раждане, затруднения по време на раждането, пневмония, диария и малария. Много животи биха могли да бъдат избавени при по-добър достъп до висококачествени първоначални здравни грижи, в това число съществени, евтини интервенции, като имунизации, съществуване на дипломиран медицински личен състав при раждането, поддръжка за ранно и дълготрайно кърмене, както и диагностика и лекуване на детски заболявания.

" Макар че е реализиран позитивен прогрес, всяка година милиони фамилии към момента страдат от опустошителната загуба на дете, постоянно още в първите дни след раждането ", съобщи генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Аданом Гебрейесус. " Мястото, където се ражда едно дете, не би трябвало да дефинира дали то ще живее или ще почине. От решаващо значение е да се усъвършенства достъпът до качествени здравни услуги за всяка жена и дете, в това число по време на изключителни обстановки и в отдалечени региони. "
В качеството си на доверени членове на общността патронажните сестри и здравните посредници играят значима роля в даването на животоспасяващи здравни услуги на децата и фамилиите във всяка общественост, като да вземем за пример имунизации, проби и медикаменти за смъртоносни, само че лечими болести, както и поддръжка за храненето. Те би трябвало да бъдат интегрирани в системите за първична здравна помощ, да получават заслужено възнаграждение, да бъдат добре подготвени и да разполагат със средства за даване на грижи с най-високо качество.

Проучванията демонстрират, че детската смъртност в страните с най-голям риск би могла да намалее доста, в случай че интервенциите за оцеляване на децата в общността доближат до нуждаещите се. Само този пакет от интервенции би избавил милиони деца и би обезпечил грижи по-близо до дома. За възстановяване на детското здраве и оцеляване е належащо интегрирано ръководство на детските заболявания - изключително на водещите аргументи за гибел след раждане, острите респираторни инфекции, диарията и маларията.

Въпреки че световните числа демонстрират признаци на прогрес, съществуват и основни закани, които заплашват оцеляването на децата в доста елементи на света. Сред тях са възходящото неравноправие и икономическа неустойчивост, нови и продължителни спорове, усилване на въздействието на изменението на климата и последствията от COVID-19, които могат да доведат до застой или даже до изтриване на на постигнатото и до продължаваща ненужна загуба на детски живот. Вероятността децата, родени в най-бедните семейства, да умрат преди да навършат 5 години, е два пъти по-голяма спрямо най-богатите семейства. Вероятността децата, живеещи в нестабилна или наранена от спорове среда, да умрат преди да навършат 5 години, е съвсем три пъти по-голяма спрямо децата в други страни.

Данните за детската смъртност в България сочат, че тя също е намаляла доста: сред 2000 и 2022 година, коефициентът на детска смъртност до 5 година спада от 18 на хиляда до 6 на хиляда. За децата до 1 година възраст тя е 4.8‰, което, макар позитивните трендове на спад, си остава доста по-високо от междинната за стойност за Европейски Съюз (3.2‰ през 2021 г.). Налице са обилни районни разлики в индикатора, като в някои области (напр. Сливен и Монтана) той е над два пъти по-висок от междинното за страната.

„ Данните за България сочат забележителен прогрес във връзка с намаляването на детската смъртност през последните десетилетия. Въпреки това България изостава от междинните равнища за Европейския съюз и с цел да бъдат достигнати те, има потребност от съществени вложения в системата за първоначални здравни грижи, в това число въвеждане на система от патронажни грижи в общността, които да доближат до всички деца и фамилии, които се нуждаят от тях. “ - съобщи Кристина Де Бройн – представител на УНИЦЕФ в България.
При сегашните темпове 59 страни няма да съумеят да реализират Глобалните цели за стабилно развиване по отношение на смъртността измежду децата под 5-годишна възраст, а 64 страни няма да съумеят да реализират задачата за смъртността измежду новородените. Това значи, че до 2030 година към 35 млн. деца ще умрат, преди да навършат петата си година - смъртност, която значително ще бъде понесена от фамилиите в Африка на юг от Сахара и Южна Азия или в страните с ниски и междинни приходи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР