Броят на американците, които загубиха своята работа и поради това

...
Броят на американците, които загубиха своята работа и поради това
Коментари Харесай

САЩ: Първо понижение от началото на пандемията на исковете за обезщетения за безработица под 300 000



Броят на американците, които изгубиха своята работа и заради това потърсиха компенсации за безработица през последната седмица, означи намаляване под 300 000 за пръв път от началото на коронавирусната пандемия на фона на неистовите старания на фирмите да наемат повече чиновници служащи.

Според Департамента по труда молбите за помощи за безработица през седмицата до 9-и октомври се намалиха с 36 000 до 293 000, до момента в който осредните упования на финансовите пазари бяха за към 319 000. Това съставлява 19-месечно дъно и първо намаляване на исковете за помощи при безработица след началото на коронавирусната пандемия (най-ниско равнище от средата на март 2020 г.).

Броят на компенсации за безработица доближи своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и март 2020 година, когато беше първия Covid локдаун, след което техният брой стартира трайно да се намалява, като през последните седмици техният брой към този момент стартира да приближава " естествените равнища " от преди пандемията сред 200 000 и 250 000.

Междувременно броят на хората, които към този момент получават щатски компенсации за безработица, се намалиха през седмицата до 2-ри октомври с цели 134 хиляди до 2,593 милиона, достигайки също най-ниско равнище от март 2020 година Тези данни са известни като продължаващи искове за компенсации за безработица.

Броят на трудещите се, получаващи спомагателни компенсации посредством осем незабавни стратегии, финансирана от федералното държавно управление или обособените американски щати, се намали до 3,65 милиона.

Един от най-големите проблеми за американския бизнес сега е намирането на задоволително чиновници, които да наемат. С оглед на това бизнесът редуцират доста малко хора заради дефицит на работна ръка, който вреди на производството и попречва икономическото възобновяване.

Все още е незнайно какъв брой дълго ще продължи този дефицит на работна ръка. Прекратяването на спомагателните федерални компенсации за безработица трябваше да подтикне повече хора да търсят работа, само че размерът на работната мощ в действителност се сви през септември даже при множеството компании, предлагащи по-високи заплати.

Миналия петък бяха показани държавни данни, съгласно които новонаетите служащи отвън селскостопанския бранш се усилиха през септември с едвам 194 000 - най-слабо покачване от девет месеца насам. Отслабването на растежа на заетостта се дължи най-много на дефицита на служащи, както и на несъответствието на уменията, като държавни данни от по-рано тази седмица демонстрираха, че в края на август е имало 10,4 милиона незаети (свободни) работни места.

Колкото по-дълго продължава дефицитът на работна ръка, толкоз по-трудно ще бъде стопанската система на Съединени американски щати да се върне към естественото си предпандемично положение.

Трябва да се има поради, че дефицитът на работна ръка и проблемите с веригите на доставки способства за синия растеж на инфлацията в Съединени американски щати.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР