Бронзовият венец на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина

...
Бронзовият венец на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина
Коментари Харесай

Въстановиха бронзовия венец на Захари Стоянов в Дондуковата ...

Бронзовият венец на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина бе възобновен. Това стана откакто зам.-кметът по просвета, туризъм и археология Пламен Панов получи позволение от наследника на създателя му проф. Димитър Бойков.

Наследникът на скулптора – Любен Бойков, е притежател на авторските права на паметника и без неговото единодушие реставрацията на бронзовия венец е невъзможна.

Бронзовият венец изчезна от паметника в мътните години в края на предишния век. Сега бе възобновен от Веселин Ламбрев.

Творбата към този момент е в истинския си тип.

" Всяка година в Деня на Съединението част от формалната стратегия включва поднасяне на венци и цветя на паметника на Захари Стоянов. Тази година това ще се случи още веднъж, като паметникът към този момент ще е в цялостния си искра. Това е единствено дребна стъпка в поддръжка на идната реорганизация на парковото пространство “, разяснява заместник-кметът Пламен Панов.



В отдел просвета се изготвят лист с монументалните произведения, които се нуждаят от ободряване. Става въпрос за творби от сграфито, мозайки и скулптурни монументи.

От общината разчитат и на сигнали на жители за обекти, които имат потребност от намеса.

По подобен метод бе реставрирана мозайката на Йоан Левиев в подлеза до Чифте баня и сграфитото на Георги Божилов – Слона на калкана на ул. „ Съборна” 2.

Проф. Димитър Бойков е създател на паметниците " Гъдулар ", " Братя Миладинови ", релефа " Фигура на националната артистка Катя Попова ", " Паметникът на Кресненско-Разложкото въстание " и други

От 1982 е " Лауреат на Димитровска премия " за 1982 година за скулптурната му комбинация " Възкресение " в пантеона на Г. С. Раковски в Котел.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР