Бронзовата фигура на лъва на Паметника на свободата на връх

...
Бронзовата фигура на лъва на Паметника на свободата на връх
Коментари Харесай

Фигурата на лъва на Шипка се оказа само 12 тона тежка

Бронзовата фигура на лъва на Паметника на свободата на връх Шипка беше отворена за първи път от 40 години насам. Оказва се, че лъвът е градивно здрав и ремонтът ще завърши по рано от плануваното.

Преди към месец стартира реставрацията на лъва на Паметника на свободата на връх Шипка. Статуята се нуждаеше от незабавен ремонт.
Започна ремонта на Паметника на Свободата на Шипка (ВИДЕО) Вътрешната структура на 8-метровия паметник, която е от метал, е мощно компрометирана
,,Установи се, че на всяка част от която е съединена фигурата, от вътрешната й страна е изписано какъв брой тежи съответният детайл. Това разреши да се пресметна тъкмо тежестта на лъва. Досега се обявяваше, в това число и от музея, че той тежи към 28 тона. Оказа се, че той тежи към 12 тона, в случай че прибавим и носещата структура, оптималната тежест става към 15 тона. Другият любопитен миг е, че досега знаехме, че лъвът е съединен от 28 детайла, оказа са, че те са 53 ", споделя доктор Чавдар Ангелов - шеф на музея на Бузлуджа.

Снимка: БГНЕС

Фигурата на лъва е в положително положение, отливките, от които е изработен – също. Корозията не е нанесла някакви основни провали, които да изискват по-сериозни ремонти.

Снимка: БГНЕС

Лъвската фигура е почистена напълно от вътрешната страна, носещата структура е обработена със съответните препарати, които да предотвратяват в вероятност корозията, сега се обработват вътрешните стени на отливките със съответните химикали, които да предпазят от развиването на наслойка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР