Броени дни ни делят от старта на 18-ите Дни на предизвикателствата“ (5

...
Броени
дни ни делят от старта на 18-ите Дни
на предизвикателствата“ (5
Коментари Харесай

12 документални филма, четирима чуждестранни гости, работилници и природозащитни начинания

Броени дни ни разделят от старта на 18-ите „ Дни на провокациите “ (5 – 7 декември в кино „ Люмиер “) – фестивал на културата на намерено, рисковите спортове, планинския туризъм и покровителите на природата. Организаторите от магазини „ Стената “ поучават феновете да побързат и закупят билети авансово.

В продължение на три дни на огромния екран в кино „ Люмиер “ ще можем да се насладим на актуален асортимент на филми от света на приключенското кино с най-високо качество на звука и картината. Очакват ни 12 кино лентата – мостри в документалното заснемане навън, дело на изявени и награждавани създатели като Джими Чин и Гийом Бруст, само че обнадеждават и търсенията на Руслан Вакрилов.

Гостуването на американската звезда Конрад Анкер е мотив да забележим филми, белязали важни мигове от неговия живот. Първият е „ Меру “ (MERU) на известния американски режисьор Джими Чин, запечатал епичния героизъм в едноименната планина Меру на триото, от което част са самият Джими Чин, Анкер и Ренан Озтюрк. Филмът от 2015 година е считан за потвърдена катерачна класика, а у нас за първи път отбелязва прожекция на огромен екран. Torn (2023) – биографичен портрет на великия планинар Алекс Лоу – пък дава друга позиция към личността на Анкер – освен алпиниста, само че и на бащата, закрилника, благодетеля.

 Едно съвсем прясно заглавие – „ Див свят “ (Wild Life, 2023) – още веднъж на Джими Чин и Елизабет Чай Вазархелий ни запознава с може би най-мащабния образец за природозащита в света: възвръщането на саваните и дивата природа в крайния юг на Патагония в диво положение през личния план на Дъг и Кристин Томпкинс. Визионерски е и планът за природосъобразен туризъм, който е в ход в Маджарово, Източни Родопи, и завръщането на дивата природа там. Той е тематиката на кино лентата „ Кръговратът на живота в Родопите “ (2023) на награждавания френски режисьор Еманюел Рондо.

 

Тази година не са забравени феновете на бързите води – The River Runner (2022) e филм, изследващ битката с заболяването през опита на експедиционния каякар Скот Линдгрен да пусне четирите именити реки, извиращи от Кайлаш. Ценителите на пещерите ще могат да гледат красиво снимания и добре допълнен от архивни кадри за няколко фамозни френски пропасти филм „ Вървяхме под земята “ (On a Marche Sous La Terre, 2023) на режисьора Алекс Лопес. Многобройните ски и сноуборд фанатици пък ще си тръгнат обогатени от одисеята на група професионални ски спортисти измежду снеговете на Тян Шан в екзотичен Киргизстан. Тях ще забележим във кино лентата „ Времеусещане “ (Chronoception, 2023) на Гийом Бруст, подсилен от блестяща картина и тон.


По стар обичай, катерачният род е водещ измежду тематиките на „ Дните “. Българските заглавия с премиера в програмата са: „ Доломити “ на Александър Вълчев – за достижението на Станислав Атанасов и Росен Аначков по маршрута Камилото Пелисиер (CamillotoPellisier) и „ Нощна промяна “  на Руслан Вакрилов - боулдър магия, издържана във впечатляваща монохромна хармония. Текстът е на Виктор Варошкин, а гласът зад кадър – на Константин Таквор. Към тях прибавяме и международната премиера за една каталунска катерачна фамилна история на Безименната кула на Транго (Каракорум) във кино лентата, проследяващ първото свободно и независимо прекосяване на митичния катерачен маршрут „ Вечен пламък “ (Eternal Flame, 2023) от испанската звезда в катеренето Еду Марин. Тази продукция, както „ Времеусещане “ и „ Проектът Патан “ (The Pathan Project), носят яркия почерк на своя основател – самостоятелния кино продуцент Гийом Бруст, който ще показа персонално творбите си. 

Две значими инициативи ще намерят уместно място в програмата на „ Дните “ – акцията за запазване на застрашени типове посредством закупуване на земи в Сакар планина – „ Земя под ЗаКрила “ на Българско дружество за защита на птиците, и „ Хижа на годината “, с над 25000 подадени гласа и близо 70 плана в състезание за три финансови гранта. 

Освен във филмовата стратегия спелеологията ще бъде застъпена и посредством показване за огромната избавителна акции в турската пещера Морджа, и вести за напредъка в най-дълбоката българска пещера – Колкина дупка от клуб „ Под ръба “. „ Академия Първа помощ “ тази година слага ударението върху оказването на първа помощ в планината.

18-ите „ Дни на провокациите “ ще бъдат запомнени и с появяването на велоприключенеца и публицист Герхард Чернер, подготвил за феновете особено мултимедийно представление, и Давид Шамбр, създател на считаното за библия на актуалния алпинизъм издание „ Златни пикели – Оскарите в алпинизма “. Шамбр ще посрещнем за премиерата на българското издание във Френския институт на 4 декември от 17 ч., а на 5-и ще го забележим в диалог на сцената на кино „ Люмиер “. Десетки фенове към този момент резервираха своето копие от книгата. Очакваме ви на премиерата ѝ, където искащите ще получат и подпис от създателя. Изданието може да закупите с понижение по време на двете събития. След това книгата ще може да бъде открита в магазини „ Стената “ и онлайн.

„ Златни пикели – Оскарите в алпинизма “ е преводното и допълнено за България издание на „ Piolets d’or “ от Давид Шамбр и Клод Гардиен – вълнуваща ретроспекция на най-красивите, сложни и въплъщаващи духа на модерния алпинизъм изкачвания в планините на света, от 1991 година до 2023 г. В нея ще прочетем истории за превъзмогване на считани за невъзможни ледопади, стени, алпийски ръбове и за достигнати върхове в Хималаите, Каракорум, Памир, Тян Шан, Аляска, Гренландия, Йосемити и Патагония, истории за оцеляване и за надмогване на страха, затаил се в сърцата и на най-смелите. Това е колекционерско издание за пътя на над 120 алпинисти, материализация на културата на алпинизма и празненство на постоянно търсещия човешки дух. Цели 384 страници стопроцентов алпинизъм и над 420 авторски фотоси.

 Разпространението на духа и културата на алпинизма, привличанeто на публично внимание и признание към най-значимите достижения на носителите на духа и на пионерите в алпинизма през днешния ден, тяхното ентусиазъм и път, са главната цел на „ Златни пикели “ като събитие от 1991 година насам, само че и като богато документирано и пълноценно четиво.

 „ Златни пикели – Оскарите в алпинизма “ излиза на български език в тираж от тъкмо 500 броя. Луксозният щемпел с твърди корици и грижовното книговезане ще завоюват сърцата на най-големите ценители на планинарската литература и историография и на книголюбителите. Издаването на творбата е персонално дело на Любомир Попйорданов и издателска къща „ Одисея-ин “, а преводът е на Момчил Дамянов – почитан планински лидер, катерач, създател на десетки публикации и изчерпателен ценител на тематиката. Изданието стига до българския хартиен пазар с поддръжката на „ Уолтопия “, „ ПИК 3000 “ (Petzl), Българската федерация по катерене и алпинизъм и магазини „ Стената “. 

„ Има хора, събития и книги, които чертаят темелите на утрешния ден, в един свят, характеризиращ се с недостиг на достоверно водачество, високи технологии и размити граници. Създаването на българското издание на „ Златните пикели “ ни разреши да погледнем към провокациите с очите на пионерите. Чувстваме се изключително въодушевени “, показа Любомир Попйорданов, издател на книгата и създател на фестивала „ Дни на провокациите “.  

Какво още следва в тридневната стратегия на „ Дните на провокациите “ вижте тук. 

Акценти от програмата: www.predizvikatelstva.com/акценти

Билети се продават в магазини „ Стената “ и онлайн тук.

 

18-ите „ Дни на провокациите “ се реализират със съдействието на Subaru Bulgaria, Фондация „ Америка за България “, Ozone.bg, Skullcandy, Френски институт в България, Академия Първа помощ, София 2018 – Европейска столица на спорта, Български туристически съюз, 360mag.bg, Deuter, Julbo, Sigg.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР