Броени дни преди официално обявеното свикване на 47-то Народно събрание

...
Броени дни преди официално обявеното свикване на 47-то Народно събрание
Коментари Харесай

Проф. Антоанета Христова пред ПИК: Никакъв толеранс към популистите от ПП! Държавата няма полезен ход. Невъзможна е промяна с лица от ДС и комунистическия преход

Броени дни преди публично оповестеното привикване на 47-то Народно заседание обстановката към бъдещия кабинет предизвика въпроси и мнения. Уж " откритите " диспути по авансово оповестени тематики, така обилно рекламирани от новите ръководещи от " Продължаваме промяната ", се оказаха бутафорно политиканстване. Лидерите на Кирил Петков и Асен Василев навестиха по тъмна доба централата на " Позитано " 20, с цел да обсъдят " неофициално " разпределението на министерските кресла и висша администрация.

Какво политическо бъдеще чака България и какъв кабинет ще бъде " конструиран " от обещаващите ни смяна - въпросите разяснява особено за ПИК политическият психолог проф. Антоанета Христова
свързани новини47533на 27.11.202182172на 21.11.2021
- Госпожо Христова, по какъв начин виждате състава на бъдещото държавно управление и " разпределението на силите " в новия парламент?

- Участниците в договарянията имат интерес да отговорят първо на гласоподавателите си, които чакат първо съставяне на държавно управление и да не създадат предходни неточности. Затова този факт е задоволителен, с цел да бъдат притиснати - всеки по друг метод.

Защо споделям " по друг метод ". Защото, забележете, Българска социалистическа партия имат интерес за присъединяване във властта по отношение на позицията и с рисковете на Корнелия Нинова. В момента не е ясно дали тя ще продължи да бъде водач, дали ще се кандидатира за нова позиция. Тя желае да резервира престижа си, желае да резервира позиция, с която да каже - аз повеждам Българска социалистическа партия към управническа формула. От друга страна " Демократична България " има съвсем същата мотивация. От трета страна Демократична България, приказвам изключително половината от нея - тези, които са към Христо Иванов, са хора, които явно, че имат либерално-леви ориентации. Поради което популистката формула с ляв акцент, каквато е бъдещата коалиция, им подхожда несъмнено. И по тази причина си мисля, че претекстовете на всички са задоволителни. Те не би трябвало да изпаднат от властта. Те би трябвало да са във властта сега. Това е главната цел. И всички дейности са подчинени на нея.

Въпросът е до каква степен ще просъществува такава формула, която е събрана в името на властта за малко, пък въпреки и все пак. Въпреки полезности, все пак, че всички договаряния демонстрираха, че изобщо не навлязоха в подробност, говореха се популистки тези. Всички специалисти, коти са следили тематиките, споделят, че това, което е обсъждано, изобщо не дава отговор нито на фактологията, която е в нашата страна - откъм закони, откъм благоприятни условия и откъм действителност, нито на финансовите ни благоприятни условия, нито на ценностните позиции на партиите от позицията, от която идват в договарянията. Т.е. ние имаме компилация от група, която няма никакви допирателни. А приказва просто за пред света.

Задаваме въпроса - може ли такова говорене да бъде сполучливо? Това е първият въпрос. Моят отговор е - не. Вторият въпрос е би трябвало ли на такава формула да се даде толеранс? На доста огромна част на хората и на същинските специалисти отговорът е - не. Но на хората популисткият отговор е " Дайте късмет ". Затова сега страната е изправена пред извънреден вътрешен спор. От една страна разсъдъкът, експертизата и действителността споделят - не, това е нещо неуместно, което се случва пред нашите очи. От другата страна пък споделят -а, би трябвало да се съобразим с тези хора, които желаят да видят някакъв оптимизъм, пък въпреки и оптимизъм, от който на следващия ден ще бъдат доста тежко разочаровани.

- Имат ли потребен ход политиците и страната?

- Държавата няма потребен ход. Имат ли политиците потребен ход? Полезният ход за тези, които се пробват да вземат участие в държавно управление, е съвсем към този момент липсващ. Вероятно за в бъдеще потребен ход ще има опозицията.

- Много се спекулира с това какъв ще е форматът на бъдещия кабинет. Открито се приказва, че ще се направи следващият компромис - да бъдат позволени хора от служебното държавно управление, които към този момент са компрометирани?

- Ще кажа, че това е невероятно да вършим промени и да развиваме страната с фигурите, които са свързани с началото на прехода и с въздействието на комунистическите структури. И с фигури, които са свързани...

- Да го кажем искрено - с Държавна сигурност.

- И с Държавна сигурност, тъкмо по този начин. И на трето място - с най-големите рецесии в страната. Това е Луканова зима, Жанвиденова зима, КТБ банкрути, какво ли още не. Всичките тези банкрути са свързани тъкмо с тези лица.

Вчера слушах Българска социалистическа партия. Мантри, мантри! " Против Борисов ", " срещу предходното ръководство ". Ако някой от от тези хора е направил една стотна от това което с всичките си неточности ГЕРБ и предходното ръководство е направило, към тях не бихме могли да имаме каквито и да е забележки. Една стотна! Защото последните години нещата дръпнаха. Ние имахме развиване. И мантрите " Борисов не! ", " ГЕРБ на открито! " са за сметка от идването на тези, които ни докараха рецесиите и които точно с сходно държавно управление ни извади. А в същинското си наличие това е ЛЪЖА.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР