Броени дни остават до Часа на Земята – най-голямата световна

...
Броени дни остават до Часа на Земята – най-голямата световна
Коментари Харесай

Часът на Земята е тази събота

Броени дни остават до Часа на Земята – най-голямата международна самодейност на WWF. В 20:30 ч. в събота хиляди българи ще изразят съпричастността си, като изгасят алегорично осветлението за един час. Основните държавни институции, стотици общини и доста бизнеси също се включват.

„ Загаси светлините, отвори очи за планетата “ е апелът тази година.

Очите на Рила – по този начин са известни Седемте рилски езера, фотография от които можем да забележим във всяко показване на България и във всеки учебник по български за чужденци. Но този знак на нашата страна през днешния ден претърпява сложни времена.


Снимка: Todoranko / Shutterstock

Окото е извънредно нежен орган. Досущ като него, и кристално чистите в предишното езера са прекомерно чувствителни на нездравословно човешко въздействие. Потвърждават го научните проучвания на положението на седемте високо-планински езера в Рила. Те са измежду най-засегнатите естествени обекти от климатичните промени (повишаването на междинната температура на въздуха и водата), само че и от скупчването на прекомерно доста хора в тази част на планината. Двата фактора към този момент доведоха до заблатяване на няколко от езерата, запазили се чисти в продължение на епохи. За да бъдат непокътнати Очите на Рила, са нужни незабавни ограничения за ограничение на несъразмерния човешки напън, дължащ се и на неспазване закона.

Заради потъпкване на разпоредбите, гарантиращи запазване на природата, страда и друга прелестна българска планина – Пирин. Над 85 хиляди души от целия свят показаха досега поддръжката си за българския народен парк в кампанията на WWF. Опитваме се да предпазим Пирин от недалновидни дейности, целящи мимолетни изгоди, само че предизвикващи отрицателни последствия за десетилетия, епохи или даже вечно.

Според учените, климатичните промени, които към този момент съществено засягат нежните планински екосистеми, водят до понижаване на броя дни със сняг и увеличение на сухите дни. Доклад на Министерството на околната среда и водите сочи, че освен това състояние под въпрос се слага икономическата целенасоченост на развиването на зимните спортове в планините. “Дори при масирано произвеждане на неестествен сняг, доста ски курорти ще разчитат на по-малко от 100 дни с подобаващи зимни условия годишно, брой, който е всеобщо признат като предел на тяхната финансовата жизненост. ”, се споделя в документа.

Да отворим очи за планетата значи ясно да прогледнем за всички последствия от нашите дейности. Целта е не да се отхвърляме да действаме и да водим съвременен метод на живот, а да го вършим рационално. Или казано метафорично – да не вадим очи, в желанието си да изпишем вежди.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР