Британците, които подкрепиха Брекзит с надеждата имиграцията да намалее, може

...
Британците, които подкрепиха Брекзит с надеждата имиграцията да намалее, може
Коментари Харесай

Ако не поляци, то филипинци: На Великобритания ще й трябват работници и след Брекзит

Британците, които поддържаха Брекзит с вярата имиграцията да намалее, може би ще бъдат разочаровани. Заминаващите си полски и румънски служащи в земеделието и хранителната промишленост евентуално просто ще бъдат сменени от украинци и филипинци, написа " Ройтерс ".

Работодателите в млекопроизводителните ферми и кланиците споделят, че няма задоволително британци с интерес да доят крави преди изгрев слънце или да изкормват свински трупове – работа, която постоянно правят служащите от бедните източни страни членки на Европейски Съюз.

На фона на най-ниската безработица от четири десетилетия насам (4.3%) поддръжниците на Брекзит признават, че промишленостите ще се нуждаят от служащи мигранти, откакто Англия напусне Европейски Съюз през 2019 година, което ще постави завършек на автоматизираното право на жителите на блока да работят в страната.

Работодателите са удовлетворени от източноевропейските си подчинени поради уменията им и работната им нравственос. " Те са доста скъпа част от нашата работна мощ и доста скъпа част от цялата ни хранителна промишленост ", разяснява Адам Коуч, изпълнителен шеф на Cranswick plc, компания за произвеждане на месо, учредена от свиневъди.

Храните и напитките са най-големият индустриален бранш във Англия с оборот от 110 милиарда паунда (147 милиарда долара) през 2015 година по данни от държавното управление. Голяма част от бранша е мощно подвластна от личен състав от Европейски Съюз, главно от някогашния комунистически изток.

Например Британската асоциация на месопроизводителите споделя, че 63% от служащите в бранша идват от страни в Европейски Съюз, а в някои заводи даже доближават до 80%.

Ръстът се дължи от елементи на това, че има засилено търсене на артикули, които са по-трудоемки като да вземем за пример обезкостено месо. Членове на асоциацията са открили, че е невероятно да се наемат нужните спомагателни чиновници от Англия.

 Ако не поляци, то филипинци: На Англия ще й трябват служащи и след Брекзит
© Reuters

Според поддръжниците на Брекзит Обединеното кралство би трябвало да понижи зависимостта си от работната ръка на Европейски Съюз. " Погледите ни би трябвало да са ориентирани твърдо към това да се усъвършенства равнището на уменията на нашите лични служащи, да се наемат вътрешни служащи постоянно, когато е допустимо и да се автоматизира ", разяснява Оуен Патерън, член на Народното събрание от ръководещата Консервативна партия.

Но Патерсън, който е и някогашен министър по околната среда, отговарящ за земеделската политика сред 2012 и 2014 година, прибавя, че когато има явен дефицит и няма софтуерни решения, би трябвало да внасят служащи. Добрата вест по думите е, че в този момент Англия няма да бъде лимитирана единствено до Европейски Съюз.

Пари за месец

На индустриалната линия за месо румънецът Димидру Войку изяснява изгодите от работата в завода на Cranswick в Милтън Кийнс, град северозападно от Лондон.

Миналата година 27 000 непрекъснати служащи от Европейски Съюз са били заети в английското земеделие, обявиха от долната камара на английския парламент. Числата от време на време се усилват с към 75 000 сезонни служащи.

Още 116 000 жители на Европейски Съюз са работили в производството на храна. Според Федерацията за храни и питиета секторът, който наема към 400 000 души, ще се нуждае от спомагателни 140 000 души до 2024 година

Министърът на земеделието Джордж Юстис сподели по-рано тази година пред Народното събрание, че " напускането на Европейски Съюз и установяването на следена миграция не значи прекъсване на всякава миграция ".

Въпреки това, от изминал през септември документ на държавното управление се вижда, че се разискват ограничавания за всички, с изключение на за висококвалифицираните служащи от Европейски Съюз.

Подобна опция тревожи работодателите. " Без работната ръка от Европейски Съюз няма да има свиневъдна промишленост във Англия, такава какво в този момент я познаваме ", счита Зоуи Дейвис, изпълнителен шеф на Националната свиневъдна асоциация.

 Ако не поляци, то филипинци: На Англия ще й трябват служащи и след Брекзит
© Reuters

Британските фермери отдавна разчитат на задграничната работна ръка най-малкото в сезона на събиране на реколтата. След Втората международна война е въведена Схема за сезонни служащи в земеделието.

Правителството обаче я приключва през 2013 година преди българите и румънците да получат автоматизирано право да работят във Англия като арументът е, че има задоволително служащи от Европейски Съюз, които да запълнят свободните места.

Предвид обстоятелството че жителите на Европейски Съюз ще изгубят правата си след Брекзит Националният фермерски съюз желае схемата или нейно сходство, да бъде обновена.

Майкъл Оукс, ръководител на млекопроизводителния ръб в съюза, споделя, че по-старите му сътрудници си спомнят по какъв начин хора от Филипините са работели в английските ферми.

" Има други страни по света, които ще оказват помощ да решим казуса ", добавя той.

Във фермите в Нова Зеландия към този момент работят филипинци, само че сходна концепция може да се окаже сложна, защото поддръжниците на Брекзит желаеха обещания за прекъсване на миграцията и евентуално няма да са удовлетворени, в случай че източноевропейците просто бъдат сменени от филипинци или украинци.

Жертви

До месец юни във Англия се регистрира спад на чистата миграция до 230 000 души, което към момента е надалеч от упоритостите на държавното управление за " десетки хиляди " идващи. И въпреки всичко жителите на Европейски Съюз са представлявали три четвърти от общо 106 000 по-малко идващи по данни на Националната статистическа работа.

Числата демонстрират смесена картина – през 2016 година 20 000 поляци са напуснали страната, само че 50 000 румънци са пристигнали.

Някои източноевропейци споделят, че не се усещат добре пристигнали след референдума и съжаляват за отрицателното отношение на част от британците.

" Защо имате проблем с мен, откакто аз пристигам,з а да заема място, което вие не желаете и си заплащам налозите ", споделя Золтан Петер, който идва в страната през 2009 година, с цел да работи в млекодобивна плантация в Западна Англия, изоставяйки жена си и детето си в Румъния.

Сега той е районен управител в LKL, компания, която наема служащи в млекодобивната промишленост, само че споделя, че първоначално е било мъчно. " Не присъствах на проговарянето на щерка ми, само че от време на време вършиме жертви и източноевропейците вършат жертви ".

Оукс показва, че се нуждае от хора, които да работят дълго време в необикновени часове, постоянно при студени влажни условия. Издояването на кравите в неговата плантация стартира в четири сутринта и денят не свършва до осем вечерта.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (305)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР